Κοσμος

Τα φιλικά σχόλια για τα SS και τους Ναζί έφεραν κρίση στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά

H Λεπέν προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το AfD

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aκροδέξια: Κρίση μετά της φιλοναζιστικές δηλώσεις του επικεφαλής του AfD
Η Μαρίν Λεπέν με Πορτογάλους και Γερμανούς ομόσταβλους της © EPA/JOSE SENA GOULAO

Aκροδεξιά: Κρίση μετά της φιλοναζιστικές δηλώσεις του επικεφαλής του AfD

Ο επικεφαλής υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στις ευρωεκλογές παραιτήθηκε από την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, την ώρα που οι διαιρέσεις μεταξύ των εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης απειλούν να υπονομεύσουν τα διαφαινόμενα πολιτικά τους κέρδη ενόψει του επόμενου μήνα.

Ο Μαξιμιλιάν Κραχ, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι τα SS, η κύρια παραστρατιωτική δύναμη των Ναζί, «δεν ήταν όλοι εγκληματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι τα σχόλιά του «χρησιμοποιούνται καταχρηστικά ως πρόσχημα για να βλάψουν το κόμμα μας».

Aποστάσεις από την Λεπέν για εσωτερική κατανάλωση

Το σχόλιό του για τα SS, το τελευταίο σε μια σειρά αντιπαραθέσεων που αφορούν τον Κραχ και το AfD, οδήγησε αυτή την εβδομάδα το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Γαλλίας να δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στην ίδια ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα με το γερμανικό κόμμα μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του RN, η οποία προσπαθεί να προσελκύσει τους mainstream ψηφοφόρους, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έπρεπε να κάνει μια καθαρή ρήξη, κατηγορώντας το AfD ότι κρατείται όμηρος από τα πιο ριζοσπαστικά του στοιχεία.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή έγινε σαφώς με γνώμονα την εσωτερική πολιτική, με τη Λεπέν, η οποία συγκέντρωσε 41% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2022, να έχει πιθανότατα την καλύτερη ευκαιρία της να κατακτήσει το Ελιζέ στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2027.

«Αυτό δείχνει ότι η Λεπέν δεν ενδιαφέρεται για την ΕΕ ή το παιχνίδι στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Μουτζτάμπα Ραχμάν της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group. «Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να γυαλίσει την εγχώρια εικόνα της στη Γαλλία. Όλα αφορούν την εσωτερική πολιτική».

Ο χάρτης της ακροδεξιάς

Τα δύο κόμματα κυριαρχούν επί του παρόντος στην ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και το Vlaams Belang στο Βέλγιο.

Τα μέλη της ομάδας -πολλά από τα οποία εξακολουθούν να θεωρούνται ακραία στα εθνικά τους πλαίσια- βρίσκονται σε πορεία να γίνουν οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να αυξηθεί από 59 ευρωβουλευτές σε περίπου 85. Η εθνικο-συντηρητική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν οι Αδελφοί της Τζόρτζια Μελόνι από την Ιταλία, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, το Vox της Ισπανίας, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί Δημοκράτες, αναμένεται επίσης να ανέβει, σε περίπου 75 έδρες.

Ωστόσο το μέλλον της συλλογικής επιρροής της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι αμφίβολο. Δεν είναι σαφές αν το RN σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον συνασπισμό ID ή να προσπαθήσει να αποκλείσει το AfD - το οποίο βρίσκεται σε πορεία για να κερδίσει 16 ευρωβουλευτές - ή πώς θα αντιδράσουν τα άλλα μέλη της ομάδας.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μελόνι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ελπίζει να ενώσει τα διάφορα δεξιά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία, ενώ συμφωνούν σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της πράσινης νομοθεσίας, είναι βαθιά διχασμένα σε άλλα, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης τους με τη Ρωσία.

Τα μέλη του ECR είναι ως επί το πλείστον λαϊκιστές, εθνικιστές και συντηρητικοί και έχουν συμμετάσχει (ή συμμετέχουν) σε κυβερνήσεις. Είναι επικριτικά απέναντι στην ΕΕ, αλλά αρκετές φορές συμβάλλουν επικοδομητικά στη σύνταξη της νομοθεσίας ενώ υποστηρίζουν την Ουκρανία. Αντίθετα, τα μέλη του ID είναι κυρίως λαϊκιστές ακροδεξιοί, πιο φιλικοί προς τη Μόσχα και έχουν επιθετική στάση προς την ΕΕ.

Όπως και να έχει, δήλωσε ο Cas Mudde, ειδικός στον λαϊκισμό και την ακροδεξιά στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, η διάσπαση του RN-AfD ήταν «μια μεγάλη απόφαση για το RN και για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πλήξει την ήδη αρκετά περιορισμένη πολιτική τους δύναμη στις Βρυξέλλες ... Πολιτικά, θα μπορούσε να γίνει μια πύρρειος νίκη αν τα κόμματα παραμείνουν τόσο διχασμένα».

Αντιδράσεις για το AfD

Το AfD εκτοξεύτηκε στις δημοσκοπήσεις και έγινε το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα της Γερμανίας φέτος, αλλά η υποστήριξή του μειώθηκε πρόσφατα κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες. Το κόμμα αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους νωρίτερα φέτος, αφού υψηλόβαθμα στελέχη του συμμετείχαν σε συνάντηση όπου συζητήθηκε η απέλαση Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, καθώς και για τους ισχυρισμούς ότι φιλοξενεί πράκτορες της Ρωσίας και της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το AfD ως δυνητικά εξτρεμιστικό κόμμα. Το κόμμα αρνείται όλους τους ισχυρισμούς περί ρατσισμού, απορρίπτοντας την κριτική ως πολιτικά υποκινούμενη.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.