- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Fake οι φωτογραφίες από τις φυλακές Σεντνάγια στη Συρία
Αρκετές είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει η εφημερίδα
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία χιλιάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια
Πλήθος φωτογραφιών από τις φυλακές «σφαγείο» του Άσαντ στη Συρία έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, αρκετές από αυτές φαίνεται να είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την παραπληροφόρηση, υποστηρίζει έρευνα της Deutsche Welle.
Συγκεκριμένα, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία χιλιάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, 30 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Από εκείνη την ημέρα το διαδίκτυο φιλοξενεί πλήθος φωτογραφιών από το αποκαλούμενο «σφαγείο». Δεν είναι όμως όλες οι φωτογραφίες αληθινές. Πολλές από αυτές είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ομάδα Επαλήθευσης της DW (DW Fact Check) διερεύνησε ορισμένους από τους ισχυρισμούς που έχουν γίνει viral στο Διαδίκτυο, επειδή τα fake news συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση σχετικά με τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Ασαντ.
Ανάρτηση στα αραβικά στο Χ αναφέρει για την παραπάνω φωτογραφία «Η φωτογραφία απεικονίζει έναν τρομοκρατημένο φυλακισμένο, ο οποίος βγαίνει από μια τρύπα στην φυλακή Σεντνάγια»
Ωστόσο, ομάδα επαλήθευσης της DW απαντά ότι η φωτογραφία δεν δείχνει κρατούμενο στη διαβόητη φυλακή. Ανήκει σε βίντεο στο X, το οποίο δημοσιεύτηκε στο TikTok στις 3 Δεκεμβρίου 2024 με σαφή ένδειξη ότι δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Οι ισχυρισμοί για υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια συνεχίζουν να διαδίδονται παρά την απουσία αποδείξεων.
Σε ένα ακόμη παράδειγμα μια φωτογραφία δείχνει νήπιο σε υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια. Έχει διάρκεια ένα λεπτό, κοινοποιήθηκε ευρέως στο TikTok και κατέγραψε πάνω από 2,7 εκατομμύρια προβολές. Ξεκινά με το κοντινό πλάνο ενός παιδιού που κοιτάζει μέσα από μικρό άνοιγμα σε χαλάσματα ή συντρίμμια με το ένα χέρι του να προεξέχει. Ακολουθεί δορυφορική λήψη της φυλακής Σεντνάγια, συνοδευόμενη από εκφώνηση που ισχυρίζεται ότι η φυλακή διαθέτει κρυφά υπόγεια κελιά όπου οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό ή καθαρό αέρα.
Όμως, η ομάδα επαλήθευσης του DW τονίζει ότι το βίντεο φαίνεται να προέρχεται από λογαριασμό στο TikTok που έχει πλέον διαγραφεί και στο οποίο όμως εμφανίζονταν τακτικά το τελευταίο διάστημα βίντεο του παιδιού. Το ίδιο υλικό κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες με διάφορους ψευδείς ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων, ότι απεικονίζει παιδί στη Γάζα παγιδευμένο κάτω από χαλάσματα έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Πυροβόλησε τα παιδιά στο κεφάλι ενώ κοιμούνταν
Το χρονικό της υπόθεσης
«Έχουμε επιτύχει τεράστια πράγματα, κάθε στιγμή μπορεί να μας φέρει νέες εξελίξεις», δήλωσε
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε ακτίνα 450 μέτρων
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ
Ο νικητής ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 50 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα
Νεκρός ο δράστης από πυρά αστυνομικών
«Ήθελα να τιμήσω τον Ιπποκράτη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί παγκόσμια ευθύνη», τονίζει ο Στάρμερ
«No more Mr. nice guy», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του
Η τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην άμυνα του έθνους
Διεθνές Συμπόσιο στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
«Οι απεσταλμένοι μου θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα σημάδια στις σορούς ενηλίκων
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.