Κοσμος

Εν μέσω αντιπαραθέσεων σε όλο τον κόσμο για την Unrwa και τους δεσμούς εργαζομένων της με τη Χαμάς

Καταγγελίες ΠΟΥ και ΜΚΟ για εκτροπή της προσοχής από την ανθρωπιστική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περισσότερες από 20 διεθνείς ΜΚΟ κατήγγειλαν την «ανεύθυνη» στάση των χωρών
Περισσότερες από 20 διεθνείς ΜΚΟ κατήγγειλαν την «ανεύθυνη» στάση των χωρών © MOHAMMED SABER/ EPA

Γάζα: Αντιπαράθεση για την Unrwa - Καταγγελίες ΠΟΥ και ΜΚΟ για εκτροπή της προσοχής από την ανθρωπιστική κρίση

Η αντιπαράθεση για την Unrwa, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κάποιοι εργαζόμενοι της οποίας κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, «εκτρέπει την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα, κατήγγειλε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι εγκληματικές ενέργειες δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες. Όμως η τρέχουσα συζήτηση απλώς εκτρέπει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Ας μην ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα επί του πεδίου», τόνισε.

Περισσότερες από 20 διεθνείς ΜΚΟ κατήγγειλαν την ανεύθυνη στάση των χωρών
© HAITHAM IMAD/ EPA

12 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της Unrwa

Δώδεκα χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της Unrwa μετά τις ισραηλινές κατηγορίες, θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου και είναι αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyrcn0metzax)

Ο Λίντμαϊερ υπενθύμισε ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε από τους δωρητές «να μην αναστείλουν τη χρηματοδότηση της Unrwa αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», διότι αυτό «απλώς θα έβλαπτε τον πληθυσμό της Γάζας που έχει απελπιστικά ανάγκη από βοήθεια».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ εκτίμησε εξάλλου ότι αυτή η συζήτηση για την Unrwa, «όσο σημαντική κι αν είναι, εκτρέπει την προσοχή από τους σχεδόν 27.000 νεκρούς, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά».

«Εκτρέπει την προσοχή από το γεγονός ότι ένας ολόκληρος πληθυσμός εμποδίζεται να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε τροφή, σε καταφύγιο. Εκτρέπει την προσοχή από το γεγονός ότι εμποδίζεται να φτάσει ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες», υπογράμμισε.

«Εκτρέπει επίσης την προσοχή από το γεγονός ότι ένας ολόκληρος πληθυσμός υπόκειται σε συνεχή βομβαρδισμό, ακόμη και στις περιοχές που, λίγο πριν, είχαν χαρακτηριστεί ασφαλείς», συνέχισε ο Λίντμαϊερ.

Διεθνείς ΜΚΟ καταγγέλουν την «ανεύθυνη» στάση των χωρών 

Περισσότερες από είκοσι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δήλωσαν σήμερα «αγανακτισμένες» μετά την απόφαση δώδεκα χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους. Η Unrwa είναι «η βασική πάροχος βοήθειας» στη Γάζα και στην περιοχή και η διακοπή της χρηματοδότησής της «θα έχει επιπτώσεις στη ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχεται σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά, που εξαρτώνται όλοι από τη βοήθειά της», επεσήμαναν 21 ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Oxfam, οι Γιατροί του Κόσμου, η Save the Children και το Danish Refugee Council σε κοινή τους ανακοίνωση.

Στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας η Unrwa, που παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους, αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά τις καταγγελίες για τη συμμετοχή 12 εργαζομένων της (σε σύνολο 30.000 στην περιοχή) στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, εξαιτίας της οποίας ξέσπασε ο πόλεμος.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει η υπηρεσία «να σταματήσει» κάθε δραστηριότητα στη Γάζα. Από την πλευρά της η Unrwa απέλυσε τους 12 εργαζόμενούς της και δεσμεύθηκε ότι θα διεξαγάγει έρευνα σε βάθος για τις καταγγελίες, κάτι που «χαιρέτισαν» οι 21 ΜΚΟ.

Αντιθέτως, δήλωσαν «σοκαρισμένες» από την «ανεύθυνη» απόφαση των δωρητών «να διακόψουν τα προς το ζην ενός ολόκληρου πληθυσμού», όταν «οι ίδιες χώρες ζητούσαν την ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα».

«Ανησυχούμε βαθιά και είμαστε αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι κάποιοι από τους βασικούς δωρητές συμφώνησαν να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους», κατήγγειλαν, «την ώρα που η ανθρωπιστική καταστροφή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στη Γάζα».

Η Unrwa έχει χάσει 152 εργαζόμενούς της, που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ 141 εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, υπενθύμισαν οι ΜΚΟ.

«Ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει γύρω ή μέσα σε 154 καταφύγια της Unrwa», η οποία συνεχίζει το έργο της «σε σχεδόν αδύνατες συνθήκες» προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα, πόσιμο νερό και εμβόλια στους κατοίκους της Γάζας, εκτίμησαν.

Οι άλλες υπηρεσίες που έχουν παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Unrwa», τόνισαν οι 21 ΜΚΟ.

«Αν συνεχιστεί η αναστολή της χρηματοδότησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πλήρη κατάρρευση της ανθρωπιστικής απάντησης, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα περιορισμένη, στη Γάζα», επέμειναν ζητώντας από τις χώρες που το έχουν πράξει «να ακυρώσουν την αναστολή της χρηματοδότησης» της Unrwa.

Σε ξεχωριστή τους ανακοίνωση οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλαν χθες Δευτέρα «τις περικοπές στον προϋπολογισμό» που «θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση εκατομμυρίων Παλαιστινίων».

Wall Street Journal: Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ λογαριάζει πως το 10% του προσωπικού του UNRWA έχει «δεσμούς» με τη Χαμάς

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ θεωρεί πως το εύρος των δεσμών μεταξύ εργαζομένων του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και της Χαμάς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν γνωστό ως αυτό το στάδιο, ανέφερε χθες Δευτέρα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που λέει πως εξέτασε «εκθέσεις» για το ζήτημα, εκτιμάται πως περί το 10% των κατά προσέγγιση 12.000 εργαζομένων του UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έχει σχέσεις είτε με τη Χαμάς, ή με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχο της Χαμάς, χωρίς να λογαριάζονται οι δώδεκα που κατά ισραηλινές αρχές ενεπλάκησαν —οι έξι φέρονται να συμμετείχαν— στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι κατηγορίες των ισραηλινών αρχών προκάλεσαν κατακραυγή στη Δύση. Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή της.

«Από το ‘είναι μόνο 12 σάπια μήλα’ φθάσαμε στο ‘όπα, ξεχάσαμε δυο μηδενικά, είναι 1.200 σάπια μήλα’, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότεροι», ανέφερε αργά χθες βράδυ μέσω X (του πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εελόν Λεβί.

Ο κ. Λεβί κατηγόρησε το UNRWA πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που εμφορούνται από την «ιδεολογία» της Χαμάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τζέρναλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον ενημερωθεί για τα ευρήματα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Από τους 12 εργαζομένους του UNRWA οι οποίοι κατά τις πληροφορίες της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επτά φέρονται να είναι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σχολεία —δυο δίδασκαν μαθηματικά και άλλοι δύο την αραβική γλώσσα—, πάντα κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ίδρυσαν το UNRWA το 1949, για να προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα εδάφη τους, καθώς και απογόνους τους.

Συνολικά, το UNRWA απασχολεί πάνω από 30.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιους, τους 13.000 εξ αυτών στη Λωρίδα της Γάζας. Παρέχει υπηρεσίες σε παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ