- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Maria Branyas Morera: Tο γηραιότερο άτομο στον κόσμο έγινε φέτος 117 ετών
Ποια είναι η Ισπανίδα που έχει ζήσει δύο παγκoσμίους πολέμους, δύο πανδημίες και δεν κάπνισε ποτέ
Η Maria Branyas Morera είναι ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες
H Maria Branyas Morera ή αλλιώς η «σούπερ γιαγιά» της Καταλονίας, όπως την αποκαλούν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), είναι επισήμως το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο παγκοσμίως, γιορτάζοντας 117 χρόνια ζωής. Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, επέστρεψε στην Ισπανία όταν ήταν μόλις οκτώ και τα τελευταία 23 χρόνια έχει εγκατασταθεί σε οίκο ευγηρίας στην Καταλονία. Για τα γενέθλιά της, η σελίδα του GWR (Guinness World Records) μοιράστηκε μια φωτογραφία της στο Instagram, συγκεντρώνοντας πάνω από 300 χιλιάδες likes και τουλάχιστον 2 χιλιάδες σχόλια.
Μετά τον θάνατο της Γαλλίδας Lucile Randon στις 17 Ιανουαρίου 2023, η κυρία Branyas έγινε ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο. Η Ισπανίδα γιαγιά έχει βιώσει δύο παγκόσμιους πολέμους, δύο πανδημίες, αποτελώντας το τελευταίο άτομο της γενιάς του 1907 που ζει σήμερα στην Ευρώπη και το τελευταίο που γνώρισε την Ισπανία στην πρώτη δεκαετία του 1900. Επιβίωσε από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης του 1918, ενώ κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και ούσα νοσοκόμα, εργάστηκε σε εθνικιστικό νοσοκομείο πεδίου στο Τρουχίλο της Εξτρεμαδούρα. Με τον σύζυγό της απέκτησε τρία παιδιά και έντεκα εγγόνια, ενώ στα 90s αποφάσισε να ασχοληθεί τελικά με τη μουσική και το διάβασμα. Σήμερα η «σούπερ γιαγιά» αντιμετωπίζει κάποια θέματα υγείας με την ακοή της και χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα φωνής σε κείμενο για να επικοινωνήσει, ωστόσο η κατάστασή της θεωρείται αρκετά καλή δεδομένης της ηλικίας της.
Τη χρονιά που ο Covid-19 βρισκόταν σε έξαρση, η Maria Branyas Morera βγήκε θετική, καταφέρνοντας ωστόσο να αναρρώσει επιτυχώς. Κάπως έτσι σε ηλικία 113 ετών, υπήρξε η γηραιότερη επιζήσασα Covid του 2020. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το όνομά της δόθηκε σε μελέτη που διεξήχθει για το υψηλό ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό στους τροφίμους γηροκομείων στην Ισπανία (Branyas Project) και έναν χρόνο μετά λαμβάνει δύο δόσεις εμβολίου, εντάσσοντάς την στην κατηγορία των μεγαλύτερων σε ηλικία εμβολιασμένων γυναικών. Με αφορμή όλα όσα είδε γύρω από το σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας, η Maria Branyas Morera δήλωσε σε συνέντευξή της στο «The Observer» πως οι ηλικιωμένοι είναι πλέον οι «ξεχασμένοι» της κοινωνίας. Απαίτησε καλύτερη αντιμετώπισή τους, μιλώντας για εγκατάλειψη αρρώστων μεγάλης ηλικίας στους οίκους ευγηρίας, εκ των οποίων πολλοί στερούνταν βασικά προϊόντα και εξοπλισμό.
Πώς έχει καταφέρει μετά από μία τόσο πολυτάραχη ζωή να σβήνει φέτος 117 κεράκια; Η μακροζωία σχετίζεται με τη γενετική και αρκετές φορές με την τύχη, όμως όπως λέει η ίδια στο GWR (Guinness World Records), για εκείνη ήταν πιο απλά πράγματα που της προσέφεραν τη ζωή που έχει σήμερα. Ηρεμία, επαφή με τη φύση, συναισθηματική σταθερότητα, καλή σχέση με οικογένεια και φίλους και μακριά από ανθρώπους με αρνητική ενέργεια. Αυτά είναι όσα χρειάζεται κανείς για να τα καταφέρει, σύμφωνα με την κυρία Branyas. Να σημειωθεί πως σε συνεντεύξεις της ισχυρίζεται ότι δεν έχει καπνίσει ποτέ, δεν πίνει και δεν έχει ακολουθήσει δίαιτες. Ίσως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε και εμείς για λίγο τον τρόπο ζωή μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή η απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση
O κωμικός βρέθηκε ένοχος για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα απειλητικά μειλ που έλαβαν
Οι αρκούδες γκρίζλι αποτελούν προστατευόμενο είδος στη Βρετανική Κολομβία
Η ανάρτηση που συζητήθηκε
Η απόφαση του δικαστηρίου για τον 35χρονο
Το ασυνήθιστο στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας
Διαρροή εγγράφων φέρνει στο φως τη βαθιά στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Τεχεράνης
Το ερώτημα για τις τεράστιες επενδύσεις
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν
Δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να απογειωθούν για το συνοδεύσουν
Το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντo
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο
Νέα δεδομένα στην πολιτική κρίση του Ισραήλ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.