Πολιτικη & Οικονομια

Η Έφη Αχτσιόγλου ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσημες ανακοινώσεις στις 12:30

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έφη Αχτσιόγλου με καφέ στο χέρι προσέρχεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Έφη Αχτσιόγλου: Σήμερα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ 

Η Έφη Αχτσιόγλου θα ανακοινώσει και επίσημα σήμερα Τετάρτη (12.7) την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Η πρώην υπουργός και βουλεύτρια του κόμματος θα ανοίξει τα χαρτιά της σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στο Ωδείο Αθηνών. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις και από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος που επιθυμούν να μπουν στην κούρσα διαδοχής. Φαίνεται ότι ήδη έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του Νίκου Παππά. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας και του Παύλου Πολάκη. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, θα οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, με σειρά στελεχών, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παύλος Πολάκης να ζητούν πλέον αλλαγή του οδικού χάρτη, που προβλέπει εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο και συνέδριο τον Νοέμβριο. Ο Διονύσης Τεμπονέρας επιμένει στη θέση του για συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές και προαναγγέλλει πρόταση που θα καταθέσει προς ψήφιση στην Κ.Ε.

Έφη Αχτσιόγλου: Η πορεία από τη Νομική στο Υπουργείο Εργασίας και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας, όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε με άριστα τις εγκύκλιες σπουδές της. Ολοκλήρωσε επίσης με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε - επίσης με άριστα - το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή. Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014, ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Άρη Καζάκου. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης, και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. Έχει εργαστεί, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον Τομέα Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 έως το 2013, καθώς και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Ως διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην ΟΑΕΔ (σήμερα ΔΥΠΑ) και ως μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Από τις 5 Νοεμβρίου του 2016 έως τις 9 Ιουλίου του 2019 ήταν υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη θητεία της συνδέθηκε με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και 27% για τους νέους εργαζόμενους (με ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ), την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και της ανεργίας, τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία κ.α. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων. Επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, η Αχτσιόγλου -ως υποψήφια στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών- εκλέχθηκε πρώτη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με 28.491 σταυρούς. Το 2019 αποκάλυψε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι βρίσκεται σε σχέση με τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο με τον οποίο έχει σύμφωνο συμβίωσης, και μαζί έχουν ένα αγόρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ