Κοσμος

Δεκάδες έγγραφα για τον Jeffrey Epstein έχουν πλέον δημοσιευτεί. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Bill Clinton, Donald Trump και Stephen Hawking ανάμεσα στα ονόματα της «λίστας»

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκάδες έγγραφα για τον Jeffrey Epstein έχουν πλέον δημοσιευτεί. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα Bill Clinton, Donald Trump και Stephen Hawking ανάμεσα στα ονόματα της «λίστας»
Jeffrey Epstein και Ghislaine Maxwell © Getty Images / Patrick McMullan

Η δημοσιοποίηση δεκάδων σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση Epstein μπορεί να απογοητεύσει τους «ειδικούς» του διαδικτύου που περίμεναν κάτι παραπάνω

Τα περίπου 200 έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη ως μέρος της αγωγής του 2015 που κατατέθηκε κατά της πρώην φίλης και συνεργάτιδα του Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell, κατονομάζουν πολλά πρόσωπα τα οποία ήταν ήδη γνωστά, συμπεριλαμβανομένων διάσημων φίλων του Epstein και θυμάτων που τόλμησαν να μιλήσουν. Στην πραγματικότητα, η δικαστής που έδωσε εντολή τον περασμένο μήνα για την δημοσίευση της λίστας, είπε ότι το έκανε επειδή είναι ήδη λίγο-πολύ δημόσια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy64z4pv0rip)

Η ανακοίνωση για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων είχε προκαλέσει φήμες ότι περιείχαν μια λίστα με «εκλεκτούς πελάτες» ή «συνωμότες» και η παραπληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενό τους συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να διαδίδουν ψευδείς κατηγορίες για τα δημόσια πρόσωπα των οποίων τα ονόματα εμφανίζονταν στα αρχεία.

Ωστόσο, τα αρχεία περιλαμβάνουν μερικές νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση έφηβων κοριτσιών από τον Jeffrey Epstein και περιγράφουν πώς χρησιμοποίησε την ισχυρή του θέση για να στρατολογήσει θύματα και να συγκαλύψει τα εγκλήματά του.

Τα έγγραφα που αποσφραγίστηκαν αυτή την εβδομάδα είναι τα πιο πρόσφατα από τα χιλιάδες που δημοσιοποιήθηκαν προηγουμένως από διάφορες μηνύσεις που αφορούσαν τον Jeffrey Epstein. Περίπου 250 ακόμη αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Δεκάδες έγγραφα για τον Jeffrey Epstein έχουν πλέον δημοσιευτεί. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα Bill Clinton, Donald Trump και Stephen Hawking ανάμεσα στα ονόματα της «λίστας»
Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Geoffrey Berman κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη σύλληψη του Jeffrey Epstein © ΕΡΑ / JASON SZENES

Ποιος είναι ο Jeffrey Epstein

Ο Epstein γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1953. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, φυσιολογία, αλλά τα παράτησε το 1974. Έγινε καθηγητής φυσικής και μαθηματικών σε σχολείο στο Μανχάταν, προτού απολυθεί για «κακές επιδόσεις». Σε αυτό το σημείο επέλεξε να ασχοληθεί με τον τραπεζικό κλάδο, ξεκινώντας την καριέρα του ως βοηθός χρηματιστή. Το 1981, ίδρυσε τη δική του εταιρεία με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν κλεμμένα χρήματα από απατεώνες δικηγόρους και χρηματιστές. Έξι χρόνια αργότερα, προσλήφθηκε από τον Steven Hoffenberg ως σύμβουλος στην Towers Financial Corporation, μια εισπρακτική εταιρεία που αγόραζε οφειλές σε νοσοκομεία, τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας.

Σε αυτό το σημείο, ο Epstein ήταν αρκετά γνωστός και πλούσιος για να συνάψει σχέσεις με ισχυρούς ανθρώπους όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill Clinton. Στη συνέχεια, το 1988, ίδρυσε την εταιρεία οικονομικής διαχείρισης J. Epstein & Company, η οποία αναλάμβανε πελάτες με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τότε ήταν που ο Epstein ενεπλάκη με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Παραμένει μυστήριο το πώς κατάφερε να ανελιχθεί τόσο γρήγορα, αλλά τις επόμενες δύο δεκαετίες έκλεισε συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων με μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Jeffrey Epstein έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, το 2005, αφού κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε ένα 14χρονο κορίτσι για σεξ. Συνελήφθη το 2006.

Δεκάδες έγγραφα για τον Jeffrey Epstein έχουν πλέον δημοσιευτεί. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα Bill Clinton, Donald Trump και Stephen Hawking ανάμεσα στα ονόματα της «λίστας»
© ΕΡΑ / New York State

Δεκάδες άλλα ανήλικα κορίτσια περιέγραψαν παρόμοια σεξουαλική κακοποίηση, αλλά οι εισαγγελείς επέτρεψαν τελικά στον Jeffrey Epstein να δηλώσει ένοχος το 2008 σε μια κατηγορία που αφορούσε ένα μόνο θύμα και εξέτισε μόλις 13 μήνες στη φυλακή. Κάποιοι από τους διάσημους «φίλους» του, τον εγκατέλειψαν μετά την καταδίκη του, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αμερικανών προέδρων Bill Clinton και Donald Trump, αλλά πολλοί δεν το έκαναν. Ο Jeffrey Epstein συνέχισε να συναναστρέφεται με πλούσιους και διάσημους για άλλη μια δεκαετία, συχνά μέσω του φιλανθρωπικού του έργου.

Ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Miami Herald ανανέωσε το ενδιαφέρον για το σκάνδαλο και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη κατηγόρησαν τον Jeffrey Epstein το 2019 για σεξουαλική διακίνηση. Αυτοκτόνησε στη φυλακή ενώ περίμενε τη δίκη, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε για να μην μιλήσει.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας του Μανχάταν άσκησε δίωξη στην πρώην φίλη του Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell, επειδή βοήθησε στη στρατολόγηση των ανήλικων θυμάτων του. Η Maxwell καταδικάστηκε το 2021 και εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Τι αφορούν τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν

Τα έγγραφα που αποσφραγίζονται είναι μέρος μιας αγωγής του 2015 που κατατέθηκε εναντίον της Maxwell από ένα από τα θύματα του Epstein, της Virginia Giuffre. Είναι μια από τις δεκάδες γυναίκες που μήνυσαν τον Epstein λέγοντας ότι την κακοποίησε στα σπίτια του στη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και το Νέο Μεξικό.

Η Giuffre είπε ότι το καλοκαίρι που έκλεισε τα 17, «παρασύρθηκε» και από υπάλληλος σπα στο κλαμπ Mar-a-Lago του Trump, κατέληξε να δουλεύει ως «μασέρ» του Epstein - μια δουλειά που περιλάμβανε σεξουαλικές πράξεις.

Η Giuffre ισχυρίστηκε επίσης ότι δεχόταν πίεση να κάνει σεξ με άντρες από τον κύκλο του Epstein, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Andrew της Βρετανίας, του πρώην κυβερνήτη του Νέου Μεξικού Bill Richardson, του πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ George Mitchell και του δισεκατομμυριούχου Glenn Dubin, μεταξύ άλλων. Όλοι αυτοί οι άνδρες ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς.

Δεκάδες έγγραφα για τον Jeffrey Epstein έχουν πλέον δημοσιευτεί. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα Bill Clinton, Donald Trump και Stephen Hawking ανάμεσα στα ονόματα της «λίστας»
Ο πρίγκιπας Andrew, δούκας της Υόρκης © ΕΡΑ / DAVID MARIUZ

Η Giuffre έκανε μήνυση κατά του πρίγκιπα Andrew το 2022 η οποία μήνυση κατέληξε σε συμβιβασμό μεταξύ των δύο μελών. Την ίδια χρονιά, η Giuffre απέσυρε μια μήνυση που είχε κάνει ενάντια στον πρώην δικηγόρο του Epstein, τον καθηγητή νομικής Alan Dershowitz, λέγοντας ότι «μπορεί να έκανε λάθος» όταν τον κατονόμασε ως έναν από τους κακοποιητές της.

Η αγωγή της Giuffre κατά της Maxwell κατέληξε σε συμβιβασμό το 2017, αλλά η Miami Herald προσέφυγε στο δικαστήριο για να αποκτήσει πρόσβαση στα σφραγισμένα δικαστικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων αντιγράφων από τις συνεντεύξεις που έκαναν οι δικηγόροι με πιθανούς μάρτυρες. Περίπου 2.000 σελίδες αποσφραγίστηκαν από το δικαστήριο το 2019. Πρόσθετα έγγραφα κυκλοφόρησαν το 2020, το 2021 και το 2022.

Τα έγγραφα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή περιέχουν περίπου 250 αρχεία, κάποια από τα οποία είχαν λογοκριθεί για να προστατευθούν τα θύματα του Epstein και άλλων ατόμων των οποίων τα ονόματα είχαν αναφερθεί κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης, αλλά δεν ήταν συνένοχοι στα εγκλήματά του. Περίπου 200 έγγραφα έχουν κυκλοφορήσει από την Πέμπτη, ενώ ακόμη περισσότερα θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες.

Τι δείχνουν τα έγγραφα

Η δικαστής Loretta Preska, η οποία αξιολόγησε τα έγγραφα για να αποφασίσει τι πρέπει να αποσφραγιστεί, είπε πέρσι τον Δεκέμβριο ότι διέταξε τη δημοσιοποίηση των αρχείων επειδή πολλές από τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά είναι ήδη δημόσιες. Κάποια αρχεία έχουν κυκλοφορήσει, εν μέρει ή πλήρως, σε άλλες δικαστικές υποθέσεις.

Τα άτομα που κατονομάζονται στα αρχεία περιλαμβάνουν πολλούς από τους κατηγόρους του Epstein, μέλη του προσωπικού του που είπαν τις ιστορίες τους σε εφημερίδες, άτομα που ήταν μάρτυρες στη δίκη της Maxwell, άτομα που αναφέρθηκαν εν συντομία κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, αλλά δεν κατηγορούνται για κάτι κακόβουλο και άτομα που ερεύνησαν τον Epstein, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων, ενός δημοσιογράφου και ενός αστυνομικού ντετέκτιβ.

Ένας από αυτούς ήταν ο Jean-Luc Brunel, ένας Γάλλος πράκτορας μοντέλων κοντά στον Epstein που περίμενε τη δίκη με την κατηγορία ότι βίασε ανήλικα κορίτσια. Ο Brunel αυτοκτόνησε σε μια φυλακή του Παρισιού το 2022. Η Giuffre ήταν μεταξύ των γυναικών που είχαν κατηγορήσει τον Brunel για σεξουαλική κακοποίηση. Το όνομά του αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα ονόματα του Clinton και του Trump αναφέρονται επίσης στα αρχεία του δικαστηρίου, όταν η Giuffre είχε ανακριθεί από τους δικηγόρους της Maxwell για ανακρίβειες σε ρεπορτάζ εφημερίδων σχετικά με την σχέση της με τον Epstein. Σε κάποιο από αυτά τα ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είχε επιβιβαστεί σε ένα ελικόπτερο με τον Clinton και είχε φλερτάρει με τον Trump. Η Giuffre ομολόγησε αργότερα ότι κανένα από αυτά τα πράγματα δεν συνέβη και στην πραγματικότητα δεν έχει κατηγορήσει κανέναν πρώην πρόεδρο για οτιδήποτε.

Το όνομα του Clinton εμφανίζεται σχεδόν 100 φορές στα έγγραφα και παρόλο που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε αρκετές φορές στο νησί του Epstein, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έκανε κάτι παράνομο. Όσο για τον Donald Trump, το όνομά του εμφανίζεται ελάχιστες φορές και ούτε και αυτός κατηγορείται για οτιδήποτε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7hk4v4z809)

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έχει γεννήσει πολλές θεωρίες συνομωσίας

Εκτός από τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι τα έγγραφα αντιπροσωπεύουν κάποιο είδος «λίστας» που περιέχει τους «πελάτες» του Epstein, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με fake news σχετικά με το ποιος ακριβώς αναφέρεται στα αρχεία και τι σημαίνει αυτό.

Πριν από την κυκλοφορία τους, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν λανθασμένα ότι το όνομα του αμερικανού παρουσιαστή Jimmy Kimmel μπορεί να υπάρχει στη λίστα, με αφορμή ένα αστείο που έκανε ο quarterback των New York Jets, Aaron Rodgers την Τρίτη στο «The Pat McAfee Show» του τηλεοπτικού δικτύου ESPN.

Ο Kimmel είπε σε μια απάντηση στο X ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Epstein και ότι τα «απερίσκεπτα λόγια του Rodgers θέτουν την οικογένειά μου σε κίνδυνο». Το όνομά του δεν εμφανίζεται στα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής.

Αφού άρχισαν να εμφανίζονται τα έγγραφα, κάποιοι κακόβουλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρήκαν την ευκαιρία να διαδώσουν ότι τα ονόματα που εμφανίζονταν παροδικά, ήταν απόδειξη κάποιου αδικήματος.

Ένα από τα ονόματα της λίστας είναι του Stephen Hawking

Για παράδειγμα, κάποιοι διέδωσαν ότι τα έγγραφα ήταν απόδειξη ότι ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν και αυτός μπλεγμένος με κάποιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, το όνομα του Hawking εμφανίζεται, ανορθόγραφο, σε ένα email που έστειλε ο Epstein το 2015, προτείνοντας να καταβληθεί ανταμοιβή σε όποιον μπορούσε να καταρρίψει έναν αβάσιμο ισχυρισμό σχετικά με τον Hawking. Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να προσφέρετε μια ανταμοιβή σε οποιονδήποτε από τους φίλους, τους γνωστούς, την οικογένεια της Virginia Giuffre που μπορεί να βοηθήσει να αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί της πώς ο Hawking συμμετείχε σε ένα όργιο ανηλίκων σε δείπνο του Clinton στις Παρθένες Νήσους, είναι ψευδείς».

Ωστόσο, δεν γίνεται ξεκάθαρο για ποιο λόγο ο Epstein θέλει να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να προστατέψει τον Hawking, με τον οποίο φαίνεται ότι γνωριζόταν προσωπικά.

Ανάμεσα στα ονόματα που εμφανίζονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα συμπεριλαμβάνονται οι Michael Jackson, David Copperfield, Cate Blanchett, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Kevin Spacey, Bruce Willis και ο σκηνοθέτης των Star Wars, George Lucas. Όλοι τους έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν προσωπικά τον Epstein και η αναφορά των ονομάτων τους δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι για οτιδήποτε αφορά την υπόθεση.

Με πληροφορίες απο το Associated Press

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ