Κοσμος

Μπέρνι Σάντερς: οι θέσεις του για το Ισραήλ και η νεανική του αγωνιστικότητα

Το φαινόμενο του 82χρονου «Μπέρνι»

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπέρνι Σάντερς: οι θέσεις του για το Ισραήλ και η νεανική του αγωνιστικότητα
© Alex Wong/Getty Images

Μπέρνι Σάντερς: Η αγωνιστικότητά του και η αντίθεσή του για χρηματική ενίσχυση του Ισραήλ.

Ο γερουσιαστής από την πολιτεία του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, ένας από τους πιο εξέχοντες προοδευτικούς της Γερουσίας και μέλος της σοσιαλιστικής ομάδας, δήλωσε την αντίθεσή του στην αποστολή 10,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην «κυβέρνηση Νετανιάχου που συνεχίζει την επιθετική στρατιωτική της προσέγγιση», χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την πολιορκία και την επίθεση στην Γάζα. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να διαθέσουμε 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου τις τρέχουσες στρατιωτικές της επιχειρήσεις», είπε ο Σάντερς, ο οποίος, αν και 82 ετών, εμπνέει μεγάλο μέρος της αμερικανικής νεολαίας, ιδιαίτερα στον χώρο των ΑΕΙ. «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ανήθικο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι συνένοχες σε τέτοιες ενέργειες», υποστήριξε από το βήμα της Γερουσίας.

Ο Σάντερς καλεί τη Γερουσία να μην εγκρίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από το Υπουργείο Άμυνας για τον ανεφοδιασμό των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, καθώς και για την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων που έχουν μειωθεί από τον πόλεμο. «Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να υποστηρίξουμε αμυντικά συστήματα που θα προστατεύουν τους Ισραηλινούς αμάχους από εισερχόμενες επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες, αλλά θα ήταν απολύτως ανεύθυνο να παράσχουμε επιπλέον 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Νετανιάχου να συνεχίσει τις επιθέσεις στη Γάζα», είπε ο Σάντερς, ο οποίος έχει εβραϊκή καταγωγή.

Μια ομάδα Δημοκρατικών της Γερουσίας επεξεργάζεται μια πρόταση για την επιβολή όρων στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ: η ιδέα έχει διχάσει την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών στο Σώμα. Ο Σάντερς πάντως ανέφερε στατιστικά στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα: 16.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε διάστημα δύο μηνών, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ 10.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Επιπλέον, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα. Ο Μπέρνι Σάντερς σημείωσε επίσης στην ομιλία του ότι 250 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη και χιλιάδες έχουν εκδιωχθεί από τη γη τους κι από εκεί. Ο Σάντερς κατέληξε ότι θα καταψηφίσει το πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης όπως έχει συνταχθεί, επικρίνοντάς το για έλλειψη εγχώριων επενδύσεων σε μια εποχή που εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά την υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών και άλλες ανάγκες. «Υπάρχουν μέρη αυτού του νομοσχεδίου που υποστηρίζω σθεναρά, αλλά στην παρούσα μορφή του δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού», είπε. «Ανησυχώ βαθύτατα που αυτή η νομοθεσία δεν προβλέπει επενδύσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών των εργαζομένων οικογενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες — το 60% των οποίων ζουν από μισθό σε μισθό. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν είναι μόνο οι ξένες χώρες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε επαναλαμβάνοντας τη θέση του για λιγότερη εξωστρέφεια στην αμερικανική πολιτική και για μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Ωστόσο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του, ο «Bernie» στηρίζει την αμερικανική προεδρία και προσπαθεί να συσπειρώσει τους προοδευτικούς για τις εκλογές του 2024.

Στο μεταξύ, αν και γίνεται πολύς λόγος για τη γεροντοκρατία στις ΗΠΑ, η αγωνιστικότητα και το στιλ του Μπέρνι Σάντερς τον καθιστούν εξαίρεση: κανείς δεν γκρινιάζει γιατί ο «Bernie» είναι 82 ετών, όπως γκρινιάζει για την ηλικία του Μπάιντεν και του Τραμπ. Η ζωντάνια του ανθρώπου είναι εντυπωσιακή και έχει τρομερή απήχηση στους νέους ψηφοφόρους – σε εκείνο το είδος των ψηφοφόρων που δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (λόγω της ηλικίας του) και που βεβαίως σιχαίνονται τον Τραμπ, όχι μόνο λόγω της ηλικίας του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC News τον περασμένο Νοέμβριο, το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών μειώθηκε στο 31% από 46% δύο μήνες νωρίτερα. Για τον Μπάιντεν, ο οποίος έγινε 81 ετών και είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, η ηλικία είναι πηγή ανησυχίας για τους ψηφοφόρους που οδεύουν στις εκλογές του επόμενου έτους. Σε δημοσκόπηση του USA TODAY που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το 37% των Δημοκρατικών και των Ανεξάρτητων δήλωσε ότι η ηλικία του Μπάιντεν τους κάνει απρόθυμους να τον ψηφίσουν. Αλλά ο παράγοντας της ηλικίας δεν αγγίζει τον Σάντερς. Ενώ στον Μπάιντεν είναι φανερή η γήρανση, ο «Μπέρνι» ενεργεί και μιλάει σαν 30άρης: οι θέσεις του είναι ριζοσπαστικές, είναι ενθουσιώδης και δεν μασάει τα λόγια του, όπως συνέβη και στην πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Αλλά, ο Μπάιντεν που θεωρείται «γέρος» δεν είχε ποτέ τη φλογερή προσωπικότητα του Σάντερς: ήταν ανέκαθεν, πολύ πιο ήρεμος, χωρίς την καυστικότητα του γερουσιαστή από το Βερμόντ· δεν είναι η ηλικία που τον καθιστά τόσο αργό. Αντιθέτως, ο Μπέρνι ήταν πάντοτε γεμάτος ενέργεια και μιλούσε με έντονη προφορά του Μπρούκλιν και μεγάλη ευφράδεια. Κάτι που δεν διέθετε ποτέ ο Μπάιντεν ο οποίος έχει πιο ήσυχη φωνή και περιστασιακά σκοντάφτει εξαιτίας του παλιού τραυλίσματος. Πράγματι μερικές φορές ακούγεται σαν να μουρμουρίζει και οι άνθρωποι το αποδίδουν στην ηλικία.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είναι πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας. Αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόθεση να θέσει ξανά υποψηφιότητα και θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Μπάιντεν την οικονομική πολιτική του οποίου έχει επαινέσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ