- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Οι προσβολές Τραμπ και Βανς ενάντια στον Ζελένσκι
Πρωτοφανές θερμό επεισόδιο στον Λευκό Οίκο
Ναυάγησε η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίες. Στα μαχαίρια Τραμπ και Ζελένσκι
Σε έναν πρωτοφανή καβγά εξελίχθηκε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει στον Ουκρανό ότι δεν έχει δικαίωμα να μιλάει και πως «τζογάρει» με έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο και με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Τραμπ και οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. «Μην μας λες πώς θα νιώσουμε. Δεν είσαι σε θέση να το υπαγορεύσεις. Δεν είσαι σε πολύ καλή θέση, επέτρεψες στον εαυτό σου να βρεθείς σε κακή θέση. Δεν έχεις τα χαρτιά, μαζί μας τα έχεις», του είπε. «Δεν παίζουμε χαρτιά», αντέδρασε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Τότε ο Τραμπ κλιμάκωσε την επίθεση. «Τζογάρεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, τζογάρεις με έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές για αυτή τη χώρα (τις ΗΠΑ)», κατηγόρησε τον Ζελένσκι.
Βανς: Πιστεύετε ότι αυτό δείχνει σεβασμό να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να επιτίθεστε στην κυβέρνηση;
Ζελένσκι: Έχετε πάει στην Ουκρανία;
Τραμπ: Τζογάρετε με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι «δικάζει μπροστά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης» και δήλωσε ότι τα σχόλιά του ήταν «ασεβή».
Εκεί ήρθε η έκρηξη του Βανς: «Είσαι ασεβής, προκαλείς προπαγάνδα» και όταν πάει να απαντήσει, παρεμβαίνει ο Τραμπ και το συνεχίζει: «Μη μας λες πως θα αισθανθούμε. Δεν είσαι σε θέση να μας επιβάλεις τι θα κάνουμε. Είσαι σε δύσκολη θέση και δεν έχεις τα χαρτιά να παίξεις μαζί μας. Τζόγαρες με τις ζωές εκατομμυρίων και με τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Το τι κάνεις είναι προσβλητικό για τη χώρα μας».
«Νομίζεις πως αν μιλάς δυνατά…» πήγε να πει στον Βανς ο Ζελένσκι πριν τον διακόψουν ξανά. «Είπατε έστω και μία φορά ευχαριστώ;», ρώτησε. «Έχεις πει ποτέ ένα ευχαριστώ;», του φώναξε ο Βανς. «Πολλές φορές», αποκρίθηκε ο Ουκρανός, αλλά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τον κατηγόρησε επειδή είχε εμφανιστεί σε προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών.
«Δεν σου επιτρέπεται να μιλάς!», τον κατακεραύνωσε ο Τραμπ. «Η χώρα σου έχει μεγάλο πρόβλημα, δεν κερδίζεις», πρόσθεσε. «Σου δώσαμε 350 δισεκατομμύρια δολάρια με έναν βλάκα πρόεδρος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη βοήθεια προς την Ουκρανία επί Μπάιντεν.
«Με καλέσατε για να μιλήσω;», αναρωτήθηκε ο Ζελένσκι, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη διπλή επίθεση.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε δουλειά έτσι. Θα είναι δύσκολο να γίνει συμφωνία, πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά του», παρατήρησε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
«Είτε θα κάνουμε συμφωνία, είτε φεύγουμε και δεν θα είναι ωραίο. Μόλις υπογράψουμε τη συμφωνία θα είστε σε πολύ καλύτερη θέση. Αλλά δεν είστε ευγνώμονες και δεν είναι ωραίο», δήλωσε ακόμα.
Στο τέλος της έντονης συνάντησης, ο Τραμπ μίλησε απευθείας στον Ζελένσκι:
«Το πρόβλημα είναι ότι σε έχω ενδυναμώσει να είσαι σκληρός, και δεν νομίζω ότι θα ήσουν σκληρός χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαός σου είναι πολύ γενναίος. Αλλά είτε θα κάνεις μια συμφωνία είτε τελειώσαμε, και αν τελειώσουμε, θα πρέπει να το παλέψετε μόνοι σας. Δεν νομίζω ότι θα είναι ωραίο, αλλά θα το παλέψετε. Δεν έχεις τα χαρτιά στα χέρια σου, αλλά μόλις υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση. Όμως δεν δείχνεις καθόλου ευγνωμοσύνη, και αυτό δεν είναι ωραίο. Να είμαι ειλικρινής».
Στο τέλος ο Τραμπ, προσπαθώντας να χαλαρώσει το τεταμένο κλίμα, είπε: «Ο Ζελένσκι δεν είναι και πολύ ευγνώμων, αλλά και ότι όλο αυτό που συνέβη θα είναι πολύ καλό τηλεοπτικά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.