Κοσμος

Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν το ανατολικό μισό της Ράφα

Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη "μετρημένη διεύρυνση" της επιχείρησης στη Ράφα (πληροφορίες του Axios)
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Γάζα: Ισραηλινά τεθωρακισμένα περικυκλώνουν το ανατολικό μισό της Ράφα

Τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον κύριο δρόμο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό μισό της Ράφα την Παρασκευή, περικυκλώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την ανατολική πλευρά της πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν σχεδόν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης την Παρασκευή, με έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά άρματα μάχης κοντά σε ένα τζαμί στα ανατολικά της πόλης, σημάδι ότι οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα από τα ανατολικά στα περίχωρα της κατοικημένης περιοχής.

Το Ισραήλ διέταξε την απομάκρυνση των αμάχων από το ανατολικό μισό της Ράφα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο έξω από την πόλη, που προηγουμένως αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εγκατέλειψαν άλλα μέρη του θύλακα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν ήδη αποκλείσει την ανατολική Ράφα από το νότο, καταλαμβάνοντας και κλείνοντας το μοναδικό πέρασμα μεταξύ του θύλακα και της Αιγύπτου. Μια προέλαση την Παρασκευή στον δρόμο Salahuddin που διχοτομεί τη λωρίδα ολοκλήρωσε την περικύκλωση της «κόκκινης ζώνης» όπου έχουν διατάξει την απομάκρυνση των κατοίκων.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ για την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Η προοπτική μιας επίθεσης στη Ράφα αυτή την εβδομάδα έχει ανοίξει ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα εδώ και γενιές μεταξύ του Ισραήλ και του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν μπλοκάρει τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα «πολεμήσει με τα νύχια» αν χρειαστεί. Σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι ελπίζει ότι το Ισραήλ θα ξεπεράσει τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός διακόπηκαν την Πέμπτη χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν συλληφθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, οι οποίες προκάλεσαν τον πόλεμο.

Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι συμφώνησε στις αρχές της εβδομάδας σε μια πρόταση που υποβλήθηκε από διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και η οποία είχε προηγουμένως γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η πρόταση της Χαμάς περιείχε στοιχεία που δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Περισσότεροι από 34.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί στους επτά μήνες του πολέμου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα, οι οποίες λένε ότι χιλιάδες ακόμη νεκροί είναι πιθανόν θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση για την εξόντωση της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι σύμφωνα το Τελ Αβίβ.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.