Κοσμος

Γαλλία: Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς, ανασυνθέσεις στην ακροδεξιά

Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ερίκ Σιοτί προκάλεσε σεισμό στους Ρεπουμπλικάνους
Ο Ερίκ Σιοτί προκάλεσε σεισμό στους Ρεπουμπλικάνους © EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία: Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς και ραγδαίες εξελίξεις στην ακροδεξιά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την παραίτηση της κυβέρνησης Μακρόν. Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε κατάσταση «εμφυλίου», ενώ στην ακροδεξιά σημειώνονται διεργασίες και ανασυνθέσεις.

O πρώτος γύρος των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αλλά δεν θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ήταν η ιστορία μιας τρελής ημέρας η χθεσινή (Τετάρτη 13/6) για τους Ρεπουμπλικάνους της γαλλικής Δεξιάς. Οι Παριζιάνοι του 11ου διαμερίσματος είδαν έκπληκτοι στον δρόμο τα μέλη του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικανών να ψάχνουν για αίθουσα. Λίγο πριν, είχαν ξεροσταλιάσει μπρος στη διπλοκλειδωμένη γαλάζια πόρτα των κεντρικών τους γραφείων. Ήθελαν να συσκεφθούν για τον αποκλεισμό από το κόμμα του προέδρου Ερίκ Σιοτί, που όμως τους πρόλαβε και ταμπουρώθηκε στο γραφείο του, διώχνοντας τους υπαλλήλους.

Αιτία της ρήξης είναι η συμφωνία συνεργασίας που έκανε o Ερίκ Σιοτί για τις βουλευτικές εκλογές με τους επικεφαλής του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National) Ζορντάν Μπαρντελά και Μαρίν Λεπέν. Τα στελέχη του κόμματος τον κατηγορούν για κρυψίνοια και για απόφαση που πήρε μόνος, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα, λόγω των υψηλών ποσοστών της Εθνικής Συσπείρωσης στην εκλογική του περιφέρεια στη νότια Γαλλία.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ξεσήκωσε θύελλα στα μέλη του κόμματος, που κρατούν παράδοση και ρίζες από τον στρατηγό ντε Γκωλ. Στο πολιτικό γραφείο αποφάσισαν τελικά παμψηφεί να απομονώσουν τον Ερίκ Σιοτί, ο οποίος απειλεί σήμερα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, οδηγώντας έτσι το κόμμα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η Μαριόν Μαρεσάλ επέστρεψε στην Μαρίν Λεπέν

Διάλυση καιροφυλακτεί και για το κόμμα Ρεκονκέτ (Reconquête) του ακροδεξιου Ερίκ Ζεμούρ. Η αντιπρόεδρος και επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές Μαριόν Μαρεσάλ τον εγκατέλειψε χθες, επιστρέφοντας στη θεία της Μαρίν Λεπέν και στο κόμμα όπου πριν από χρόνια είχε ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα.

Πήρε μαζί της τέσσερα μέλη από το κόμμα Ρεκονκέτ. «Είναι η πιο μεγάλη πολιτική προδοσία», θρήνησε μπροστά στις κάμερες ο Ζεμούρ.

Διεργασίες στην Αριστερά

Αντίθετα, τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς (Ανυπότακτοι, Σοσιαλιστές, Οικολόγοι και Κομμουνιστές) τα κατάφεραν χθες και συμφώνησαν για την κατανομή των εκλογικών περιφερειών. Δύο άτομα λείπουν από τη συμφωνία: ο νικητής των ευρωεκλογών Ραφαέλ Γκλυξμάν, που κρατάει τις αποστάσεις λόγω της επιθετικότητας που έζησε από τους Ανυπότακτους κατά τη διάρκεια της ευρωκαμπάνιας, και ο καθ’ ομολογίαν ταραξίας Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ο ιδρυτής των Ανυπότακτων δήλωσε ότι δεν θέλει να ασκήσει πίεση, παραμένει όμως διαθέσιμος για την πρωθυπουργία στην περίπτωση νίκης. Θυμίζουμε ότι ο Μελανσόν είχε την ίδια προσδοκία κατά τις βουλευτικές του 2022, που όμως έμεινε ανεκπλήρωτη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.