Κοσμος

Μπριάνα Τζάι: Η πρωτοφανής, σοκαριστική & προμελετημένη δολοφονία της 16χρονης τρανς

Το έγκλημα των δύο 15χρονων υποκινήθηκε από μίσος και σαδισμό και είχε μεγάλο βαθμό βαρβαρότητας και σχεδιασμού

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπριάνα Τζάι: Η πρωτοφανής, σοκαριστική & προμελετημένη δολοφονία της 16χρονης τρανς
Μπριάνα Τζάι © TikTok

Υπόθεση Μπριάνα Τζάι: Η 16χρονη διεμφυλική Βρετανίδα που δολοφονήθηκε «βάναυσα και τιμωρητικά» από δύο 15χρονους.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023, η Μπριάνα Τζάι, μια 16χρονη διεμφυλική Βρετανίδα από το Μπέρτσγουντ στη βόρεια Αγγλία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο δημοτικό πάρκο Λίνιαρ. Η Μπριάνα ήταν μαθήτρια στο γυμνάσιο του Μπέρτσγουντ. Είχε γεννηθεί αγόρι και είχε την αγάπη και συμπαράσταση των γονιών της σε όλη τη διάρκεια της φυλομετάβασής της. Σύμφωνα με τους φίλους της, η Μπριάνα συχνά βοηθούσε νεότερα τρανς κορίτσια που ήθελαν ασφάλεια και νόμιμη πρόσβαση σε ορμονική θεραπεία. Ωστόσο, κατά καιρούς αντιμετώπιζε τρανσφοβική παρενόχληση και εκφοβισμό. Η Μπριάνα Τζάι ήταν επίσης TikToker με χιλιάδες ακολούθους. Ενώ ήταν εσωστρεφής και ντροπαλή στην κοινωνική της ζωή, στο TikTok ήταν πολύ δημοφιλής - έκανε μιμήσεις και χόρευε.

Το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου 2023, η Τζάι βρέθηκε με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε ένα μονοπάτι στο πάρκο Λίνιαρ. Η Άμεση Δράση κλήθηκε στις 3:13 και οι διασώστες προσπάθησαν μάταια να σώσουν την ετοιμοθάνατη Μπριάνα. Στις 4:02 διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Διατάχτηκε νεκροψία για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Την επόμενη μέρα συνελήφθησαν ταυτόχρονα στα σπίτια τους η Σκάρλετ Τζέκινσον και ο Έντι Ράτκλιφ, ηλικίας 15 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία η δολοφονία της Μπριάνα Τζάι ήταν στοχευμένη επίθεση, αλλά όπως έλεγε, «προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο της Μπριάνα σχετίζονται με μίσος». Ωστόσο, στις 14 Φεβρουαρίου, η αστυνομία είπε ότι ερευνούσε «προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του εάν η επίθεση ήταν έγκλημα μίσους». Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, η εισαγγελέας είπε ότι η επίθεση στη Μπριάνα Τζάι ήταν «εξαιρετικά βάναυση και τιμωρητική». Η Τζάι είχε μαχαιρωθεί 28 φορές, στο κεφάλι, τον λαιμό, το στήθος και την πλάτη της.

Στις 8 Μαρτίου 2023 διατάχθηκε έρευνα για το θάνατό της. Η προανακριτική ακρόαση είχε προγραμματιστεί για τις 17 Αυγούστου 2023. Η κηδεία της Μπριάνα Τζάι έγινε στις 15 Μαρτίου 2023, ενώ αγρυπνίες με προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Η οικογένεια της Μπριάνα συγκλονίστηκε από τα μηνύματα υποστήριξης και συμπόνιας, σε όλη τη χώρα και πέρα ​​από αυτήν. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός με θεματα ΛΟΑΤΚΙ είχε συνεργαστεί με άλλους σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 11:00 πμ στις 17 Φεβρουαρίου - εκείνη τη μέρα στοχάζονταν όλοι γύρω από τις διακρίσεις και τη βία που βιώνουν συχνά τα τρανς άτομα.

Η Σκάρλετ Τζέκινσον & ο Έντι Ράτκλιφ © Youtube
Η Σκάρλετ Τζέκινσον & ο Έντι Ράτκλιφ © Youtube

Η Μπριάνα Τζάι παρασύρθηκε στο πάρκο και δέχτηκε την άγρια ​​και βάναυση επίθεση εναντίον της από την Σκάρλετ Τζέκινσον και τον Έντι Ράτκλιφ. Συνδυάζοντας κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και μηνύματα κειμένου, εντοπίστηκαν οι τελευταίες στιγμές της. Έφυγε από το σπίτι της φορώντας ένα λευκό χνουδωτό φούτερ με κουκούλα, είχε τα μακριά μαλλιά της λυτά και το κεφάλι χωμένο στο τηλέφωνό της. Νωρίτερα εκείνο το πρωί, είχε λάβει ένα μήνυμα από τη νέα της φίλη, τη Σκάρλετ Τζένκινσον, που της έλεγε να πάει στη Βιβλιοθήκη λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. Η Σκάρλετ είπε στη Μπριάνα σε ποιο λεωφορείο να επιβιβαστεί. Αφού έφυγε από το σπίτι και έστειλε μήνυμα στη μαμά της ότι τα σκυλιά ήταν κλειδωμένα κι ασφαλή, η Μπριάνα έκανε 25 λεπτά με τα πόδια μέχρι τη στάση του λεωφορείου στον σιδηροδρομικό σταθμό Μπέρτσγουντ. Υπήρχε μια στάση λεωφορείου λιγότερο από 200 μέτρα από το σπίτι της, αλλά περπάτησε πάνω από ένα μίλι μέχρι τη στάση που της είχε πει η Τζένκινσον. Ο οδηγός του λεωφορείου θυμόταν την επιβίβαση της Μπριάνα - του φάνηκε ντροπαλή, μιλούσε χαμολόφωνα και έδινε την εντύπωση ότι ήθελε να μείνει στην ησυχία της.

Η Μπριάνα ήταν ένα παιδί με διάφορα άγχη και έστειλε μήνυμα στη μητέρα της γράφοντας: «Είμαι μόνη μου στο λεωφορείο, φοβάμαι». Αλλά η μαμά της ήταν περήφανη για την κόρη της που αποφάσισε να βγει από τη ζώνη ασφάλειάς της και της απάντησε: «Μπράβο, είναι πολύ καλό αυτό που κάνεις». Η Μπριάνα δεν διάβασε ποτέ το μήνυμά της. Σε δύο ώρες ήταν νεκρή, πεσμένη μπρούμυτα μέσα στο πάρκο, με τις άσπρες κάλτσες της γεμάτες λάσπη και αίμα, μετά την άγρια ​​επίθεση από τους δύο συνομηλίκους της.

Υπόθεση Μπριάνα Τζάι
© Youtube

Η Σάρλετ Τζέκινσον και ο Έντι Ράτκλιφ είχαν συζητήσει για μεθόδους δολοφονίας και για άλλα πιθανά θύματα, πριν σκοτώσουν τη 16χρονη Μπριάνα. Η Σκάρλετ είχε αναγκαστεί να φύγει από το προηγούμενο σχολείο της, επειδή είχε φέρει βρώσιμη κάνναβη στην παιδική χαρά το 2022, με αποτέλεσμα ένα παιδί να νοσηλευτεί. Κλήθηκε η αστυνομία αλλά οι γονείς του παιδιού δεν υποστήριξαν δίωξη. Οι δάσκαλοί της Σκάρλετ επέμεναν ότι η ευφυής έφηβη δεν είχε κανένα πρόβλημα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, θεωρήθηκε χαμηλού κινδύνου και μεταγράφηκε σε άλλο σχολείο υπό την εποπτεία τους. Η Τζένκινσον φαινόταν εντελώς φυσιολογικός άνθρωπος. Ήταν μια ήσυχη και ευγενική μαθήτρια, που παρακολουθούσε τα μαθήματά της - ώσπου η προσέλευσή της στα μαθήματα άρχισε να μειώνεται. Στα 13 της χρόνια η Σκάρλετ παρακολουθούσε μανιωδώς ταινίες τρόμου και όταν αυτές δεν της προκαλούσαν πια καμιά συγκίνηση, βρήκε τρόπο να αντλεί ανατριχιαστικό υλικό από το Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web). Στο σχολείο η Σκάρλετ είχε γνωρίσει τον Έντι Ράτκλιφ. Στο γυμνάσιο η Σκάρλετ διέδιδε ότι ήταν σατανίστρια και έλεγε σοκαριστικά πράγματα.

Η Σκάρλετ Τζέκινσον, η οποία είχε τρία μεγαλύτερα αδέρφια, ζούσε με την οικογένειά της πέντε μίλια μακριά από την οικογένεια του Έντι Ράτκλιφ, που είχε επίσης δυο αδέρφια. Εκτός σχολείου, η επαφή τους ήταν κυρίως διαδικτυακή, έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και συνομιλούσαν στο WhatsApp. Και οι δύο ήταν πολύ έξυπνα παιδιά. Ο Ράτκλιφ ήθελε να σπουδάει μικροβιολογία, μελετούσε πολύ, ενώ ήδη είχε διακριθεί ως kickboxer. Η Τζένκινσον ήταν «λαμπρό μυαλό», σύμφωνα με τους καθηγητές της - η μητέρα της ήταν επίσης καθηγήτρια. Η Σκάρλετ ήταν η πρώτη που ανέφερε τη Μπριάνα στις συνομιλίες της με τον Έντι. «Έχω εμμονή με ένα άτομο που γνωρίζω αλλά δεν τρέφω συναισθήματα γι' αυτό… Λέγεται Μπριάνα… Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Επίσης, έχει πουλί lol», έγραψε στον Ράκλιφ στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Εκείνος της έγραψε: «Μάλλον γοητεύτηκες από τη διαφορετικότητά του». Η Τζένκινσον ήταν στο Μπέρτσγουντ έξι εβδομάδες και τα κορίτσια είχαν γίνει φίλες.

Υπόθεση, Μπριάνα Τζάι
Μπριάνα Τζάι © Tiktok

Πριν αποφασίσει ότι ήθελε να σκοτώσει την Μπριάνα, η Τζέκινσον είπε στον Ράτκλιφ ότι ήθελε τη βοήθειά του για να σκοτώσει δύο αγόρια από το σχολείο, επειδή είχαν πληγώσει το αγόρι της και τους άξιζε να πεθάνουν. Η ταυτότητα φύλου της Μπριάνα ήταν αποδεκτή από τους συνομηλίκους της. Το σχολείο γνώριζε ότι η Μπριάνα είχε πολλούς ακόλουθους του TikTok και ότι μερικές φορές παραπονιόταν για άσχημα σχόλια στο διαδίκτυο. Αλλά η ταυτότητα φύλου της είχε γίνει αποδεκτή από τους συνομηλίκους της, δε φαινόταν να είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για αυτούς όσο μπορεί να είναι για μερικούς ανθρώπους παλαιότερων γενεών. Η Μπριάνα είχε εμφανιστεί ως τρανς λίγο μετά τη Β’ Γυμνασίου, αλλάζοντας πρώτα το παντελόνι με φούστα και στη συνέχεια φορώντας περούκα, προτού στραφεί στα εξτένσιον μαλλιών και ξεκινήσει ορμονική θεραπεία. Ήταν πολύ περήφανη ως τρανς κορίτσι.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν για φόνο και δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για αποφυλάκιση με εγγύηση. Την επόμενη μέρα, εμφανίστηκαν, μέσω σύνδεσης βίντεο, σε μια σύντομη ακρόαση. Σε αυτήν την ακρόαση, ο δικαστής όρισε μια ακρόαση προετοιμασίας πριν από τη δίκη στις 2 Μαΐου 2023, στην οποία επρόκειτο να υποβάλουν τους ισχυρισμούς τους. Μετά από ενστάσεις και αναβολές προανακρίσεων, η δίκη για τη δολοφονία της Μπριάνα Τζάι άρχισε τον Δεκέμβριο 2023 και διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Υπόθεση, Μπριάνα Τζάι
© TikTok

Στις 2 Φεβρουαρίου 2024 καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Μάντσεστερ σε ισόβια κάθειρξη (με δικαίωμα αποφυλάκισης για τη Τζέκινσον μετά από 22 χρόνια και για τον Ράτκλιφ μετά 20 χρόνια). Το δικαστήριο έκρινε το έγκλημα υποκινήθηκε από μίσος και σαδισμό και ότι είχε μεγάλο βαθμό βαρβαρότητας και σχεδιασμού. Επισήμανε ότι η δολοφονία ήταν «μια υπόθεση κατά την οποία σκοτεινές σκέψεις και μηνύματα μίσους έγιναν πράξη στην πραγματική ζωή».

Ο θάνατος της Μπριάνα Τζάι προκάλεσε αντιδράσεις από την οικογένειά της, την τοπική κοινότητα, πολιτικούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ακτιβιστές (που έκαναν λόγο για «τρανσφοβικό κλίμα του Τύπου» και αφορούσαν κυρίως στην αντιμετώπιση των διεμφυλικών ατόμων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τον νόμο για την αναγνώριση φύλου του 2004, που παρέχει μια οδό για την επίτευξη πλήρους νομικής αναγνώρισης του φύλου ενός τρανς ατόμου, αλλά δεν ισχύει για ανηλίκους). Η υπόθεση δολοφονίας της Μπριάνα Τζάι, που απασχόλησε πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές [BBC News, Sky News, (Daily Mail Briana Ghey: Teen murderers unmasked)], θυμίζει την υπόθεση της Τίνα Μπράντον στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘90.

Υπόθεση, Μπριάνα Τζάι
Μπριάνα Τζάι © Youtube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ