Κοσμος

Ελεύθερη μετά από 50 χρόνια η Leslie Van Houten - Η δολοφονία και η «Οικογένεια Μάνσον»

Ήταν μόλις 19 ετών όταν εντάχθηκε στην αίρεση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Leslie Van Houten
© Youtube

Leslie Van Houten: Ελεύθερη η 73χρονη δολοφόνος - Η ένταξη στην «Οικογένεια Μάνσον» και οι αντιδράσεις για την αποφυλάκισή της

Η Leslie Van Houten στα 73 της χρόνια είναι πάλι ελεύθερη. Την Τρίτη βγήκε από τη φυλακή έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία στελέχους σούπερ μάρκετ και της συζύγου του στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες. Στα 19 της χρόνια είχε συναντήσει τον Charles Manson και είχε ενταχθεί στη δολοφονική «αίρεση» που είχε δημιουργήσει, γνωστή ως «Οικογένεια Manson».

Εκπρόσωπος της φυλακής της Καλιφόρνια δήλωσε στο CNN ότι η Leslie Van Houten αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικού όρους. Είχα καταδικαστεί το 1971 για τον ρόλο της στη δολοφονία του Leno LaBianca και της συζύγου του, Rosemary, στο Λος Άντζελες. «Περισσότερο από 50 χρόνια αφότου η "Οικογένεια Manson" διέπραξε αυτά τα βάναυσα εγκλήματα, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να αισθάνονται τον πόνο για την απώλεια των ανθρώπων τους, όπως και όλοι οι Καλιφορνέζοι», δήλωσε την Παρασκευή η Έριν Μελον, εκπρόσωπος του κυβερνήτη και πρόσθεσε: «Ο Κυβερνήτης είναι απογοητευμένος από την απόφαση του Εφετείου να απελευθερώσει την κ. Van Houten, αλλά δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, καθώς οι προσπάθειες για περαιτέρω έφεση είναι απίθανο να επιτύχουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια δέχεται προσφυγές σε πολύ λίγες υποθέσεις». 

Μέλος της οικογένειας του κομμωτή διασημοτήτων Jay Sebring, ο οποίος δολοφονήθηκε από την «Οικογένεια Manson» το 1969, δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση του γραφείου του κυβερνήτη να μην αμφισβητηθεί η υπό όρους αποφυλάκιση της Van Houten. «Σίγουρα τρέφω σεβασμό για τον κυβερνήτη Newsom και τον γενικό εισαγγελέα», είπε ο ανιψιός του Sebring, Anthony DiMaria, στη Laura Coates του CNN το βράδυ της Τρίτης. «Αλλά οι οικογένειές μας διαφωνούν έντονα με την απόφασή τους να μην ασκήσουν έφεση».

Ο ανιψιός του κομμωτή χαρακτήρισε τη Van Houten «εν ψυχρώ δολοφόνο σε μια από τις πιο διαβόητες εξάρσεις δολοφονιών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» και είπε ότι η απελευθέρωσή της αποτελεί «επικίνδυνο, ολέθριο προηγούμενο».

Η δικηγόρος της Van Houten, Nancy Tetreault, είπε ότι η πελάτισσά της «έχει περάσει από μαθήματα για να αντιμετωπίσει αυτό που έκανε – για να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι έκανε», μαζί με «40 χρόνια ψυχολογικής αξιολόγησης» για να κερδίσει την αναστολή. «Ο νόμος λέει ότι έχει το δικαίωμα να επιτύχει την αποφυλάκιση υπό όρους εάν πληροί τα κριτήρια και το κριτήριο είναι ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την κοινωνία». Η Tetreault είπε ότι δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι η Van Houten είναι αθώος, αλλά τονίζει ότι η Van Houten «πρέπει και έχει αποδεχθεί την πλήρη ευθύνη για το έγκλημα».

Η Leslie Van Houten ελεύθερη μετά από 53 χρόνια κράτησης

Μετά από 53 χρόνια κράτησης, η Leslie Van Houten θα συμμετάσχει σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα στέγασης για να τη βοηθήσει στην επαγγελματική κατάρτιση, να τη διδάξει πώς να βρει δουλειά και να συντηρήσει τον εαυτό της.  «Αν το καλοσκεφτείτε, δεν χρησιμοποίησε ποτέ ΑΤΜ, δεν είχε ποτέ κινητό τηλέφωνο», είπε η Tetreault την περασμένη εβδομάδα. Η Van Houten θα αναζητήσει εργασία που θα βασίζεται στα πτυχία Bachelor και Master στις ανθρωπιστικές επιστήμες που κατέκτησε ενώ βρισκόταν στη φυλακή, αλλά προς το παρόν, απλώς εγκλιματίζεται. «Είπε ότι απλώς προσπαθεί να συνηθίσει στην ιδέα ότι δεν είναι πια στη φυλακή μετά από όλες αυτές τις δεκαετίες και απλώς να εγκλιματιστεί στη νέα της ζωή εκτός φυλακής», είπε η  Tetreault την Τρίτη.

Η Leslie Van Houten καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η θανατική ποινή ανατράπηκε, αφού η Καλιφόρνια την κατάργησε και η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα της αποφυλάκισής της υπό όρους το 1977 και μια επιτροπή αποφυλάκισης στην Καλιφόρνια πρότεινε για πρώτη φορά την αποφυλάκισή της το 2016 αφού έκανε 22 εμφανίσεις ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου. Αυτή η απόφαση, ωστόσο, ανατράπηκε πέντε φορές από τους κυβερνήτες της πολιτείας – δύο φορές από τον πρώην κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν, ο οποίος ανέφερε τη φρικτή φύση των δολοφονιών.  Το 1994, η Van Houten περιέγραψε τη συμμετοχή της στις δολοφονίες σε μια συνέντευξη στη φυλακή με τον Larry King του CNN.

«Μπήκα μέσα και η κυρία Λαμπιάνκα ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα και τη μαχαίρωσα στο κάτω μέρος της πλάτης περίπου 16 φορές», είπε η Van Houten.

Με πληροφορίες από CNN 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ