Κοσμος

Έλον Μασκ: Η Neuralink έκανε την πρώτη πετυχημένη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου σε ασθενή

Πώς οι άνθρωποι θα χειρίζονται υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ © Lukasz Gagulski/ PAP

Μασκ: Πρώτη πετυχημένη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου σε ασθενή - Πώς λειτουργεί

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε στο Χ την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση μικροτσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από την εταιρεία του Neuralink.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα και πως ο ασθενής «αναρρώνει καλά».

Δήλωσε ακόμη ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy (τηλεπάθεια) και θα επιτρέπει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη». «Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους», πρόσθεσε.

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε.

Πώς λειτουργεί το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Πρόκεται για μία συσκευή που τοποθετείται στον εγκέφαλο με χειρουργική επέμβαση από ρομπότ. Αποκωδικοποιεί την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα και μεταφέρει τα δεδομένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έχει επίσης τη δυνατότητα να λαμβάνει δεδομένα από αυτούς.

Neuralink’s Clinical Trial: The PRIME Study

Η Neuralink, η οποία στοχεύει στη δημιουργία διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), άρχισε να στρατολογεί ανθρώπους ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή το περασμένο φθινόπωρο αφού πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τρφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. 

Το τσιπ φέρει 1.024 μικροσκοπικά ηλεκτρόδια (δεν είναι πιο παχιά από μία τρίχα των μαλλιών μας). Λειτουργεί με μπαταρία, που επαναφορτίζεται ασύρματα. Ο Έλον Μασκ ελπίζει ότι το λογισμικό του θα μπορεί να ανανεώνεται τακτικά, ώστε να ακολουθεί την πρόοδο της τεχνολογίας.

Ο Μασκ δεν μοιράστηκε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία, αλλά είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά.

Ποιος είναι ο στόχος του τσιπ

Η εταιρεία Neuralink έχει ανακοινώσει πως προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί ότι θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει σύνθετες νευρολογικές παθήσεις, οι οποίες προς το παρόν είναι ανίατες.

Μεταξύ άλλων στοχεύει:

  • Στην τύφλωση από βλάβη του οπτικού νεύρου
  • Στην παράλυση
  • Στη σχιζοφρένεια
  • Στην κατάθλιψη

Ωστόσο η κάλυψη αυτών των ιατρικών αναγκών δεν αποτελεί τον μοναδικό στόχο του συγκεκριμένου τσιπ. Η εταιρεία Neuralink έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες: να δημιουργήσει μία συσκευή η οποία, όχι μόνο θα αποκαθιστά την λειτουργικότητα του ανθρώπου, αλλά θα την βελτιώνει κιόλας.

«Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα όρια των ανθρώπινων επιδόσεων με την τεχνολογία μας», είχε γράψει σε tweet της τον περασμένο Απρίλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ