Κοσμος

Eκτός φυλακής ο «Blade Runner» Πιστόριους 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Θα ζει υπό αυστηρούς όρους μέχρι να λήξει η ποινή του το 2029

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eκτός φυλακής ο «Blade Runner» Πιστόριους 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του
Alon Skuy/The Times/Gallo Images/Getty-Ideal Images

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίστηκε μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Με μια λιτή ανακοινωση, οι νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος και πλέον βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο παραολυμπιονίκης του στίβου, είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ, πριν από 11 χρόνια. Εξέτισε ήδη το μισό της ποινής του, ενώ θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό αυστηρή επιτήρηση ως το 2029.

Ο Πιστόριους, 37 ετών, δεν επιτρέπεται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης ως προϋπόθεση της αποφυλάκισής του.

Αλλά η μητέρα του θύματος, σε δηλωσή της είπε ότι εκείνη «εκτίει ποινή ισόβιας θλίψης» συμπληρώνοντας ότι δεν είχε αντίρρηση για την αποφυλάκισή του Όσκαρ Πιστόριους, αφού «τίποτα δεν θα φέρει τη Ρίβα πίσω».

Η υπό όρους αποφυλάκιση θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029 και ο Όσκαρ Πιστόριους θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα εποπτεύεται από στέλεχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το Sky News. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί θεραπείες για θέματα θυμού και ζητήματα έμφυλης βίας, ενώ θα κάνει και κοινωφελή εργασία.

Ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί αρχικά σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ, στην συνέχεια η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Εφετείο της Νότιας Αφρικής, το οποίο τον έκρινε ένοχο για φόνο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε έξι χρόνια κάθειρξης, η ποινή μετέπειτα αυξήθηκε σε 13 χρόνια και 5 μήνες, καθώς κρίθηκε πολύ επιεικής.

Το συμβούλιο αποφυλάκισης εξέτασε ξανά την υπόθεσή, μετά την άρνησή του τον περασμένο Μάρτιο σε σχετικό αίτημα του 37χρονου και αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην Παραολυμπιονίκη στις 5 Ιανουαρίου με περιοριστικούς όρους.

Η δολοφονία

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 o Όσκαρ Πιστόριους συνελήφθη στη Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του. Σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά μέσα, ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, περνώντας την για διαρρήκτη, στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του στο Silver Lake. 

Τα όσα υποστήριξε ο Πιστόριους, αντικρούστηκαν από τα λεγόμενα πολλών από τους συνολικά 107 μάρτυρες που κλήθηκαν, με τους γείτονες να «καίνε» τον Παραολυμπιονίκη. 

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και ο Πιστόριους προέβη στην συγκεκριμένη κίνηση μετά από καυγά.

Οι απειλές για τη ζωή του

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τον Όσκαρ Πιστόριους για το γεγονός πως θα είναι στόχος των οργισμένων φίλων της πρόωρα χαμένης Ρίβα Στίνκαμπ και του υπόκοσμου της Πρετόρια.

«Η Νότια Αφρική δεν έχει την πολυτέλεια να έχει άλλη βία που να συνδέεται με τον Όσκαρ Πιστόριους και η αστυνομία θα εργαστεί πολύ σκληρά για να διασφαλίσει την ασφάλειά του», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην αγγλική Sun κάτοικοι από τη Νότια Αφρική.

Το ντοκιμαντέρ

Η υπόθεση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως και το Discovery γύρισε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα δάκρυα ενός εγκλήματος». Σε αυτό παρουσιάστηκαν ακόμα κι οι σφαίρες, με τις οποίες ο Πιστόριους έβαλε τέλος στη ζωή της Στίνκαμπ κι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε η κατηγορία να αλλάξει από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε εκ προθέσεως.

Ο εμπειρογνώμονας Κρις Μανγκένα μιλώντας για την υπόθεση, σοκάρει με τον ισχυρισμό ότι ο παραολυμπιονίκης «ήξερε τι έκανε», για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η Ρίβα στεκόταν πίσω από την πόρτα, δεν ήταν σε καθιστή θέση. Αυτό σημαίνει ότι έτρεξε στην τουαλέτα και κλείδωσε, περίμενε, πίσω από την πόρτα, μέσα στην τουαλέτα. Ο πρώτος πυροβολισμός τη βρήκε στον μηρό και μετά από αυτόν τον πυροβολισμό έπεσε στο έδαφος. Πιθανώς ούρλιαξε και έπεσε».

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ