- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μπορέλ: Οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Νετανιάχου
Ο Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στην Ουγγαρία
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας υπενθύμισε ότι τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ και δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα τα εφαρμόσουν ή όχι, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του μέχρι πρότινος ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και του αρχηγού της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Εζεντίν αλ-Κάσαμ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, που θεωρούνται ύποπτοι για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους στο Καταστατικό της Ρώμης αν χρειασθεί, αλλά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία διαβεβαιώνοντάς τον ότι εκεί δεν διατρέχει κίνδυνο.
«Οι χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμη είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Δεν είναι προαιρετικό», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο για να συμμετάσχει σε συμπόσιο ισραηλινών και παλαιστίνιων ακτιβιστών για την ειρήνη. Οι ίδιες υποχρεώσεις είναι δεσμευτικές και για τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα ήταν πολύ αστείο αν οι νεοφερμένοι έχουν μία υποχρέωση που τα ήδη μέλη δεν τηρούν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Reuters.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την απόφαση του ΔΠΔ και το Ισραήλ χαρακτήρισε «αντισημιτικό» το διεθνές δικαστήριο. «Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό», είπε ο Μπορέλ. «Έχω το δικαίωμα να επικρίνω τις αποφάσεις μιας ισραηλινής κυβέρνησης, είτε του Νετανιάχου είτε κάποιου άλλου, χωρίς να κατηγορούμαι για αντισημιτισμό. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Φτάνει!».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην είσοδο του υπαίθριου μουσείου Γκιόρεμε
Στέγαση, δημόσιος χώρος και πράσινη μετάβαση: τα δύσκολα στοιχήματα της Αυτοδιοίκησης
Ο αγώνας δρόμου και η αγωνία που κορυφώνεται για τους συγγενείς
Η επίσκεψη στην οικογένεια και η επιμονή να προσέχει τα παιδιά
Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ
49 άτομα συνελήφθησαν –σε πρώτη φάση– από το «ελληνικό FBI» για φορολογική απάτη ύψους 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της
Σε δύσκολη θέση ο Σάντσεθ, σπεύδει να «καρπωθεί» προεκλογικά η αντιπολίτευση
Η Sanrio απομακρύνεται από τη σειρά «Vivant» λόγω σκηνών βασανιστηρίων
Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου
Η σύγχρονη γεωπολιτική, η αντίληψη περί ταραγμένου κόσμου και η ιδέα No Future
Γιατί οι άνθρωποι στη Γαλλία ή στην Ελλάδα έχουν δίκιο και άδικο μαζί;
Πώς ο Φλάβιο Μπολσονάρου και ο Αλεξάντερ Βούσιτς, αμφότεροι αυθεντικοί εκπρόσωποι του κινήματος MAGA, απέτυχαν να εκλεγούν
Η ξεχωριστή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της οικογενειακής επικοινωνίας στο τραπέζι
Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μετατραπεί σε οργανωμένη πολιτική διεκδίκηση. Άραγε, ποια θα είναι η συνέχεια;
Από την Ισπανία στα Τέμπη και από τη Λισαβόνα στην Αυστρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.