Κοσμος

Το Ισραήλ παραδέχτηκε το χτύπημα στο ασθενοφόρο - «Μετέφερε τρομοκράτες και όπλα της Χαμάς» δηλώνει

Βρισκόταν στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, Αλ Σίφα

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Παραδέχεται την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ -Σίφα
Στιγμιότυπο από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ -Σίφα © Anadolu Agency/ Getty Images

Ισραήλ: Παραδέχτηκε το χτύπημα στο ασθενοφόρο - Γιατί υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός ότι προέβη στην ενέργεια αυτή

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε ένα ασθενοφόρο στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας Αλ Σίφα υποστηρίζοντας ότι «το χρησιμοποιούσε πυρήνας της Χαμάς». Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που είναι ελεγχόμενο από τη Χαμάς, δήλωσε: «Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, για τη μετακίνηση τραυματιών με ασθενοφόρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα».

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς έως ότου απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 240 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, μιλώντας για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς σήμερα (3.11)  απείλησε λέγοντας πως αν το Ισραήλ δε σταματήσει τις ενέργειές του είναι πιθανή μια περιεφερειακή κλιμάκωση. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε στο διάγγελμα του.

Το χτύπημα στο ασθενοφόρο έξω από το νοσοκομείο της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε (3.11) ότι οι στρατιώτες του εκτίμησαν ότι μια μονάδα της Χαμάς που βρισκόταν κοντά στη θέση τους χρησιμοποιούσε το ασθενοφόρο αυτό.

Ισραήλ: Παραδέχεται την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ -Σίφα
Στιγμιότυπο από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ -Σίφα © MOHAMMED SABER/EPA

Το Ισραήλ υποστηρίζει επίσης ότι έχει πληροφορίες ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να μεταφέρει μαχητές και όπλα.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβει τα κέντρα διοίκησης και τις εισόδους των σηράγγων της στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Η οργάνωση, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου από την άλλη διαψεύδουν ότι χρησιμοποιείται ως βάση για την οργάνωση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpduxekfoux)

Τι απάντησε η Χαμάς για το πλήγμα στο ασθενοφόρο

Η Χαμάς έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες» από το σημερινό πλήγμα. Σε πλάνα που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο διακρίνονται τραυματισμένοι άνθρωποι γύρω από ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο. Άλλοι τραυματίες κείτονται στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

Ισραήλ: Παραδέχτηκε το χτύπημα στο ασθενοφόρο - Γιατί υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός ότι προέβη στην ενέργεια αυτή
Νεαρή κοπέλα μιλά στο τηλέφωνο μέσα από το νοσοκομείο τη; Γάζας © HAITHAM IMAD/ EPA

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν σήμερα ότι το Ισραήλ έπληξε ένα κομβόι ασθενοφόρων που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Πόλη της Γάζας και να κατευθυνθούν νότια, μεταφέροντας τραυματίες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpdkjjt79sx)

«Ο κατακτητής στόχευσε το κομβόι σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, έξω από τις πύλες του νοσοκομείου Αλ Σίφα», ανέφερε ο Άσραφ Αλ Κούντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα ασθενοφόρα μπήκαν στο στόχαστρο τόσο στην πύλη του νοσοκομείου όσο και στην πλατεία Άνσαρ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο. Ο εκπρόσωπος πάντως δεν διευκρίνισε αν υπάρχουν θύματα και πόσα.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa που πρόσκειται στη Χαμάς, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το κανάλι Al-Shebab, που πρόσκειται επίσης στη Χαμάς, ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλοί» νεκροί και τραυματίες.

Νωρίτερα, ο Κούντρα είχε ανακοινώσει ότι ασθενοφόρα θα μετέφεραν βαριά τραυματισμένους Παλαιστίνιους που χρειάζεται να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο, από την πολιορκημένη Πόλη της Γάζας στα νότια του θύλακα.

«Σοκαρισμένος» από το πλήγμα στο παλαιστινιακό ασθενοφόρο δηλώνει ο γγ του ΠΟΥ

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους από το πλήγμα σε ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ανέρχεται στο 164%.

Νετανιάχου: Αρνείται οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα

Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς έως ότου απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 240 όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του.

«Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpfh4wixi69)

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του παλαιστινιακού κινήματος.

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: Τι είπε για τους ομήρους

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, μιλώντας για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δήλωσε σήμερα (3.11) πως η επιχείρηση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν «100% παλαιστινιακή».

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν ηγέτης της Χεζμπολάχ ευχαρίστησε οργανώσεις στην Υεμένη και στο Ιράκ για τη συμμετοχή τους στον αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

Ο Σαγέντ Χάσαν Νασράλα δήλωσε ότι η ισχυρή πολιτοφυλακή του εμπλέκεται σε πρωτοφανείς διασυνοριακές μάχες με το Ισραήλ και απείλησε με κλιμάκωση. Απέφυγε ωστόσο να ανακοινώσει ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει πλήρως στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αλλά δήλωσε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ «δεν θα περιοριστούν» στην κλίμακα που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα.

O Νασράλα απέφυγε να ανακοινώσει ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει πλήρως στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
Συγκεντρωμένο πλήθος στον Λίβανο, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ © WAEL HAMZEH/ EPA

Παράλληλα, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα». 

Ο Χασάν Νασράλα αποκάλεσε το Ισραήλ «εύθραυστο σαν ιστό αράχνης» και δικαιολόγησε τις επιθέσεις των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.

«Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά, αλλά απέτυχε να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ ολόκληρος ο κόσμος έχει δει εικόνες παλαιστίνιων παιδιών που βομβαρδίζονται στη Γάζα», τόνισε.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, ως εκ τούτου τα κινήματα αντίστασης επιτέθηκαν και θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία», δεσμεύτηκε.

«Μια νίκη της Γάζας εναντίον του Ισραήλ δεν θα είναι νίκη για το Ιράν ή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα είναι πρωτίστως μια πατριωτική νίκη για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και επίσης τον Λίβανο. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τη Χαμάς στη Γάζα». Προτρέπει επίσης τις αραβικές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στο Ισραήλ.

Νασράλα: «Οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου»

Ο Χασάν Νασράλα άρχισε την ομιλία του επαινώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν.

«Ξεκινώ εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου». Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως λέει, «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwp98b4ifp3t)

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα

«Η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 100% παλαιστινιακή και οι ιδιοκτήτες της το έκρυψαν από όλους». Πρόσθεσε ότι αυτή η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ, τόνισε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή» υπογράμμισε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αυτές που διέπραξαν μαζικές δολοφονίες κατά του ισραηλινού λαού, τόνισε ενώ είπε ότι «το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω του ομήρους μόνο μέσω διαπραγματεύσεων».

«Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας σε καθημερινή βάση»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Γάζα, είπε ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια «μικρή περιοχή» και έχουν μια «πολύ δύσκολη ζωή».

«Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε.

Ο ανταποκριτής του Sky News σημειώνει ότι ο Νασράλα προωθεί τον εαυτό του ως ηγέτη όλων των μουσουλμάνων, σιιτών και σουνιτών, και η παλαιστινιακή υπόθεση είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτόν.

Επιπλέον κατηγόρησε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι είναι απολύτως υπεύθυνες για τον πόλεμο στη Γάζα.

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να «επιδιώξει να επωφεληθεί» από τον πόλεμο 

«Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς» προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα.

«Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

«Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpdiocrcjll)

Πηγή: CNN, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ