Κοσμος

Η Γαλλία απαγορεύει στον Πούτιν να παραστεί στην 80ή επέτειο της D-day

Η Ρωσία μπορεί ωστόσο να στείλει εκπροσώπους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νορμανδία: Ο Πούτιν δεν είναι ευπρόσδεκτος στην 80ή επέτειο της
© EPA/AFP

Νορμανδία: Ο Πούτιν δεν είναι ευπρόσδεκτος στην 80ή επέτειο από την απόβαση 

Η Ρωσία μπορεί να στείλει εκπροσώπους στη διεθνή τελετή για την 80ή επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας αλλά όχι τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσαν οι Γάλλοι διοργανωτές. Το Élysée αποδέχεται μεν ότι η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί, αλλά δηλώνει ότι ο ηγέτης της δεν είναι ευπρόσδεκτος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Γαλλία: Δεν ακολουθούμε πολιτική ιστορικού αναθεωρητισμού

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα προσκληθεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης της απόβασης στη Νορμανδία», δήλωσε η οργανωτική επιτροπή της αποστολής Liberation Mission.

«Ωστόσο, η Ρωσία θα προσκληθεί να εκπροσωπηθεί, ώστε να τιμηθεί η σημασία της δέσμευσης και των θυσιών των σοβιετικών λαών, καθώς και η συμβολή της στη νίκη του 1945». Και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με το καθεστώς του Κρεμλίνου, η Γαλλία δεν ακολουθεί πολιτική ιστορικού αναθεωρητισμού». 

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια σοβιετικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πούτιν προσκλήθηκε και παρέστη στην τελετή για τον εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης της D-day, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λίγους μήνες νωρίτερα.

Εκείνη την εποχή, ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ποτέ δεν ξέχασα και ποτέ δεν θα ξεχάσω ότι ο ρωσικός λαός έχασε εκατομμύρια ζωές».

Μετά τις εκδηλώσεις μνήμης τον Ιούνιο του 2014, ο Πούτιν και ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκαν στα Ηλύσια για συνομιλίες, αφού η Μόσχα υποστήριξε μια φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ