Κοσμος

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον: Ένας θάνατος με τσεκούρι που ήταν «ατύχημα»

Ο φίλος της, Άντριου Μπέφιλντ, ήταν τεχνίτης, πατέρας δύο παιδιών, εκμεταλλευτής, εκδικητικός, ψεύτης και «τέρας»

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

Υπόθεση Κέιτι Κένιον: Ο Άντριου Μπέφιλντ συνελήφθη αρχικά για την απαγωγή της  και στη συνέχεια καταδικάστηκε για προμελετημένη δολοφονία σε ήρεμη κατάσταση

Τον Απρίλιο του 2022 η Κέιτι Κένιον δολοφονήθηκε βάναυσα στο Μπέρνλι της Αγγλίας. Ο φίλος της Άντριου Μπέρφιλντ δήλωσε αρχικά την εξαφάνισή της από το σπίτι του. Σε όλη τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας επί μια βδομάδα έλεγε ψέματα, εξαπατούσε και στο τέλος γελοιωδώς υποστήριζε ότι ο θάνατός της ήταν ατύχημα που προκλήθηκε από τσεκούρι. Ο Άντριου Μπέρφιλντ ήταν 51 χρόνων, σχεδόν είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από την 33χρονη Κέιτι Κένιον και μητέρα δυο ανήλικων παιδιών. Για τον Άντριου όλα ήταν θέμα ελέγχου και ήταν αποφασισμένος να τον διατηρεί πάντα. Η ερευνητική ομάδα της αστυνομίας ξετύλιξε τον ιστό των ψεμάτων του και κατάφερε να φτάσει στη σορό της Κέιτι στις 27 Απριλίου 2022.

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

Μετά την αρχική σύλληψη του Μπέρφιλντ για την απαγωγή της Κέιτι Κένιον, ανακρίθηκε από την αστυνομία και έλεγε ότι η Κέιτι είχε πάει για τελευταία φορά στο σπίτι του στις 22 Απριλίου και μετά δεν είχε ιδέα πού πήγε. Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός και οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονταν, άλλαζε την ιστορία του στη διάρκεια των ανακρίσεων.

Στην ανάκρισή του στις 26 Απριλίου, ο Μπέρφιλντ είπε ότι έδωσε στην Κέιτι 6.000 λίρες για να εξοφλήσει ένα χρέος και είπε στην αστυνομία ότι η Κέιτι του ζητούσε συχνά χρήματα. Αλλά στις 27 Απριλίου, ο Μπέρφιλντ είπε ότι στις 22 Απριλίου είχαν πάει στο δάσος Γκίσμπερν και πάνω από ένα ψφυγείο υπήρχε το τσεκούρι που είχαν πάρει μαζί τους.

Τότε ο Μπέρφιλντ ανέφερε την απίθανη ιστορία του στους ντετέκτιβ: Είχε πάει την Κέιτι στο δάσος -ξεγελώντας την ότι πήγαιναν για πικνίκ. Ενώ ήταν στο δάσος, η Κέιτι έβαλε στοιχημα μαζί του ότι δε μπορούσε να χτυπήσει με το τσεκούρι του το τενεκεδάκι αναψυκτικού που κρατούσε στο χέρι της. Είπε ότι προσπάθησε να σημαδέψει το δέντρο δίπλα της, αλλά αστόχησε και τη χτύπησε στο κεφάλι. Συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η Κέιτι είχε χτυπηθεί με το πίσω μέρος του τσεκουριού και δεν είχε άλλους τραυματισμούς (η νεκροψία όμως είχε δείξει ότι χτυπήθηκε 12 φορές στο κεφάλι με το τσεκούρι).

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

«Μόλις κάθισα εκεί με την αγκαλιά μου αιματοβαμμένη… ειλικρινά ήταν σαν ταινία, ήμουν γεμάτος αίματα από την κορυφή ως τα νύχια» είπε. Επιδεινώνοντας περαιτέρω τα ψέματά του, ο Μπέρφιλντ είπε στην αστυνομία ότι δεν είχε σχεδιάσει να σκοτώσει την Κέιτι, ωστόσο επρόκειτο να επιστρέψει στο Μπέρνλι και να φροντίσει τα παιδιά και μετά να επιστρέψει στο δάσος και να αυτοκτονήσει. Έπειτα είπε ότι πήρε το φτυάρι, έσκαψε ένα λάκκο και έβαλε μέσα την Κέιτι γιατί δεν ήθελε να πλησιάσουν τα ζώα. Είπε στην αστυνομία ότι του πήρε 10 με 15 λεπτά για να σκάψει τον λάκκο και αφού την έθαψε έβαλε κλαδιά και φύλλα από πάνω για να μη φαίνεται τίποτα.

Ο επικεφαλής ντετέκτιβ της υπόθεσης είπε ότι ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με υπόθεση που να αφορούσε τόσο ψυχρή και σκληρή προμελέτη. Οι ενέργειες του Μπέρφιλντ ήταν προγραμματισμένες και προσχεδιασμένες. Ο Μπέρφιλντ είχε πάει στο δάσος την προηγούμενη μέρα και είχε σκάψει τον τάφο, με φτυάρι που είχε δανειστεί από τους γονείς του. Στη συνέχεια επέστρεψε στην τοποθεσία την επόμενη μέρα με την Κέιτι, ταξιδεύοντας με το φορτηγάκι του και σταματώντας καθ’ οδόν στο McDonald's για φαγητό.

Πέρασε 42' στο δάσος, όπου τη σκότωσε και έθαψε το πτώμα της, και στη συνέχεια, τις ώρες που ακολούθησαν, έστειλε μηνύματα από το τηλέφωνο της Κέιτι στους συγγενείς της. Τα μηνύματα αυτά τα είχε γράψει ένα μήνα πριν τον θάνατο της και απευθύνονταν στη μητέρα, την αδερφή της, στα παιδιά της και στον εαυτό του. Έστειλε επίσης φωνητικό μήνυμα στο τηλέφωνο από το δικό του κινητό για να πει ότι «ανησυχούσε λίγο» γι’ αυτήν. Μετά έριξε το τηλέφωνό της στο τζάκι, μαζί με τις τραπεζικές της κάρτες. Στη συνέχεια, έβαλε τη στάχτη σε μια σακούλα την οποία πέταξε σε κάδο του τοπικού σούπερ μάρκετ.

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

Η αστυνομία είπε ότι η οικογένεια της Κέιτι ήταν από την αρχή καχύποπτη με τα μηνύματα, καθώς περιελάμβαναν ορθογραφικά λάθη, όπως στο όνομα του σκύλου της. Ο Μπέρφιλντ είχε επίσης καλέσει την αστυνομία στο σπίτι του τη μέρα που δολοφόνησε την Κέιτι, ισχυριζόμενος ότι τον απειλούσαν και κάποιος προσπάθησε να διαρρήξει το σπίτι του. Οι αστυνομικοί ξαναπήγαν την επόμενη μέρα και πρόσεξαν τη φωτιά που έκαιγε στο τζάκι. Οι ντετέκτιβ ανακάλυψαν αργότερα ότι είχε βάλει το τηλέφωνο της Κέιτι στη φωτιά. Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, μια γυναίκα που είχε κάνει οικοδομικές εργασίες για το Μπέρφιλντ, επικοινώνησε με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έψαξαν έναν κάδο ιδοκτησίας του και βρήκαν σακούλες εμποτισμένες με αίμα που περιείχαν τις σαγιονάρες της Κέιτι. Οι σακούλες περιείχαν επίσης έγγραφα με το όνομα και τη διεύθυνση του Μπέρφιλντ. Αργότερα, η αστυνομία βρήκε ένα τσεκούρι και ένα φτυάρι στο κελάρι του και οι ιατροδικαστικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι το αίμα στο τσεκούρι ήταν της Κέιτι.

Η έρευνα επί επτά ημέρες για την Κέιτι Κένιον έληξε με την ανακάλυψη της σορού της από αστυνομικούς στις 29 Απριλίου. Μια έρευνα στον χώρο ταφής αποκάλυψε δύο διαφορετικά ίχνη ποδιών που απέδειξαν ότι ο Μπέρφιλντ είχε βρεθεί εκεί δύο φορές και αργότερα βρέθηκε αίμα της Κέιτι στο πλυντήριο, όταν ο Μπέρφιλντ προσπάθησε να καθαρίσει τα ρούχα που φορούσε στη διάρκεια του φόνου.

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

Ο Μπέρφιλντ ήταν γνωστός ως τεχνίτης και είπε στην αστυνομία ότι ήξερε πώς να σκάβει ένα λάκκο επειδή ήταν οικοδόμος και την εποχή της εξαφάνισης της Κέιτι δούλευε σε δύο ακίνητα στο Μπέρνλι. Ενώ ήταν αγαπητός σε όσους συνεργάζονταν μαζί του, εκτός δουλειάς, στην προσωπική του ζωή, ήταν χειριστικός και εκδικητικός. Η Κέιτι είχε δεχθεί μεγάλη πίεση να τον βοηθήσει, επειδή ο Άντριου χρωστούσε χιλιάδες λίρες και μάλιστα άσκησε αγωγή εναντίον της στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντας την Κέιτι να τον χαρακτηρίσει απατεώνα εραστή σε μηνύματα προς τη μητέρα της. Και στις 16 Μαρτίου, η Κέιτι έστειλε ένα μήνυμα στη μαμά της λέγοντας ότι ήταν παρανοϊκή και φοβόταν ότι ο Μπέρφιλντ θα της έκανε κακό.

Πολλά μηνύματα αντάλλαξαν η Κέιτι και ο Άντριου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Τα μηνύματα αυτά έδειχναν ότι ο Μπέρφιλντ έπαιζε με την εύθραυστη ψυχική υγεία της. Της πρότεινε μάλιστα να πάει σε κέντρο ψυχικής υγείας για να καθαρίσειι το μυαλό της, προσφέροντάς της να πληρώσει για τη διαμονή της. Της έλεγε επανειλημμένα ότι την αγαπούσε, ωστόσο την κατηγορούσε ότι αντιδρούσε υπερβολικά για τα χρωστούμενά του και επικοινωνούσε με μια εταιρεία είσπραξης κρυφά, επειδή φοβόταν μήπως χάσει το σπίτι της και τα υπάρχοντά της. Του είπε μάλιστα σε ένα μήνυμα ότι ένιωθε ευάλωτη και φοβισμένη και ότι κατέστρεψε τη ζωή της και των παιδιών της. Ο Άντριου της έγραφε να πάρει δύο βδομάδες άδεια από τη δουλειά και να πάει σε κλινική για να θεραπευθεί από τα άγχη της. Της έλεγε ακόμη και ψέματα για τα συναισθήματά του -καθώς μετά αποκαλύφθηκε ότι ο Μπέρφιλντ έβλεπε μια άλλη γυναίκα.

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

Την τρίτη ημέρα της δίκης του, ο Άντριου Μπέρφιλντ ομολόγησε τελικά το άγριο έγκλημά του -όχι επειδή είχε μετανιώσει, αλλά επειδή είχε δει τα συντριπτικά στοιχεία που είχε εναντίον του η Εισαγγελία. Οι ένορκοι δεν άκουσαν κανένα κίνητρο για τη δολοφονία της Κέιτι. Δεν υπήρχε φαινομενικά κανένας λόγος για τις πράξεις του, καμία λογική, αλλά όποιος κι αν ήταν ο λόγος, σκοτώνοντας μια στοργική, αθώα νέα μαμά, πήρε την απόφαση να διαλύσει δύο οικογένειες - της Κέιτι και και την δική του.

Στις 17 Νοεμβρίου 2022 ο Άντριου Μπέρφιλντ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη κάθειρξη 32 ετών. Θα είναι 83 ετών προτού θεωρηθεί κατάλληλος για αποφυλάκιση υπό όρους. Κατά την ανακοίνωση της ποινής του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον Μπέρφιλντ: «Πρέπει να προετοιμαστείτε για την προοπτική ότι μπορεί να μην απελευθερωθείτε ποτέ, τέτοια είναι η επικινδυνότητά σας».

Η δολοφονία της Κέιτι Κένιον

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ