Κοσμος

Έκρεμ Ιμάμογλου, ο άνθρωπος που «φοβάται» περισσότερο ο Ερντογάν

Τα κοινά με τον σημερινό πρόεδρο και η αγάπη για το ποδόσφαιρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκρεμ Ιμάμογλου, ο άνθρωπος που «φοβάται» περισσότερο ο Ερντογάν
© EPA/SARAH YENESEL

Εκρέμ Ιμάμογλου: Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και αντίπαλος του Ερντογάν

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναδείχθηκε εκ νέου ως ο κύριος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού κατάφερε μια σημαντική νίκη κατά του ΑKP στις τοπικές εκλογές.

Μετά την άνετη νίκη του και τη διατήρηση της θέσης του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με βάση τη συντριπτική πλειοψηφία των καταμετρημένων ψήφων, ο 53χρονος Ιμάμογλου θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως πιθανός μελλοντικός πρόεδρος.

Ιμάμογλου: Οι ομοιότητες με τον Ερντογάν

Μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τον Ερντογάν: και οι δύο έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, έχουν οικογενειακές ρίζες στην ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η πολιτική τους καριέρα εμποδίστηκε από τα δικαστήρια της Τουρκίας. Στα νιάτα τους, και οι δύο ήταν επίσης ενθουσιώδεις ποδοσφαιριστές.

Οι άνδρες έχουν και οι δύο ισχυρή ικανότητα να απευθύνονται στους ψηφοφόρους, αλλά αποκλίνουν όταν πρόκειται για την πολιτική τους. 

Ο Ερντογάν εισήλθε στην πολιτική με ένα ισλαμιστικό κόμμα και έχει αναμορφώσει το κοσμικό κράτος από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2002. Αντίθετα, ο Ιμάμογλου προέρχεται από το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο οποίο εντάχθηκε το 2008 και έγινε δήμαρχος στην περιοχή Beylikduzu της Κωνσταντινούπολης το 2014.

Η επιτυχία του Ιμάμογλου οφείλεται στην ικανότητά του να διευρύνει την απήχηση του σοσιαλδημοκρατικού CHP για να προσελκύσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το απέδειξε το 2019, καταφέρνοντας  τη μεγαλύτερη ήττα των τελευταίων δύο δεκαετιών για το AKP. Ένα δικαστήριο ακύρωσε τη νίκη του τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, μόνο και μόνο για να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε μια εικόνα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διεξήγαγε viral εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ενίσχυσαν το προφίλ του. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν με αρνητικό τρόπο. Τον Ιανουάριο του 2022, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πλημμύρισαν με εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που τον έδειχναν να δειπνεί με τον Βρετανό πρέσβη σε ένα ψαροταβέρνα, ενώ η Κωνσταντινούπολη έδινε μάχη με χιονοθύελλα.

Τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν από το γεγονός ότι ο Ερντογάν πήρε τα εύσημα για πολλά από τα σημαντικά έργα που εκσυγχρόνισαν την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια.

imamoglu
Εκρέμ Ιμάμογλου © EPA/SEDAT SUNA

Νομικές μάχες και μια συνάντηση με κεφτέδες

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου αντιμετώπισε δικαστικές περιπέτειες. Μετά τη νίκη του το 2019, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, επιβάλλοντάς του πολιτική απαγόρευση για προσβολή κυβερνητικών αξιωματούχων. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της υπόθεσης.

Η καταδίκη έφερε μνήμες από την εμπειρία του Ερντογάν, ο οποίος φυλακίστηκε για λίγο το 1999 επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που δικαστήριο έκρινε ότι αποτελούσε υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της νοθείας σε δημόσιους διαγωνισμούς που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια.

Παρά τα εμπόδια, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που κινεί την οικονομία της Τουρκίας.

Η μητρόπολη είναι ένας διαφορετικός κόσμος μακριά από την επαρχία της Τραπεζούντας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου γεννήθηκε το 1970 και πέρασε, όπως λέει, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα στην «καταπράσινη φύση, την άγρια θάλασσα και τους πέτρινους δρόμους».

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε από τη διοίκηση επιχειρήσεων το 1994 - τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος - προτού ασχοληθεί με την οικοδομική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει μέλος του Δ.Σ στην ομάδα της πόλης του, της Τραπεζούντας.

Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα το καθημερινό σκηνικό όπου διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι του με τον Ερντογάν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφθηκε το εστιατόριο με κεφτεδάκια που διατηρούσε ο νεαρός Ιμάμογλου στη συνοικία Γκουνγκόρεν της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν βρισκόταν στους πρώτους μήνες της δημαρχίας του, τον φιλοξένησα», είπε ο Ιμάμογλου. «Έφαγε κεφτέδες στο εστιατόριό μου. Δεν πήρα τα χρήματά του».

Πηγή: AFP, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ