Κοσμος

Γαλλία: Ο 95χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν τέθηκε υπό νομική κηδεμονία

Οι τρεις κόρες του κατέστησαν εκπρόσωποί του - Ερευνάται για υπεξαίρεση ο «πατριάρχης» της γαλλικής ακροδεξιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν-Μαρί Λεπέν: Ο «πατριάρχης» της γαλλικής ακροδεξιάς τέθηκε υπό νομική κηδεμονία - Σημαντικά επιδεινωμένη η υγεία του 95χρονου πολιτικού.
Τέθηκε υπό νομική προστασία ο ιδρυτής του κόμματος του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν © EPA/Julien De Rosa

Ζαν-Μαρί Λεπέν: Ο «πατριάρχης» της γαλλικής ακροδεξιάς τέθηκε υπό νομική κηδεμονία - Σημαντικά επιδεινωμένη η υγεία του 95χρονου πολιτικού.

Ο «πατριάρχης» της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν, ηλικίας 95 ετών και ιδρυτής του κόμματος του Εθνικού Μετώπου, που πλέον έχει την ονομασία Εθνική Συσπείρωση, τέθηκε «υπό νομική προστασία» (μια αστική διάταξη παρόμοια με την κηδεμονία), ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λουί Αλιό.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Φρανσουά Βαγκνέρ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε υπογράψει «μελλοντική εντολή προστασίας». Με την επιστολή αυτή ένας άνθρωπος επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα άτομα να τον εκπροσωπούν όταν δεν θα είναι πλέον σε θέση να διαχειρίζεται τα συμφέροντά του.

Στην περίπτωση Λεπέν, ορίστηκαν οι τρεις κόρες του, μεταξύ των οποίων και η πολιτική του διάδοχος Μαρίν. Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας, η υγεία του Ζαν-Μαρί Λεπέν επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τον Απρίλιο του 2023, οπότε είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο γαλλικά μέσα ενημέρωσης θέτουν το ερώτημα αν η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτρέψει την παρουσία του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, όπου μαζί με άλλα 26 άτομα είναι ύποπτος συμμετοχής σε σύστημα υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών δημόσιων πόρων, μεταξύ 2004 και 2016.

«Είναι ένας άνθρωπος κουρασμένος. Τώρα είναι υπό νομική προστασία. Νομίζω ότι το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καταθέσει», εκτίμησε, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λουί Αλιό. Το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού πρέπει να αποφανθεί για αυτό το σημείο στις 3 Ιουλίου, έπειτα από συμβουλές ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ