Κοσμος

Ο Πούτιν επανεκλέγεται με «μόνο» 87,9% - Σε τροχιά να ξεπεράσει τον Στάλιν

O Ρώσος πρόεδρος είχε τυπικά τρεις αντιπάλους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν επανεκλέγεται με «μόνο» 87,9% - Σε τροχιά να ξεπεράσει τον Στάλιν
© EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ρωσία: 87% λαμβάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το exit poll

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές με 87,9% των ψήφων σύμφωνα με το exit poll από το ρωσικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης (VCIOM) την Κυριακή.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο Πούτιν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1999, θα μπορέσει να ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας για περισσότερα από 200 χρόνια.

Ενώ η επανεκλογή του Πούτιν δεν τέθηκε εν αμφιβόλω, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί στη Ρωσία και της απουσίας πραγματικών διεκδικητών, ο πρώην κατάσκοπος της KGB θέλησε να δείξει ότι έχει τη συντριπτική υποστήριξη των συμπατριωτών του. Ως γνωστόν, οι βασικοί αντίπαλοι του Πούτιν είναι νεκροί, στη φυλακή ή στην εξορία. Η εκστρατεία καταστολής κορυφώθηκε με τον μυστηριώδη θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή σε απομονωμένη περιοχή στη ρωσική Αρκτική.

Ο Πούτιν επανεκλέγεται με «μόνο» 87,9% - Σε τροχιά να ξεπεράσει τον Στάλιν
© EPA/YURI KOCHETOV

Ρωσία: Οι πιο μυστικές εκλογές στην ιστορία

Ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης της ψηφοφορίας που η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα» δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές που ξεκίνησαν την Παρασκευή είναι οι «λιγότερο διαφανείς» που έχει δει η χώρα. Ο Στάνισλαβ Αντρέιτσουκ, συμπρόεδρος της Golos (Φωνή) τόνισε ότι η χρήση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές, καθώς και το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται σε τρεις ημέρες, έκαναν το όλο «εγχείρημα πλήρως αδιαφανές».

«Αυτές είναι οι πιο κλειστές, οι πιο μυστικές εκλογές στη ρωσική ιστορία», δήλωσε  στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη, αναφερόμενος στα 33 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι εκλογικές αρχές λένε ότι θα ελεγχθούν από 706 ξένους παρατηρητές και από το ένα τρίτο του εκατομμυρίου Ρώσους παρατηρητές που έχουν οριστεί από τους υποψηφίους, τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις.

Ουκρανικά πλήγματα όλη την εβδομάδα

Όλη αυτή η εβδομάδα σημαδεύτηκε από φονικά πλήγματα και απόπειρες διείσδυσης ενόπλων από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος. Σήμερα, νέα επίθεση με drones που αποδίδεται στην Ουκρανία προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό ύστερα από καρδιακή ανακοπή.

Ο Πούτιν ορκίστηκε εκδίκηση την Παρασκευή για τις ουκρανικές επιθέσεις σε αντίποινα για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς της Ουκρανίας από τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, που μπορεί να βασίζεται σε μια πραγματική δημοφιλία, βλέπει τις εκλογές ως επίδειξη της συσπείρωσης των Ρώσων γύρω από τον ίδιο.

«Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε την Πέμπτη, λέγοντας ότι είναι «κρίσιμο να μην παραστρατήσουμε» καθώς η χώρα βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο στόχαστρο πολέμου σχεδιασμένου από τη Δύση. Άποψη που συμμερίζονται πολλοί συμπατριώτες του.

«Οι ενέργειες της Δύσης σε βάρος μας απλά θα ενώσουν περισσότερο τον ρωσικό λαό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λιουμπόφ Πιάνκοβα, μια συνταξιούχος 70 ετών από την Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του Πούτιν.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ