Κοσμος

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Δεδομένη η νίκη Πούτιν στις εκλογές του Μαρτίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Ο Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ποινή 19 ετών για «εξτρεμισμό» © ΕΡΑ / MOSCOW CITY COURT

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα - Δεδομένη η νίκη Πούτιν στις εκλογές του Μαρτίου

Ο φυλακισμένος υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε την Πέμπτη σε διαδηλώσεις παντού στη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου που θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Alexei Navalny shown from Polar Wolf colony for first time since prison move

«Μου αρέσει η ιδέα εκείνοι που ψηφίζουν κατά του Πούτιν να πάνε στις κάλπες την ίδια ώρα, το μεσημέρι. Το μεσημέρι εναντίον του Πούτιν», ανέφερε ο αντιπολιτευόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό μπορεί να είναι μια ισχυρή ένδειξη για το πνεύμα της χώρας», είπε από το κελί της φυλακής του, εκτιμώντας πως οι αρχές δεν μπορούν να αντιτεθούν σε μια τέτοια «απόλυτα νόμιμη και ασφαλή εκδήλωση».

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι διαδηλώνουν κατά του Πούτιν © ΕΡΑ / MARTIAL TREZZINI

Ρωσία: Απαγορεύονται αυστηρά οι διαδηλώσεις στη χώρα

Οι διαδηλώσεις εναντίον των αρχών απαγορεύονται ωστόσο στη Ρωσία και καταστέλλονται άγρια από τις δυνάμεις της τάξης.

Ο 47χρονος ακτιβιστής εκτίει ποινή 19 ετών στη φυλακή για «εξτρεμισμό» σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Κάλεσε όποιον αντιτίθεται στην πολιτική του Κρεμλίνου, κατά κύριο λόγο στην επίθεση στην Ουκρανία, να κινητοποιηθεί «όχι μόνο σε κάθε πόλη, αλλά και σε κάθε γειτονιά».

«Χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να συμμετάσχουν. Και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παρασταθούν», εκτίμησε ακόμη ο Ναβάλνι στην πλατφόρμα X.

Ο αντιφρονών κάλεσε τους Ρώσους να μην ψηφίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να αναφέρει το όνομα κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου τον οποίο υποστηρίζει, ενώ η σύζυγός του Γιούλια και ορισμένοι από τους πιο στενούς υποστηρικτές του, που βρίσκονται στην εξορία, έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες τον Μπορίς Ναντιέζντιν, μοναδικό υποψήφιο που καλεί για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Ο Μπορίς Ναντιέζντιν, μοναδικός υποψήφιος που καλεί για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία © ΕΡΑ / ANATOLY MALTSEV

Δεδομένη η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δηλώνει πως οι Ρώσοι είναι σε μεγάλο βαθμό «ενωμένοι» πίσω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία αναμένεται να διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, μοιάζει δεδομένη καθώς οι αντίπαλοί του, με επικεφαλής τον Ναβάλνι, έχουν φυλακιστεί ή έχουν ωθηθεί στην εξορία τα τελευταία χρόνια εν μέσω ενός κύματος καταστολής όσο διαρκεί η επίθεση της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ