Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Μάθιου Γουίτακερ για πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
Αναλαμβάνει καίρια θέση σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της χώρας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Μάθιου Γουίτακερ ως υποψήφιό του για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ - Πιστός συνεργάτης που διετέλεσε γενικός εισαγγελέας
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυε απειλές εναντίον του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία του, ανακοίνωσε σήμερα ότι διόρισε έναν πιστό σύμμαχό του, τον δικηγόρο Μάθιου Γουίτακερ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Ο Ματ είναι ένας ακλόνητος πολεμιστής και πιστός πατριώτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο στόχος του θα είναι «να προάγει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η επιλογή Τραμπ και η κρίσιμη καμπή στις σχέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Οι δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως αφού απείλησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους.
Ο Μάθιου Γουίτακερ «θα ενισχύσει τις σχέσεις με τους συμμάχους στο ΝAΤΟ και θα αντιμετωπίσει δυναμικά τις απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Ματ να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ με Ισχύ, Ακεραιότητα και απαρέγκλιτη Αφοσίωση. Ανυπομονώ να εργαστώ στενά μαζί του ενώ θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, την Ελευθερία και την Ευημερία στον κόσμο», πρόσθεσε.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ήταν τεταμένες κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέκρινε το ΝΑΤΟ και κατηγορούσε τα ευρωπαϊκά μέλη ότι δαπανούν πολύ λίγα για την άμυνα.
Ο Τραμπ έχει δώσει λίγες λεπτομέρειες για την εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει, αλλά οι υποστηρικτές του λένε ότι η δύναμη της προσωπικότητάς του και η προσέγγιση «ειρήνη μέσω της δύναμης» θα βοηθήσουν να κάμψει τους ξένους ηγέτες στη θέλησή του και να ηρεμήσει αυτό που οι Ρεπουμπλικάνοι περιγράφουν ως «κόσμο που φλέγεται» εν μέσω συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Τραμπ μετά τη νίκη του στις εκλογές σημειώνοντας ότι «η ηγεσία του θα είναι και πάλι στοιχείο κλειδί για να παραμείνει ισχυρή η Συμμαχία μας».
Ποιος είναι ο Μάθιου Γουίτακερ
Ο Μάθιου Γουίτακερ είναι Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018 έως το 2019. Πριν αναλάβει αυτή τη θέση, ήταν επικεφαλής του γραφείου του γενικού εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς.
Ο διορισμός του στην υπηρεσία προκάλεσε αντιπαραθέσεις, κυρίως λόγω των απόψεών του για την έρευνα σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, υπό την ηγεσία του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.
Έχει εργαστεί επίσης στον ιδιωτικό τομέα και σε νομικές θέσεις. Ο Γουίτακερ είχε αναλάβει προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούσαν ότι υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Ο Μάθιου Γουίτακερ έχει συμμετάσχει ενεργά στο Ινστιτούτο Πολιτικής America First, μια δεξαμενή σκέψης με δεξιό προσανατολισμό, η οποία συνεργάζεται στενά με την εκστρατεία του Τραμπ για να διαμορφώσει την πολιτική για τη δεύτερη θητεία του.
(Με πληροφορίες του Reuters)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια περίπτωση θα διεξαχθούν νέες εκλογές
Για «τρομοκρατική ενέργεια» κάνει λόγο η κυβέρνηση, ακροδεξιών πεποιθήσεων ο 24χρονος
Σκληραίνει τη στάση του μετά την εκλογική ήττα – Αναβαθμίζει τον Στίβεν Μίλερ
Από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση
Οι 6 μαχητές που θέλει στο πλευρό του
Σουβλάκι, τζατζίκι και ελιές στο βάθρο της παγκόσμιας γαστρονομίας
Για «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», κάνει λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.