- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μητσοτάκης: «Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων» - Η αναφορά που έκανε για την έκρηξη κοντά στο κονβόι
Κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι στην Οδησσό
Μητσοτάκης από την Οδησσό: «Τον 21ο αιώνα κανένας πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης» – Οι κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι και η αναφορά στην έκρηξη
Κοινές δηλώσεις στο λιμάνι της Οδησσού πραγματοποίησαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στην εμπόλεμη χώρα.
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην επίθεση η οποία σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, λέγοντας πως «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».
Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της 2ας Μαρτίου κατά αστικών συγκροτημάτων στην Οδησσό. pic.twitter.com/Klt3Dn5Prf
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 6, 2024
Μητσοτάκης: «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρισκόμαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού»
«Ευχαριστώ για την υποδοχή εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό κατά αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι του εντυπώθηκε από τη μια η εικόνα της καταστροφής αλλά και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η φιλική εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ουκρανίας @ZelenskyyUa για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία σήμερα στην Οδησσό. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα για την προάσπιση της εθνικής της ακεραιότητας. https://t.co/0m6n0O4P8a pic.twitter.com/6IfILDJl0k
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 6, 2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Οδησσός είναι ζωτικός κόμβος του ελληνισμού. «Είχα τη χαρά να συναντήσω την ομογένεια που δίνει αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής», είπε. «Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον οποίο ανιστόρητο αναθεωρητισμό! Μαύρες κηλίδες στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη βοήθεια προς την Ουκρανία λέγοντας ότι είναι μια βοήθεια για την οποία προβλέπονται 100 δις ευρώ από την ΕΕ + 50 δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. «Πριν ένα μήνα οργανώσαμε με ευρωπαϊκή τράπεζα ειδικό συνέδριο ανασυγκρότησης Ουκρανίας», τόνισε και είπε ότι, «τα λιμάνια μας αποτελούν το βασικό μας όπλο. Αλεξανδρούπολη – Οδησσός είναι μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας. Στηρίζουμε ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική σας».
Είμαι διπλά συγκινημένος που βρέθηκα σήμερα στην Οδησσό. Μία πόλη-μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, από όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Αλλά και στον τόπο-σύμβολο όπου αντιστέκεται ο ουκρανικός λαός, παλεύοντας για τη δική του ελευθερία. pic.twitter.com/921fFPLlGm
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 6, 2024
«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ζελένσκι: «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone», είπε ακόμα.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε επίσης ότι «Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία έχουμε δουλειά πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη. Ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει ευκαιρία να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και κλείνοντας επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.
Των δηλώσεων προηγήθηκε συνάντηση των δύο ηγετών μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στις αυτοκινητοπομπές τους στο λιμάνι της Οδησσού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίαιες συγκρούσεις μετά την εκκένωση κοινωνικού κέντρου – Δεκάδες τραυματίες, 10 προσαγωγές, παρέμβαση ιταλικής Προεδρίας
Ο άνδρας παρασύρθηκε ενώ έκανε σκι με φίλο του – Σώος ο δεύτερος, κρατήθηκε από δέντρο
Οι εξορκισμοί παραμένουν εξαιρετικά σπάνιοι
Απόσταση περίπου 1,6 χιλιομέτρων
Φέρεται να είχε κολλήσει ΣΜΝ από Ρωσίδες
Κάτοικοι κάνουν λόγο για κλίμα «σιωπής»
Emails που αναζωπυρώνουν τις φήμες για το παρελθόν τους
Στον απόηχο της έντονης αντίδρασης που προκάλεσε διαφημιστική καμπάνια της για την American Eagle
Έκρηξη σε οκταώροφο κτήριο στο Μπαντάρ Αμπάς και δεύτερο περιστατικό στην Αχβάζ με τέσσερις νεκρούς
Αποχαρακτηρισμένα αρχεία αποκαλύπτουν επαφές, δείπνα και φωτογραφίες μετά την αποφυλάκιση του χρηματιστή
Νομοσχέδιο στη Γαλλία διευκρινίζει ότι η «κοινή συμβίωση» δεν συνεπάγεται υποχρέωση σεξ
Προειδοποίηση Γκουτέρες για εξάντληση ρευστότητας τον Ιούλιο – 1,6 δισ. δολάρια σε οφειλές
Η Γερουσία ενέκρινε σχέδιο, η Βουλή ψηφίζει αρχές εβδομάδας – μπλοκάρει η χρηματοδότηση DHS/ICE
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανοίγει την ινδική αγορά σε κρασί και ελαιόλαδο, με δασμούς έως το μηδέν
Αυτό που καταλαβαίνουν σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι είναι ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται πλέον ο πόλεμος του μέλλοντος
Η ιστορία πίσω από την επιλογή του και η επιτυχημένη αποστολή
Οι ισχυρισμοί του παιδόφιλου για τον Μπιλ Γκέιτς - Διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον συνιδρυτή της Microsoft
Ισχυριζόταν ότι δεν ήθελε να σκοτώσει το κοριτσάκι, μόνο να το κάνει να σταματήσει να κλαίει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.