- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που κατέλαβε στο Κούρσκ
11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή για να στηρίξουν τους Ρώσους
Με την εισβολή στο Κούρσκ το Κίεβο ήλπιζε ότι θα σταματούσαν οι ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία
Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που κατέλαβε στην περιοχή του Κούρσκ της Ρωσίας κατά την αιφνιδιαστική εισβολή της, τον Αύγουστο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις κατά κύματα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, είπε ότι η Ρωσία ανέπτυξε 59.000 στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ μετά τη διείσδυση και την ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων, που έπιασαν απροετοίμαστη τη Μόσχα.
«Στο αποκορύφωμα, ελέγχαμε περίπου 1.376 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τώρα φυσικά η έκταση είναι μικρότερη. Ο εχθρός εντείνει τις αντεπιθέσεις. Τώρα ελέγχουμε περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θα κρατήσουμε αυτά τα εδάφη για όσα διάστημα θεωρείται πρόσφορο από στρατιωτικής άποψης», δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Με την εισβολή στο Κούρσκ το Κίεβο ήλπιζε ότι θα σταματούσαν οι ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία, ότι θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αποσύρει δυνάμεις που προωθούνταν αργά στο ανατολικό μέτωπο και θα αποκτούσε μεγαλύτερο έρεισμα σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Όμως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν ακόμη την προώθησή τους στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει πως βασικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς (που αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Κουρσκ. «Είμαι σίγουρος ότι θέλει να μας απωθήσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου», είπε σε δημοσιογράφους. «Είναι πολύ σημαντικό (για τον Πούτιν) να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση», πρόσθεσε.
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το Γενικό Επιτελείο επανέλαβε επίσης ότι περίπου 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή του Κουρσκ για να στηρίξουν τους Ρώσους αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.
Η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι στην περιοχή του Κουράχοβε, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται κατά 200-300 μέτρα καθημερινά και έχουν καταφέρει να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα σε ορισμένα σημεία. Η πόλη Κουράχοβε απέχει ελάχιστα από το Ποκρόφσκ, έναν επιμελητειακό κόμβο στην περιοχή του Ντονέτσκ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Επαναστατικό Δικαστήριο του Ιράν επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και περιορισμούς στα social media
Κάνει λόγω για νοθεία στις εκλογές της Βραζιλίας και πως η «εγκληματική οργάνωση» του Λούλα του έκλεψε τη νίκη
«Συνεχίστε με κανονική ταχύτητα» - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El País
Οικογένειες αγωνιούν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους
Φόρος 6% αναμένεται να επιβληθεί στις τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2027
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Στους 68 οι νεκροί, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ρεκόρ εδρών για τα αραβικά κόμματα
Σχεδόν 80 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 15 να βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση
Η Ισπανία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και το το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δίνουν στα δύο αραβικά κόμματα, την Ενιαία Λίστα και το Ρα’αμ, τουλάχιστον 19 από τις 120 έδρες της Βουλής
Τι είναι, πώς καταμετρώνται και ποια κόμματα μπορεί να ωφεληθούν
Συγκλονισμένη η χώρα, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών
Το σύστημα ασφαλείας LZB παρουσίασε βλάβη το πρωί της Τετάρτης
Τουλάχιστον 64 οι νεκροί, φόβοι για ακόμα περισσότερους
Θα ορίσει τις προσεχείς ημέρες έναν υποψήφιο, στον οποίο θα αναθέσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βίζες εισόδου στην οικογένεια Μπολσονάρου
Η κατάσταση της παιδείας στη Γαλλία και η πολιτική «δώσε περισσότερα σε αυτούς που έχουν λιγότερα»
Συντρίμμια, εκτροχιασμένα βαγόνια, βαλίτσες και άλλα αντικείμενα επιβατών
Η πολιτική εκπροσώπηση της αραβικής μειονότητας, οι διαφορετικές στρατηγικές των κομμάτων και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.