Κοσμος

Σε επίπεδο ρεκόρ η μετανάστευση στην Αυστραλία

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα υπόσχεται να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέχρι το 2025

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε επίπεδο ρεκόρ η μετανάστευση στην Αυστραλία
© Jamie Davies / Unsplash

Μετανάστευση στην Αυστραλία: Η αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ, τα προβλήματα και οι δράσεις της κυβέρνησης για να μειώσει τις ετήσιες μεταναστευτικές ροές

Η αυστραλιανή κυβέρνηση λέει ότι θα μειώσει στο μισό την πρόσληψη μετανάστευσης εντός δύο ετών σε μια προσπάθεια να διορθώσει το μεταναστευτικό σύστημα της χώρας. Στόχος είναι να μειωθούν οι ετήσιες μεταναστευτικές ροές σε 250.000 μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Οι κανόνες για την έκδοση βίζας για τους ξένους φοιτητές και τους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση θα γίνουν επίσης αυστηρότεροι βάσει του νέου νομοσχεδίου.

Η μετανάστευση έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ στην Αυστραλία, επιδεινώνοντας τα προβλήματα στέγασης και υποδομών. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων τους οποίους η χώρα αγωνίζεται να προσελκύσει. Αποκαλύπτοντας μια νέα δεκαετή στρατηγική για τη μετανάστευση σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών Claire O’Neil είπε ότι το μεταναστευτικό σύστημα είχε «διαλυθεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση: πράγματι, το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν στην Αυστραλία 510.000 άτομα τα οποία περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξής τους. Η υπουργός είπε ότι η κυβέρνησή της θα «ξαναφέρει τους αριθμούς υπό έλεγχο» και θα μειώσει την ετήσια πρόσληψη μετανάστευσης κατά περίπου 50%.

Μεταξύ των νέων μέτρων είναι οι αυστηρότερες απαιτήσεις αγγλικής γλώσσας για διεθνείς φοιτητές και έλεγχος όσων υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση της βίζας τους — πρέπει να αποδείξουν ότι η συνέχιση των σπουδών τους θα προωθήσει τις ακαδημαϊκές τους φιλοδοξίες ή τη σταδιοδρομία τους. Υπάρχουν περίπου 650.000 αλλοδαποί φοιτητές στην Αυστραλία, με πολλούς από αυτούς να διαθέτουν «δεύτερη» βίζα.

Η Αυστραλία έχει ανάγκη από τεχνολόγους υψηλής εξειδίκευσης και εργαζομένους στον τομέα της φροντίδας: γι΄αυτές τις κατηγορίες θα προβλέπονται καλύτερες προοπτικές μόνιμης διαμονής. Να σημειωθεί ότι 7,8 εκατομμύρια κάτοικοι —από τα 26 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού— έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι ξένοι προέρχονται από την Ινδία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Νότια Αφρική και τη Μαλαισία.

Της τρέχουσας κυβέρνησης ηγείται ο Anthony Albanese από το Εργατικό Κόμμα, που έχει αναδειχθεί στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2022. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Alabenese έχει μειωθεί και τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της εκτόξευσης της μετανάστευσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ