- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μουσείο Λούβρου: Η Μόνα Λίζα μεταφέρεται σε δικό της δωμάτιο λόγω...συνωστισμού
O Γάλλος πρόεδρος έκανε ανακοινώσεις για το διασημότερο μουσείο του κόσμου
Μουσείο Λούβρου: Η Μόνα Λίζα μεταφέρεται σε δικό της δωμάτιο λόγω...συνωστισμού
Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα μεταφέρει τη Μόνα Λίζα σε έναν νεοσύστατο εκθεσιακό χώρο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς παρουσίασε σαρωτικά σχέδια για την επέκταση και την ανακαίνιση του μεγαλύτερου και πιο επισκέψιμου μουσείου του κόσμου.
Μιλώντας μπροστά στο ίδιο το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο κ. Μακρόν δήλωσε επίσης ότι το Λούβρο θα δημιουργήσει μια νέα είσοδο στην ανατολικότερη πρόσοψή του μουσείου, κοντά στον ποταμό Σηκουάνα, το οποίο κατακλύζεται από σχεδόν εννέα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η τεράστια ανακαίνιση, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την ανανέωση των γερασμένων υποδομών γύρω από το μουσείο, θα πληρωθεί εν μέρει με την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων για τους επισκέπτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από το 2026, δήλωσε ο κ. Μακρόν.
Ο στόχος είναι να υποδεχθεί πολύ περισσότερους επισκέπτες από ό,τι σήμερα -ο κ. Μακρόν έθεσε ως στόχο 12 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως- σε πολύ καλύτερες συνθήκες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει φέτος διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και η νέα είσοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2031, πρόσθεσε.
«Ζήτω η νέα αναγέννηση του Λούβρου!», είπε στο τέλος μιας προσεκτικά χορογραφημένης ομιλίας, καθώς το διάσημο βλέμμα της Μόνα Λίζα κοιτούσε πίσω του.
Ήδη, το μουσείο έχει περιορίσει την ημερήσια επισκεψιμότητα σε 30.000 άτομα, τα οποία εισέρχονται μέσω της πυραμίδας του Λούβρου, μιας κατασκευής από γυαλί και χάλυβα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα I.M. Pei τη δεκαετία του 1980, κατά την τελευταία μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου. Η είσοδος προοριζόταν να υποδέχεται τους μισούς επισκέπτες από όσους υποδέχεται σήμερα.
Υπολογίζεται ότι το 80 τοις εκατό του πλήθους αυτού έρχεται για τη Μόνα Λίζα - έναν μαγνήτη για τα πλήθη των τουριστών που βγάζουν selfie και έχουν γίνει πονοκέφαλος για τον έλεγχο του πλήθους, και εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν προτάσεις να μεταφερθεί ο πίνακας σε δική του αίθουσα.
Ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι η ειδική αίθουσα για τη Μόνα Λίζα θα είναι ένας από τους πολλούς νέους εκθεσιακούς χώρους που θα δημιουργηθούν κάτω από την Cour Carrée, την ανατολικότερη αυλή του Λούβρου, και θα συνδεθούν με το υπάρχον μουσείο. Η Μόνα Λίζα θα είναι προσβάσιμη ξεχωριστά από το υπόλοιπο μουσείο, πρόσθεσε, με δικό της εισιτήριο.
Πηγή: NYT
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παράλληλες πολιτιστικές δράσεις του φεστιβάλ
Στο φως υποθαλάσσιοι θησαυροί από την Αρχαϊκή έως τη Βυζαντινή περίοδο - Πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού
Ο Μάρκος Αυρήλιος δεν κάνει «μυθολογία» αλλά κάτι πιο απαιτητικό: Παίρνει γνωστές μορφές και ιδέες από την παραδοσιακή μυθολογία, τις περνά από φίλτρο λογικής και ηθικής και κρατά μόνο ότι έχει αξία για το πώς να ζεις
Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του μνημείου στην περιοχή της αρχαίας Εορδαίας
Η βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι
Ένας «στωικός», «αυτοκρατορικός» τρόπος αφήγησης
Η διαδρομή και η διαχρονικότητα της γλώσσας που ομιλείται αδιάλειπτα για περισσότερα από 3.500 χρόνια
Οι Έλληνες ποιητές μέσα από 140 άρθρα
Με 18 πάνελ, 6 WOW Bites και 4 κεντρικές ομιλίες, το πρόγραμμα χαρτογραφεί κρίσιμα ζητήματα της εποχής
Στον 8ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό παιδιά 5 -12 ετών δημιουργούν και εκφράζονται
Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης για τις ιστορίες που δεν ακούγονται αρκετά
Σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου Ακαδημίας Αθηνών
Ερευνητές εντόπισαν τυχαία σε γαλλικό μουσείο φύλλο που αγνοούνταν για πάνω από έναν αιώνα
Έρχεται από τις 30 Απριλίου έως τις 23 Μαΐου σε Αθήνα και Φωκίδα
Ένας από τους πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους του 20ού και 21ου αιώνα έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2026
Υποβρύχια ανασκαφή στο ναυάγιο του πλοίο του Έλγιν στα Κύθηρα, που πρώτη φορά εντοπίστηκε τμήμα γλυπτού από το φορτίο του πλοίου
Με τους συμβολισμούς και την ηδύτητά της, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον καλλιτεχνικό κόσμο
Συζήτησαν για τα 39α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου - Ενημέρωση της σταρ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η διαχειρίστρια του έργου του σπουδαίου συγγραφέα μιλάει στην Athens Voice με αφορμή την ενότητα «Η Αθήνα των συγγραφέων» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.