Κοσμος

Ρίσι Σούνακ: Αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τρανσοφοβικό «αστείο»

«Το σχόλιό μου ήταν απόλυτα θεμιτό στο πολιτικό πλαίσιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σουνάκ: Αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τρανσοφοβικό «αστείο»
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σουνάκ © ΕΡΑ / TOLGA AKMEN

Ο Ρίσι Σούνακ αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τρανσοφοβικό «αστείο» δηλώνοντας ότι το σχόλιό του ήταν απόλυτα θεμιτό στο πολιτικό πλαίσιο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε την Πέμπτη να ζητήσει συγγνώμη από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, για ένα τρανσοφοβικό «αστείο» το οποίο προκάλεσε επικρίσεις στο απόηχο μιας πρόσφατης δολοφονίας ενός τρανς κοριτσιού. Το περιστατικό συνέβη μέσα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που η μητέρα της δολοφονημένης τρανς έφηβης Μπριάνα Γκέι παρακολουθούσε από τα θεωρεία.

Rishi Sunak makes trans joke as Brianna Ghey's mother watches

Πίσω στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί του Σούνακ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, oι Συντηρητικοί του Σούνακ, που βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των φετινών εκλογών του φθινοπώρου, προσπαθούν όλο και περισσότερο να εκμεταλλευτούν τις «πολιτικές ταυτότητας» (identity politics) και να στιγματίσουν το Εργατικό Κόμμα ως υπερβολικά φιλελεύθερο και «woke».

Την Τετάρτη, ο Σούνακ είπε ότι ο ηγέτης των Εργατικών είχε αλλάξει πορεία σχετικά με τον «ορισμό της λέξης γυναίκα», κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης. Η ομάδα του Σούνακ είπε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να δείξει πώς οι Εργατικοί άλλαξαν γνώμη για σημαντικές πολιτικές.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν αμέσως τον Σούνακ ότι εκμεταλλεύτηκε χωρίς καμία ευαισθησία μια οικογενειακή τραγωδία. Ο πατέρας της Γκέι είπε στο Sky News ότι είχε σοκαριστεί και ένιωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.

Ποιο ήταν το τρανσοφοβικό σχόλιο του Σούνακ

Απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να μειώσει τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, ο Σούνακ είπε: «Είναι λίγο περίεργο να ακούς για υποσχέσεις από κάποιον που έχει αθετήσει κάθε υπόσχεση με την οποία εξελέγη. Νομίζω ότι μέτρησα σχεδόν 30 τον τελευταίο χρόνο: συντάξεις, προγραμματισμός, ομότιμοι, αμοιβές στον δημόσιο τομέα, δίδακτρα, παιδική μέριμνα, δεύτερο δημοψήφισμα, ορισμός της γυναίκας - αν και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ήταν μόνο το 99% μιας ανατροπής. Ο κατάλογος συνεχίζεται, αλλά το θέμα είναι το ίδιο. Είναι κενά λόγια, αθετημένες υποσχέσεις και απολύτως κανένα σχέδιο».

Ρίσι Σούνακ: Αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τρανσοφοβικό «αστείο»
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ © ΕΡΑ / NEIL HALL

Τι απάντησε ο Στάρμερ

Ένας προφανώς θυμωμένος Στάρμερ απάντησε: «Επέλεξε να πει κάτι τέτοιο, όταν η μητέρα της Μπριάνα είναι στην αίθουσα. Ντροπή. Και παριστάνει τον άνθρωπο με ακεραιότητα. Όταν δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη». Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ξεκίνησε την πρώτη του ερώτηση λέγοντας ότι η Έσθερ Γκέι (μητέρα της Μπριάνα Γκέι) παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ήταν προγραμματισμένο να τη συναντήσει στη συνέχεια. «Αυτή την εβδομάδα, η ακλόνητη γενναιότητα της μητέρας της Μπριάνα, μας συγκίνησε όλους. Ως πατέρας δεν μπορώ καν να φανταστώ τον πόνο που περνάει. Και χαίρομαι που είναι σήμερα μαζί μας εδώ», δήλωσε ο Στάρμερ.

Η απάντηση του Σούνακ στους δημοσιογράφους

Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιό του, ο Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω παρά την πιο ειλικρινή συμπάθεια για όλη την οικογένεια και τους φίλους της (Μπριάνα Γκέι). Αλλά το να χρησιμοποιήσει (ο Κιρ Στάρμερ) αυτή την τραγωδία για να αφαιρέσει από το ξεκάθαρο επιχείρημά μου σχετικά με το αποδεδειγμένο ιστορικό της κωλοτούμπας του Κιρ Στάρμερ σε σημαντικές πολιτικές, επειδή δεν έχει σχέδιο, νομίζω, είναι λυπηρό και λάθος. Και δείχνει το χειρότερο πρόσωπο της πολιτικής». Ερωτηθείς για δεύτερη φορά, είπε ότι το σχόλιό του ήταν «απόλυτα θεμιτό» στο πολιτικό πλαίσιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ