Κοσμος

Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

«Η νίκη είναι εφικτή» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας
© EPA/Simon Dawson

Γάζα: Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας 135 ημέρων της Χαμάς 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι «η νίκη στη Γάζα είναι εφικτή», καθώς απέρριψε την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα.

Νετανιάχου: «Εφικτή η νίκη κατά της Χαμάς»

«Η επόμενη μέρα είναι η μέρα μετά τη Χαμάς. Η νίκη είναι θέμα μηνών, είναι εφικτή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, επιμένοντας ότι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς ήταν η μόνη λύση στον πόλεμο της Γάζας. Το Ισραήλ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη ούτε θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η οργάνωση. 

H πρόταση εκεχειρίας

Η Χαμάς είχε προτείνει μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας τεσσεράμισι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτυγχανόταν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η προσφορά της Χαμάς, το περιεχόμενο της οποίας μετέδωσε πρώτο το Reuters, αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη πρόταση που είχε συνταχθεί από τους επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών κατασκοπικών υπηρεσιών και παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε την προσφορά με τον Νετανιάχου αφού έφτασε στο Ισραήλ μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου, των χωρών που έχουν ενεργήσει ως διαμεσολαβητές. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε αργότερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα αφού μαχητές από τη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 253 ομήρους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 27.585 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ