- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αίγυπτος: Εμφανίστηκε η πρώτη στικτή ύαινα μετά από 5.000 χρόνια και σκοτώθηκε σε τροχαίο
Όλα ξεκινήσαν όταν έφαγε δυο κατσίκες
Αίγυπτος: Εμφανίστηκε η πρώτη στικτή ύαινα μετά από 5.000 χρόνια και σκοτώθηκε σε τροχαίο
Το ζώο σκότωσε δύο κατσίκες που ανήκαν σε κατοίκους του Wadi Yahmib, ενός χωριού στην αραιοκατοικημένη προστατευόμενη περιοχή Elba της Αιγύπτου. Για να προστατεύσουν τα ζώα τους, οι κάτοικοι του κυνήγησαν το σαρκοφάγο με ένα φορτηγό και το σκότωσαν.
Όταν ο Αμπντουλά Νάγκι, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στην Αίγυπτο, έλαβε ένα βίντεο από έναν συνάδελφό του που βρισκόταν στην περιοχή, νόμιζε ότι του έκαναν φάρσα.
«Πού βρίσκεστε στην πραγματικότητα; Γιατί αυτό το είδος δεν υπάρχει στη χώρα μας», δήλωσε ο δρ. Νάγκι. «Είστε σίγουρος ότι δεν περάσατε στο Σουδάν ή κάτι τέτοιο;»
Πρόσθετες φωτογραφίες προσέφεραν πειστικές αποδείξεις: Μια στικτή ύαινα είχε περάσει στην Αίγυπτο, περίπου 300 μίλια βόρεια από τον πλησιέστερο γνωστό πληθυσμό των ζώων στο Σουδάν. Η παρατήρηση της ύαινας είναι η πρώτη καταγραφή του συχνά στην Αίγυπτο εδώ και 5.000 χρόνια.
Δύο άλλα είδη ύαινας - η ριγωτή ύαινα και η ααρδούλα - υπάρχουν. Αλλά οι στικτές ύαινες εξαφανίστηκαν στη χώρα πριν από χιλιετίες, καθώς το κλίμα της περιοχής έγινε πιο ξηρό και πιο άγονο. Οι αγριόχοιροι και οι ζέβρες εξαφανίστηκαν επίσης από την Αίγυπτο εκείνη την εποχή.
Οι στικτές ύαινες ζουν σε μεγάλες, πολύπλοκες μητριαρχικές κοινωνίες που ονομάζονται φυλές, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις κοινωνικές ομάδες ορισμένων πρωτευόντων θηλαστικών όπως οι μπαμπουίνοι.
«Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι οι στικτές ύαινες τα πάνε πραγματικά αρκετά καλά, πιθανώς καλύτερα από τα άλλα μεγάλα σαρκοφάγα», όπως τα λιοντάρια, οι λεοπαρδάλεις και τα τσιτάχ στην περιοχή», δήλωσε ο Andrew Jacobson, βιολόγος στο Catawba College στη Βόρεια Καρολίνα.
Ο Δρ Jacobson, ο Δρ Wilkinson και άλλοι συνάδελφοί του συνεργάζονται με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης για την επικαιροποίηση ενός χάρτη εξάπλωσης των ύαινων.
Πηγή: NYT
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τζέικ Γουάιζενεντ είχε σπάσει ρεκόρ στο Έλ Καπιτάν - Φίλοι και συναθλητές τον αποχαιρετούν με συγκίνηση
Το βίντεο έγινε viral
Η δόνηση είχε επίκεντρο την επαρχία Τσόκο και έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα Μπογκοτά
Ζημιές σε 6 αεροδρόμια - Στο επίκεντρο η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας
Οι εικόνες, οι κραυγές περί «εισβολής» και η παγκόσμια εκμετάλλευση από τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς
Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Η στιγμή της άγριας επίθεσης
Το αντίπαλο δέος που προβληματίζει την Ιταλίδα πρωθυπουργό
Το αξίας 300 εκατ. δολαρίων σκάφος του δισεκατομμυριούχου φέρεται να αρνήθηκε επανειλημμένα να συνδράμει
Ιστορικό ρεκόρ βροχής 150 ετών στη Σανγκάη, ακυρώσεις πτήσεων και πλημμύρες
Ο υπερτουρισμός άρχισε να «χτυπάει» μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη
Οι Αρχές επισκέπτονται πόρτα-πόρτα τους κατοίκους για να εντοπίσουν τυχόν ασθενείς
Εξαιρετικά αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο νεαρός άνδρας κυκλοφορούσε γυμνός στους δρόμους
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται το αμερικανικό κείμενο των 15 σημείων
O Τραμπ επιμένει στην οικονομική πίεση και μιλά για «μισο-διαπραγματεύσεις»
Την αποφυλάκιση Οτσαλάν ζητά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν
«Τεράστια η οικονομική πίεση που βιώνει η Τεχεράνη»
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε κατοικημένη περιοχή
Κοντά στο Νησί της Ελευθερίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.