Κοσμος

Αντιδράσεις για το τρανσφοβικό αστείο του Σούνακ στην βουλή περί «ορισμού της γυναίκας»

Από τα θεωρεία παρακολουθούσε μητέρα δολοφονημένης τρανς έφηβης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σούνακ
© EPA/NEIL HALL

Βρετανία: Αντιδράσεις για το τρανσφοβικό αστείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

Aντιδράσεις εντός και εκτός βουλής έχει προκαλέσει η επίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στους Εργατικούς μέσω τρανσφοβικού αστείου την ώρα που η μητέρα δολοφονημένης τρανς έφηβης Μπριάνα Γκέι παρακολουθούσε από τα θεωρεία.

Η τρανσφοβική αναφορά του Σούνακ: «Ο ορισμός της γυναίκας»

Απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να μειώσει τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, ο Σούνακ είπε: «Είναι λίγο περίεργο να ακούς για υποσχέσεις από κάποιον που έχει αθετήσει κάθε υπόσχεση με την οποία εξελέγη. Νομίζω ότι μέτρησα σχεδόν 30 τον τελευταίο χρόνο: συντάξεις, προγραμματισμός, ομότιμοι, αμοιβές στον δημόσιο τομέα, δίδακτρα, παιδική μέριμνα, δεύτερο δημοψήφισμα, ορισμός της γυναίκας - αν και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ήταν μόνο το 99% μιας ανατροπής. Ο κατάλογος συνεχίζεται, αλλά το θέμα είναι το ίδιο. Είναι κενά λόγια, αθετημένες υποσχέσεις και απολύτως κανένα σχέδιο».

Εξοργισμένος ο Στάρμερ

Ένας προφανώς θυμωμένος Starmer απάντησε: «Επέλεξε να πει κάτι τέτοιο, όταν η μητέρα της Μπριάνα είναι στην αίθουσα. Ντροπή. Και παριστάνει τον άνθρωπο με ακεραιότητα. Όταν δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη». Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ξεκίνησε την πρώτη του ερώτηση λέγοντας ότι η Έσθερ Γκέι παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ήταν προγραμματισμένο να τη συναντήσει στη συνέχεια. «Αυτή την εβδομάδα, η ακλόνητη γενναιότητα της μητέρας της Μπριάνα, μας συγκίνησε όλους. Ως πατέρας δεν μπορώ καν να φανταστώ τον πόνο που περνάει. Και χαίρομαι που είναι σήμερα μαζί μας εδώ», δήλωσε ο Στάρμερ.

Καταδικάστηκαν οι ένοχοι

Μία 16χρονη και ένας 16χρονος κρίθηκαν ένοχοι στη Βρετανία για τη δολοφονία της Μπριάννα Γκέι, μίας τρανς κοπέλας που βρέθηκε νεκρή με 28 μαχαιριές σε πάρκο. Οι έφηβοι, τα στοιχεία των οποίων δεν έγιναν γνωστά, είχαν εμμονή με τις δολοφονίες. Κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι από τους ενόρκους από δικαστήριο του Μάντσεστερ τον Δεκέμβριο. Η δικαστής δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις ποινές τον Ιανουάριο και θα αποφασίσει αν θα άρει τους περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν να κατονομαστούν.

Είπε στους εφήβους ότι θα έπρεπε να επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο θα εξετάσει και άλλα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει για το ελάχιστο όριο ποινής που πρέπει να εκτίσουν. Οι δυο έφηβοι δεν αντέδρασαν καθόλου στην ετυμηγορία, αλλά οι μητέρες τους έκλαψαν στο δικαστήριο. Η μητέρα της δολοφονημένης Μπριάννα ζήτησε συμπόνια για τους γονείς των δολοφόνων, λέγοντας ότι «έχασαν και αυτοί ένα παιδί και πρέπει να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους γνωρίζοντας τι έκανε το παιδί τους».

Πώς έγινε η δολοφονία

Το «Κορίτσι Χ», όπως αναφερόταν από το δικαστήριο, γοητευόταν από τους κατά συρροή δολοφόνους και περηφανευόταν ότι παρακολουθούσε βίντεο με βασανιστήρια στο σκοτεινό Διαδίκτυο. Ήταν φίλες με την Μπριάννα για λίγους μήνες πριν αρχίσει να σχεδιάζει να τη σκοτώσει, μαζί με το Αγόρι Υ που δεν είχε γνωρίσει ποτέ την Μπριάνα μέχρι την ημέρα της δολοφονίας στις 11 Φεβρουαρίου.

Ζευγάρι που έβγαζε βόλτα το σκύλο του είδε τους εφήβους που έφυγαν τρέχοντας, προτού καταγραφούν σε κάμερες κλειστού κυκλώματος να κατευθύνονται ήρεμα προς το σπίτι τους.

Οι κατηγορούμενοι αντάλλαξαν χιλιάδες μηνύματα στο WhatsApp πριν από τη δολοφονία, συζητώντας για διάφορα παιδιά που ήθελαν να σκοτώσουν. Όταν δεν κατάφεραν να παρασύρουν ένα αγόρι, στράφηκαν στη Μπριάνα, η οποία ήταν κλειστός χαρακτήρας με άγχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ