- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Μακρόν συγκαλεί έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς για το μέλλον της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε Ευρωπαίους ηγέτες σε συνάντηση στο Παρίσι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι διαφαινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σε ανάρτησή του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έγραψε ότι θα λάβει μέρος έπειτα από την πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας».
Στη σύνοδο θα μετέχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη +», σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Στο σχήμα μετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, ενώ πιθανή είναι η συμμετοχή και της Ολλανδίας.
Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά και την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωνε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη» με τη Ρωσία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό είπε από τη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες προκειμένου να διαχειριστεί τις απειλές που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια», είπε ο Μπαρό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάσκεψη.
Ο Μπαρό είπε επίσης πως πιστεύει ότι, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνει την άποψή της σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι ΗΠΑ την κρίση στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον, με δύο από τις πηγές να προσθέτουν πως εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν ήδη συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση την Κυριακή, στις 08:30, για να συζητήσουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί θα συναντηθούν στο Μόναχο, όπου πολλοί από αυτούς είναι ήδη παρόντες για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προκλητική διαφήμιση στην Times Square, με αιχμές για τη φορολογική και οικονομική πολιτική της πόλης
Υπάρχει επιστημονική βάση για τον διαχωρισμό του εμβολίου MMR σε ξεχωριστές δόσεις;
Τα παράδοξα των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων υπέρ της Χαμάς και των μουλάδων
«Δέχομαι πολλές απειλές για τις οποίες δεν γνωρίζετε» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ξεπούλησαν τα καταστήματα οπτικών και τα φαρμακεία
Σε κάποιες πόλεις κηρύχθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Περιορισμοί στα «παντοτινά χημικά» και λιγότερα πλαστικά
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρή έλλειψη προσωπικού
Η καταναλωτική οργάνωση Que Choisir Ensemble χαρακτήρισε την αλλαγή «μικρή επανάσταση»
Η απομάκρυνση του πρώην προέδρου Τάμας Σούλιοκ ήταν βασικός στόχος Μαγιάρ που τον αποκαλούσε ο «μαριονέτα» του Όρμπαν
Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος
Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ταξιδεύουν για το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο
Δραματική η κατάσταση στην Περέιρα, έρευνες για αγνοούμενους
Το μεγαλύτερο κόστος αφορά την τοιχογραφία που εμφανίστηκε το 2025 στα Βασιλικά Δικαστήρια
Η σορός της βρέθηκε πάνω από εκείνη του 4χρονου - Έσωσε το αλλο εγγονάκι της, αλλά επέστρεψε στο σπίτι όταν αντιλήφθηκε πως ο Γιγίτ ήταν ακόμη μέσα
Το ηφαιστειακό νέφος διέσχισε τη Μεσόγειο
Η καθυστέρηση αποδείχθηκε καθοριστική
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δέχεται συνεχείς απειλές για τη ζωή του
Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης-κράτους είναι ηλικίας 65 ετών και άνω
Η Κολομβία τις τελευταίες ώρες μετράει τις πληγές της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.