- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γκουτέρες: Θα λογοδοτήσει όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες
Καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν να στηρίζουν την UNRWA
OHE: Ο Γκουτέρες λέει ότι θα λογοδοτήσει όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε «τρομοκρατικές ενέργειες», καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν να στηρίζουν την UNRWA
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε ότι θα λογοδοτήσει «όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες» ύστερα από τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την απόφαση εννέα χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.
«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση. «Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».
Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες». Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.
Γκουτέρες: Ζητάει από την Δύση να συνεχίσει την χρηματοδότηση
Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ακολούθησαν χθες το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες από το Ισραήλ.
«Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους - και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές - κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Υιοθετώντας ακόμα πιο σκληρό τόνο, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι «Θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο να τιμωρείται μια Υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εξαιτίας ισχυρισμών για ποινικές ενέργειες σε βάρος ορισμένων προσώπων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».
Στην ανακοίνωσή του, ο Λαζαρινί καλεί τις χώρες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για αναστολή της χρηματοδότησης. «Οι ζωές των ανθρώπων στη Γάζα εξαρτώνται από τη στήριξη αυτή, όπως και η περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.