- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Ιταλία ζητά την επιστροφή της Μόνα Λίζα μετά τις αποκαλύψεις για το Λούβρο
«Το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πρέπει να εκτεθεί στο Μιλάνο»
Φωνές στην Ιταλία για επιστροφή της Μόνα Λίζα μετά τις αποκαλύψεις για το Λούβρο
Στην Ιταλία ζητούν να επιστραφεί η Μόνα Λίζα από το Λούβρο μετά τις αποκαλύψεις για την κακή κατάσταση του Μουσείου στο Παρίσι.
H επικεφαλής του πολιτισμού στην ιταλική περιφέρεια της Λομβαρδίας, Φραντσέσκα Καρούζο ζήτησε να επιστραφεί η Μόνα Λίζα στη χώρα προέλευσής της, μετά τις δηλώσεις της διευθύντριας του Λούβρου, για την κατάσταση του διάσημου μουσείου του Παρισιού.
Σε εμπιστευτικό σημείωμα που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στον γαλλικό Τύπο, η επικεφαλής του Λούβρου Λοράνς ντε Καρ αποκάλυψε ότι οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επειγόντως ανακαίνιση με διάφορα δομικά προβλήματα και ανησυχίες για την ασφάλεια των έργων τέχνης. Η Ντερ Καρ περιέγραψε επίσης μια επίσκεψη στο Λούβρο ως μια «φυσική δοκιμασία» λόγω του συνωστισμού.
Τα σχόλιά της αξιοποιήθηκαν την Παρασκευή από την Καρούζο, την περιφερειακή εκτιμήτρια για τον πολιτισμό στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, η οποία υποστήριξε ότι το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πρέπει να απομακρυνθεί από το Λούβρο και να εκτεθεί στο Μιλάνο.
«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τη Μόνα Λίζα στη Λομβαρδία… Δεν θα συζητήσω τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις που έκανε ο πρόεδρος Μακρόν για την κατάσταση του μουσείου, αλλά χαιρετίζω την έκκληση να αναζητηθεί άλλη τοποθεσία», δήλωσε στον ιταλικό Τύπο.
«Θα έλεγα ότι, εν αναμονή της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης, εμείς στη Λομβαρδία είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φιλοξενήσουμε αυτό το έργο που αντιπροσωπεύει το καλύτερο της ιταλικής τέχνης και του πολιτισμού», είπε, προσθέτοντας ότι θα έχει «ακόμη μεγαλύτερη σημασία» ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 στο Μιλάνο.
Η δήλωση έγινε καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε σημαντικά σχέδια ανακαίνισης για το διάσημο μουσείο που σήμερα μαστίζεται από διαρροές νερού, συνωστισμό και προβληματικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στους χώρους που εκτίθενται τα έργα τέχνης.
Σύμφωνα με τα σχέδια του Λούβρου, η Μόνα Λίζα θα αποκτήσει επίσης τη δική της ειδική αίθουσα μέσα στο μουσείο, η οποία, όπως είπε ο Μακρόν, θα ανακαινιστεί και θα επεκταθεί στο πλαίσιο της μεγάλης ανακαίνισης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Προβλέπεται επίσης μια νέα είσοδος κοντά στον ποταμό Σηκουάνα, η οποία θα ανοίξει έως το 2031, καθώς και η δημιουργία υπόγειων χώρων. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποκάλυψε το κόστος, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του πιο δημοφιλούς μουσείου στον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.