Κοσμος

Με επιδρομή στην Κριμαία γιόρτασε η Ουκρανία την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Ειδική επιχείρηση και ύψωση της ουκρανικής σημαίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με επιδρομή στην Κριμαία γιόρτασε η Ουκρανία την Ημέρα Ανεξαρτησίας
Ειδική επιχείρηση - μήνυμα στην Κριμαία την Ημέρα της Ανεξαρτησίας © MARIA SENOVILLA / EPA

Ουκρανία: Με στρατιωτική επιδρομή στην Κριμαία γιορτάστηκε η εθνική επέτειος για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Ρωσία

Εθνική εορτή σήμερα, 24 Αυγούστου, για την Ουκρανία που συμπληρώνει 32 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, σήμερα, συμπληρώνονται επίσης 18 μήνες από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν που βύθισε τη χώρα σε έναν πόλεμο επιβίωσης. 

Η ημέρα εορτάστηκε δεόντως, με το Κίεβο να στέλνει το μήνυμα ότι η ελευθερία και η εθνική κυριαρχία όχι μόνο είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά και η νίκη μπορεί να είναι εφικτή σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς που διεξάγει η Ρωσία.

Επιδρομή στην Κριμαία και ύψωση της ουκρανικής σημαίας

Σε αυτό το κλίμα, ουκρανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο δυτικό άκρο της κατεχόμενης από τους Ρώσους Κριμαίας, κοντά στο χωριό Ολενίβκα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας. 

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έκαναν απόβαση στην Κριμαία με τη βοήθεια του ναυτικού της χώρας, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ρωσικά στρατεύματα και ύψωσαν μια ουκρανική σημαία, πριν αποχωρήσουν για να επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση τους. 

Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα κάποια βίντεο που δείχνουν στιγμιότυπα από την επιχείρηση, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιώθεί.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πάτησαν στην Κριμαία από την ημέρα της ρωσικής εισβολής.

Πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες επιχειρήσεις που έχει διεξάγει ο ουκρανικός στρατός εναντίων των Ρώσων στην κατεχόμενη περιοχή.

«Κατά την εκτέλεση της αποστολής, οι Ουκρανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με τις μονάδες του κατακτητή. Ως αποτέλεσμα, ο εχθρός υπέστη απώλειες και κατέστρεψε εχθρικό εξοπλισμό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Ενώ ήταν εκεί, η ουκρανική μονάδα ύψωσε την εθνική σημαία, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Οι αρχές που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει καταληφθεί παράνομα από τις δυνάμεις της Μόσχας από το 2014, δεν έχουν απαντήσει στην ανακοίνωση της Ουκρανίας για την επιχείρηση αυτή.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία από αέρος, με τη χρήση drone που χρησιμοποιούνται για να καταστρέψουν αντιπυραυλικά συστήματα.

Χθες, Τετάρτη, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε μια συστοιχία S-400 στην περιοχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ