Κοσμος

Ανακοινώθηκαν τα Πούλιτζερ 2024 - Στον οργανισμό ProPublica το κορυφαίο βραβείο

Από τρία βραβεία απέσπασαν New York Times και Washington Post

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούλιτζερ 2024: Τιμήθηκαν οι καλύτεροι δημοσιογράφοι - Στην ProPublica το κορυφαίο βραβείο - New York Times, Washington Post, AP μεταξύ των νικητών.
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ για το 2024 © Instagram/The Pulitzer Prizes

Πούλιτζερ 2024: Τιμήθηκαν οι καλύτεροι δημοσιογράφοι - Στην ProPublica το κορυφαίο βραβείο - New York Times, Washington Post, AP μεταξύ των νικητών.

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ του έτους 2024, θεσμού που παραδοσιακά αποτελεί την ύψιστη διάκριση για την αμερικανική δημοσιογραφία.  

2024 Pulitzer Prize Announcement

Πούλιτζερ 2024: Στην ProPublica το κορυφαίο βραβείο

Το κορυφαίο δημοσιογραφικό βραβείο απονεμήθηκε φέτος στο μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ProPublica, ενώ στη λίστα των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι οργανισμοί New York Times, Washington Post, Associated Press.

Τα Πούλιτζερ τίμησαν τους καλύτερους στη δημοσιογραφία από το 2023 σε 15 κατηγορίες, καθώς και σε οκτώ κατηγορίες τεχνών με επίκεντρο το βιβλίο, τη μουσική και το θέατρο. Ο νικητής της κατηγορίας «δημόσιας υπηρεσίας» λαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο, ενώ οι υπόλοιποι νικητές λαμβάνουν 15.000 δολάρια.

Κατά την έναρξη της τελετής, το συμβούλιο απένειμε ειδική μνεία στο έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στους συναδέλφους τους που πέθαναν ενώ εργάζονταν στο ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο κλάδος της δημοσιογραφίας, αφού πέρυσι μόνο χάθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας και 4.000 βιβλία λογοκρίθηκαν.

New York Times, Washington Post, AP στη λίστα των νικητών

Το υψηλού πρεστίζ βραβείο Πούλιτζερ 2024 «δημόσιας υπηρεσίας» απονεμήθηκε στους Τζόσουα Κάπλαν, Τζάστιν Έλιοτ, Μπρετ Μέρφι, Άλεξ Μιερτζέσκι και Κρίστεν Μπεργκ της ProPublica, για το ρεπορτάζ που «τρύπησε το παχύ τείχος της μυστικότητας» γύρω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο αποκάλυψε πώς οι δισεκατομμυριούχοι έδιναν ακριβά δώρα στους δικαστές και πλήρωναν για πολυτελή ταξίδια.

Σε άλλες κατηγορίες, οι Νew Υork Τimes βραβεύτηκαν για την κάλυψη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο και τον αποτυχημένο ρόλο των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών στην αποτροπή της.

Βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ απονεμήθηκε στη Χάνα Ντράιερ των NYT, για μια σειρά θεμάτων σχετική με την εκτεταμένη εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι 15 φωτογραφίες της βραβευθείσας συμμετοχής του Associated Press τραβήχτηκαν σε όλη τη Λατινική Αμερική και κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού στο Τέξας και την Καλιφόρνια, σε μια χρονιά που η μετανάστευση ήταν από τα μεγαλύτερα θέματα παγκοσμίως.

Το προσωπικό της Washington Post κέρδισε το βραβείο σε εθνικό ρεπορτάζ για τη «νηφάλια εξέταση» του ημιαυτόματου τυφεκίου AR-15, η οποία συνοδεύτηκε από συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Ο Ντέιβιντ Ε. Χόφμαν της Post κέρδισε στο editorial writing για μια «συναρπαστική και καλά τεκμηριωμένη» σειρά σχετικά με το πώς τα αυταρχικά καθεστώτα καταπνίγουν τη διαφωνία στην ψηφιακή εποχή.

Το τρίτο βραβείο της πήγε στον συνεργάτη Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, για σχόλια που γράφτηκαν από ένα ρωσικό κελί φυλακής.

Το περιοδικό New Yorker κέρδισε δύο Πούλιτζερ. Τα Πούλιτζερ απένειμαν επίσης βραβείο στο προσωπικό του Reuters για μια «εντυπωσιακή» δημοσιογραφική ενότητα που εξέταζε τις επιχειρήσεις του Ελον Μασκ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής.

Τα βραβεία καθιερώθηκαν με τη διαθήκη του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1917.

(Με πληροφορίες Guardian, AP)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.