- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βασιλιάς Κάρολος: Οι Αυστραλοί ας αποφασίσουν για το πολίτευμά τους
Η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή θα γίνει αβασίλευτη δημοκρατία;
Ο βασιλιάς Κάρολος θα επισκεφτεί την Αυστραλία από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου
Ο βασιλιάς Κάρολος επιβεβαίωσε ότι είναι απόφαση του αυστραλιανού λαού αν η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή θα γίνει αβασίλευτη δημοκρατία.
Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Αυστραλία αντάλλαξε επιστολές με αξιωματούχους του παλατιού του Μπάκιγχαμ, που έγραφαν εκ μέρους του βασιλιά Κάρολου, ενόψει της επίσκεψης του μονάρχη στην Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα.
Η αλληλογραφία, που αποκάλυψε πρώτη η Daily Mail, δείχνει ότι το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι «θέμα που πρέπει να αποφασίσει το αυστραλιανό κοινό».
Το BBC σημειώνει ότι το μέλλον της μοναρχίας στην Αυστραλία είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα κατά την επίσκεψη του Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου.
Πάντως, η επιστολή, που είναι σε φιλικό τόνο, που απέστειλαν οι αξιωματούχοι του παλατιού απλώς επαναδιατυπώνει τη θέση του παλατιού και δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην πολιτική.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα, ως συνταγματικός μονάρχης, ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών του και επομένως το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι θέμα που θα αποφασίσει το αυστραλιανό κοινό», εξηγεί.
Στην Αυστραλία, όπως σημειώνει το BBC, διεξήχθη δημοψήφισμα για το θέμα της αβασίλευτης δημοκρατίας το 1999, με το λαό να ψηφίζει υπέρ της συνταγματικής μοναρχίας. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε πάντως ότι τα σχέδια για νέο δημοψήφισμα «δεν αποτελούν προτεραιότητα».
Η επίσκεψη στην Αυστραλία θα είναι το μεγαλύτερο ταξίδι του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση του καρκίνου του στις αρχές του 2024. Το μόνο άλλο διεθνές ταξίδι του από τότε ήταν στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις μνήμης για την απόβαση στη Νορμανδία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Οι συνομιλίες αφορούν το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μισθοφόροι, εξαγορά κυβερνήσεων και εισοδισμός σε ευρω-ατλαντικούς θεσμούς
Ποιος είναι ο άνδρας που προκάλεσε τρόμο στη Βρετανία
Στρατεύονται και γυναίκες
Η influencer δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2025, ενώ έκανε live στο TikTok
Ο διπλός σεισμός του Ιουνίου ήταν ο πιο καταστροφικός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας
Ο πρωθυπουργός Λεκορνί αρνήθηκε τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας»
Στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας, βρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος
ExxonMobil και Chevron ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν
Από τη σύγκρουση αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος κρατήρας
H μεγάλη αναγνώριση ήρθε μετά τη νίκη του στο talent show «Search for a Star»
Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Ο βίαιος ασθενής κατηγορήθηκε για σοβαρή επίθεση κατά δημόσιου λειτουργού και του επιβλήθηκε πρόστιμο
Στην Ουγγαρία ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα
«Συμφωνία ή πλήρης παράδοση», προειδοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ανάμεσα στα θύματα υπήρξαν και παιδιά - Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Συνέχισε να λαμβάνει και τα επιδόματά της, ύψους σχεδόν 78.000 λιρών, ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούσε να την αφήσει να φύγει».
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 72, με 11 από αυτούς να έχουν καταγραφεί στη μαροκινή πλευρά
Ολόκληρη η Κορεατική Χερσόνησος ταλαιπωρείται από θερμοκρασίες-ρεκόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.