Κοσμος

26χρονη Ελληνίδα ζήτησε από τους Γάλλους βουλευτές να εμπιστευθούν τους νέους πτυχιούχους

Όσα ανέφερε με την ιδιότητα της υπεύθυνης του κέντρου νέων της Valeo

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μυρτώ Μεζίνη: Τι είπε στους Γάλλους βουλευτές η 26χρονη Ελληνίδα - Η συζήτηση στην ολομέλεια για τους νέους ευρωπαίους πτυχιούχους.
Η Μυρτώ Μεζίνη μίλησε στην ολομέλεια της γαλλικής βουλής για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αξιοποιηθούν καλύτερα οι νέοι ευρωπαίοι πτυχιούχοι στην αγορά εργασίας © Facebook/Myrto Mezini

Μυρτώ Μεζίνη: Τι είπε στους Γάλλους βουλευτές η 26χρονη Ελληνίδα - Η συζήτηση στην ολομέλεια για τους νέους ευρωπαίους πτυχιούχους.

Μια 26χρονη Ελληνίδα, η Μυρτώ Μεζίνη απευθύνθηκε στη γαλλική Βουλή, μιλώντας στην ολομέλεια για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αξιοποιηθούν καλύτερα οι νέοι ευρωπαίοι πτυχιούχοι στη γαλλική αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει το flash, η business France είναι ένας κρατικός γαλλικός φορέας που προωθεί την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον και ένας από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι το πρόγραμμα VIE, το οποίο χρηματοδοτεί κατά ένα μεγάλο μέρος την τοποθέτηση νέων Ευρωπαίων πτυχιούχων ανθρώπων ηλικίας 18-28 χρόνων σε γαλλικές εταιρείες σε κάθε γωνιά της γης. Είναι άξιο ενδιαφέροντος το ότι εργαζόμενοι υπό το καθεστώς VIE υπάρχουν σε 124 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Parlons VIE à l'Assemblée Nationale



Για να τονιστεί η σημασία του προγράμματος, να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα, και να συζητηθούν αναλυτικά η χρηματοδότησή του, η λειτουργία του, τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματά του, διοργανώθηκε μια συζήτηση στην ολομέλεια της γαλλικής βουλής στις 11 Απριλίου.

Την συζήτηση άνοιξε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικού εμπορίου Φρανκ Ριστέρ και η βουλευτής Αμελί Λακράφ, ενώ ανάμεσα στους λίγους ομιλητές ήταν και η Μυρτώ Μεζίνη.

Μυρτώ Μεζίνη: Τι είπε στους Γάλλους βουλευτές

Στην ομιλία της προς τους Γάλλους βουλευτές, η Μυρτώ με την ιδιότητα της υπεύθυνης του «κέντρου νέων» της Valeo, με 900 εκπαιδευόμενους, από τους οποίους οι 250 ανήκουν στο Πρόγραμμα VIE ανέφερε:

«Το πρόγραμμα έχει επιτρέψει σε πάνω από 100.000 νέους, όπως εγώ, να ξεκινήσουν μία καριέρα στο διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον, και που συγχρόνως επιτρέπει στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό. Η VALEO είναι ένας προμηθευτής μηχανολογικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων, με περισσότερους από 100.000 εργαζομένους στον κόσμο, που ασχολείται με την καινοτομία για την "έξυπνη κίνηση", την καινοτομία για το αυτόνομο αυτοκίνητο και την μείωση των εκπομπών Co2.Προτείνουμε αυτό το πρόγραμμα σχεδόν από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, για να μεγαλώσουμε την διεθνή παρουσία μας όπως επίσης για να επιτρέψουμε στους νέους να αναπτύξουν διεθνή καριέρα. Το VIE μας επιτρέπει να εκπαιδεύσουμε τους αυριανούς ηγέτες σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων κα να ενισχύσουμε επίσης την παγκόσμια θέση μας».

Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι του προγράμματος VIE βρίσκονται στις 4 γωνιές του κόσμου - Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Ευρώπη: «Είναι στην πραγματικότητα οι πρέσβεις, οι εξαγωγείς του Γαλλικού πολιτισμού όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής κουλτούρας!Θα κλείσω με μία σύντομη ματιά στην πορεία μου. Ως Ελληνίδα συμμετείχα στο πρόγραμμα VIE στην Δημοκρατία της Τσεχίας, και κατόπιν ξαναγύρισα στην Γαλλία με συμβόλαιο αορίστου διάρκειας (CDI), δηλαδή ακριβές παράδειγμα αυτού που θέλουμε για να έχουμε πολυπολιτισμικότητα!!

Ποια είναι η Μυρτώ  Μεζίνη

Η Μυρτώ Μεζίνη πήρε το πτυχίο της στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Sciences Po (Paris Institute of Political Studies), που θεωρείται το τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο στις πολιτικές επιστήμες*. Απόφοιτοί του από τον Georges Pompidou και τον Francois Mitterand μέχρι τον Emmanuel Macron. Το μάστερ της σε Management of Human Resources and Organisational Behaviour επίσης το πήρε από το Sciences Po, ξεκινώντας την καριέρα της σε πολυεθνικές εταιρίες. Ʃυμετείχε και η ίδια στο πρόγραμμα VIE τελειώνοντας τις σπουδές της, όταν η γαλλική πολυεθνική που την είχε προσλάβει μέσω του αυτού του προγράμματος την έστειλε για ένα χρόνο στα γραφεία της στην Τσεχία.

Ʃήμερα εργάζεται σε μία γαλλική πολυεθνική ως International Talent Acquisition Manager, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα VIE της εταιρίας. Το τμήμα της , που αποτελείται από 7 άτομα, είναι υπεύθυνο για 250 VIE στα διάφορα sites της εταιρείας σε 17 χώρες του κόσμου, καθώς και για ακόμα 900 εκπαιδευόμενους νέους (interns, apprentices) σε όλη την Γαλλία. Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Business France, η οποία και την επέλεξε να αντιπροσωπεύσει, αναλύσει και παρουσιάσει το VIE δίνοντας την άποψη των συνεργαζόμενων με το πρόγραμμα επιχειρήσεων.

*(QS world university rankings 2023- 1ο Harvard University US, 2ο Oxford university UK , 3ο Sciences Po Fr.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ