Κοσμος

Hλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στις επικοινωνίες το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ

Η τελευταία καταιγίδα σημειώθηκε το 2003, προκαλώντας ζημιές σε μετασχηματιστές ρεύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Hλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στις επικοινωνίες το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στις επικοινωνίες 

Μια ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στις επικοινωνίες το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Ένα μεγάλο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων έχει παράγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη», ανέφερε το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Οι στεμματικές εκρήξεις μάζας (CME) είναι μια έκρηξη ηλιακού υλικού, σύμφωνα με τη NOAA. Όταν φτάνουν στη Γη, μπορεί να λάβουν χώρα γεωμαγνητικές καταιγίδες. Οι CME θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη αργά την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο.

Η NOAA δήλωσε ότι το σέλας μπορεί να είναι ορατό μέχρι την Αλαμπάμα και τη βόρεια Καλιφόρνια. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μετρώνται σε μια κλίμακα πέντε επιπέδων, με το G1 να θεωρείται το χαμηλότερο και το G5 το πιο ακραίο.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης, διαταράσσοντας ενδεχομένως τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες», ανέφερε η NOAA σε δήλωση της Πέμπτης.

Η NOAA δήλωσε ότι μόνο τρεις σοβαρές γεωμαγνητικές καταιγίδες σημειώθηκαν από την έναρξη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου στα τέλη του 2019. Η τελευταία καταιγίδα G4 ήταν στις 23 Μαρτίου.

Η τελευταία καταιγίδα G5 σημειώθηκε το 2003, προκαλώντας ζημιές σε μετασχηματιστές ρεύματος στη Νότια Αμερική και διακοπές ρεύματος στη Σουηδία, σύμφωνα με τη NOAA.

Πηγή: The Hill

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.