Κοσμος

Ρούμπιο: Η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος

Τα μηνύματα των ΗΠΑ πριν την κρίσιμη σύνοδο στη Σαουδική Αραβία με την ουκρανική αντιπροσωπεία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούμπιο: Η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος
Ρούμπιο: Η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος © SHAWN THEW / POOL/ EPA

Ρούμπιο: Τα μηνύματα των ΗΠΑ πριν την κρίσιμη σύνοδο στη Σαουδική Αραβία για την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014 και μετά προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για τερματισμό του πολέμου κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη Σαουδική Αραβία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

«Δεν λέω ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό, αλλά είναι το είδος της παραχώρησης που θα έπρεπε να δείτε προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση», δήλωσε τη Δευτέρα.

Ο Ρούμπιο τόνισε ότι οι παραχωρήσεις εκ μέρους του Κιέβου είναι «ο μόνος τρόπος» για να τερματιστεί η ευρείας κλίμακας εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει βιώσει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ουκρανοί έχουν υποφέρει πολύ και ο λαός τους έχει υποφέρει πολύ, και είναι δύσκολο μετά από κάτι τέτοιο ακόμη και να μιλάμε για παραχωρήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει όλο αυτό και να αποφευχθούν περισσότερα δεινά».

Τα μηνύματα των ΗΠΑ πριν τη κρίσιμη σύνοδο στη Σαουδική Αραβία

Οι κρίσιμες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στη Σαουδική Αραβία είναι οι πρώτες υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Κιέβου μετά την επεισοδιακή συνάντηση που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στον Λευκό Οίκο, μπροστά στις κάμερες διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να προδιαπραγματευθεί τίποτα», ο Ρούμπιο είπε ότι οι αμερικανική πλευρά θα επιδιώξει να καταλάβει τι είναι «διατεθειμένο να κάνει το Κίεβο προκειμένου να υπάρξει ειρήνη» και να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Μπορεί να μην συνάδει με αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ρώσοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να μάθουμε».

LIVE: U.S. Secretary of State Marco Rubio arrives in Saudi Arabia for Ukraine Russia Talks | N18G

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει εδώ και καιρό αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα προβλέπει την παραχώρηση εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014. Αντ' αυτού, η ουκρανική κυβέρνηση ζητά μια «δίκαιη ειρήνη» όπου το Κρεμλίνο θα καταβάλει αποζημιώσεις για τον τριετή πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται ήδη από εχθές και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πρόκειται να συναντηθεί με τον de facto διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Αντ' αυτού, οι Ουκρανοί θα εκπροσωπηθούν στις συνομιλίες από τον ανώτερο συνεργάτη του Ζελένσκι Αντρίι Γιέρμακ, τον υπουργό Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα και τον υπουργό Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ.

Οι σχέσεις του Κιέβου και της Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί μετά την αντιπαράθεση του Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον Βανς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κόβει στη συνέχεια την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να πιέσει το Κίεβο να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Η παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ξαναρχίσει ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών 

Ο Ρούμπιο άφηνε να εννοηθεί ότι η παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ξαναρχίσει ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Τζέντα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «ενδεχομένως να έχουν καλά νέα να ανακοινώσουν σε αυτό το μέτωπο».

«Όλα αυτά προέκυψαν επειδή αισθανθήκαμε ότι δεν ήταν δεσμευμένοι σε κανενός είδους ειρηνευτική διαδικασία ή ότι δεν ενδιαφέρονται να διαπραγματευθούν», πρόσθεσε ο Ρούμπιο, τονίζοντας ότι «αν αυτό αλλάξει, τότε προφανώς η στάση μας μπορεί να διαφοροποιηθεί».

Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη κόντρα του με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών δορυφορικού διαδικτύου Starlink του Ίλον Μασκ από την Ουκρανία, όταν η Βαρσοβία ανέφερε «ότι θα αναζητήσει άλλους παρόχους» αν ο Μασκ απενεργοποιήσει αυτήν την κρίσιμη υπηρεσία για τους Ουκρανούς.

Αφού δήλωσε προηγουμένως ότι η Πολωνία θα πρέπει να πει «ευχαριστώ» για τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τη χώρα «σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

«Είναι εξαιρετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Απλώς απάντησα σε μια ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών που είναι απλώς ανακριβής», σχολίασε ο Ρούμπιο.

Με στοιχεία από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.