Κοσμος

Τζον Ντέιβιντ Σμιθ: Παντρευόταν, δολοφονούσε κι εξαφάνιζε τα πτώματα

«Η Κυρία στο Κουτί»: Η υπόθεση δολοφονίας της πρώτης συζύγου του που οδήγησε στη σύλληψή του μετά από 26 χρόνια

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζον Ντέιβιντ Σμιθ: Ο γυναικοκτόνος που δολοφονούσε τις συζύγους του - Οι υποθέσεις και το χρονικό των δολοφονιών που οδήγησαν στη σύλληψή του

Τζον Ντέιβιντ Σμιθ: Ο γυναικοκτόνος που δολοφονούσε τις συζύγους του - Οι υποθέσεις και το χρονικό των δολοφονιών που οδήγησαν στη σύλληψή του

Ο Τζον Ντέιβιντ Σμιθ παντρεύτηκε την Τζάνις Χάρτμαν όταν και οι δύο ήταν 19 ετών, το καλοκαίρι του 1970. Δεν ήταν ένας γάμος χωρίς προβλήματα. Ο αδερφός της Τζάνις ισχυρίζεται ότι ο Σμιθ ήταν κακοποιητικός από την αρχή. Η Χάρτμαν άφησε τον Σμιθ το 1974 και επέστρεψε στην οικογένειά της στο Οχάιο σκοπεύοντας να τον χωρίσει. Πράγματι, το δικαστήριο έβγαλε το διαζύγιο στις 14 Νοεμβρίου 1974. Λίγο αργότερα, η Τζάνις είπε στην οικογένειά της ότι θα έφευγε για μερικές μέρες. Τελευταία φορά την είδαν ζωντανή ήταν στις 17 Νοεμβρίου 1974. 

Εκείνες τις μέρες, ο αδερφός του Σμιθ, ο Μάικλ, τον είδε να φτιάχνει ένα στενό και μακρύ κουτί που όπως ισχυρίστηκε ήταν για να βάλει μέσα τα υπάρχοντα της Τζάνις. Το 1979, ο παππούς τους ανακάλυψε το κουτί και κάλεσε τον Μάικλ. Το κουτί περιείχε ένα διαμελισμένο πτώμα με μαλλιά. Ο Μάικλ πίστευε ότι το πτώμα ανήκε στην Τζάνις Χάρτμαν. Το είπε στον Τζον, ο οποίος πήρε το κουτί και το εξαφάνισε. Ούτε ο αδελφός του ούτε ο παππούς τους ενημέρωσαν την τοπική αστυνομία. Τα λείψανα της Χάρτμαν ανακαλύφθηκαν σε ένα αυτοσχέδιο φέρετρο που βρήκαν εργάτες των αυτοκινητοδρόμων σε ένα χωράφι της Ιντιάνα το 1980. Ωστόσο, ο σκελετός ήταν γνωστός μόνο ως «Η Κυρία στο Κουτί» και παρέμεινε αγνώστων στοιχείων μέχρι το 2000.

Ο Σμιθ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Μπέτυ Φραν, τον Μάρτιο του 1990. Ενώ η Μπέτυ Φραν ήταν καθηλωμένη στο σπίτι εξαιτίας ενός τραυματισμού της, εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα του ζευγαριού στο Νιου Τζέρσεϋ στις 4 Οκτωβρίου 1991.

Ο γυναικοκτόνος Τζον Ντέιβιντ Σμιθ και η δεύτερη σύζυγός του Μπέτυ Φραν
Ο γυναικοκτόνος Τζον Ντέιβιντ Σμιθ και η δεύτερη σύζυγός του Μπέτυ Φραν

Ο Μάικλ Σμιθ κράτησε το μυστικό του μέχρι το 1999, οπότε είπε στο FBI για το κουτί που περιείχε το πτώμα της Χάρτμαν. Αμέσως άρχισαν οι αστυνομικές έρευνες σε Οχάιο και Ιντιάνα που είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι αρχές της Ιντιάνα είχαν φυλάξει το κουτί που είχε βρεθεί το 1980, ενώ είχαν θάψει τα λείψανα σε έναν τάφο που έγραφε «γυναίκα αγνώστων στοιχείων». Όταν έγινε η εκταφή και η διακρίβωση της ταυτότητας της νεκρής, ξεκίνησε η αναζήτηση και η δίωξη του Τζον Ντέιβιντ Σμιθ για τη δολοφονία της Τζάνις Χάρτμαν.

Ο Τζον Ντέιβιντ Σμιθ συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2000 στο Εσκοντίντο της Καλιφόρνιας, έξω από το Σαν Ντιέγκο, όπου ζούσε με την τρίτη σύζυγό του. Κατά την έρευνα της αστυνομίας σε ένα νοικιασμένο ντουλάπι φύλαξης του Σμιθ βρέθηκαν θραύσματα κρανίου που ανήκουν σε μια τρίτη, αγνώστων στοιχείων, γυναίκα (αυτή είναι μια έρευνα που συνεχίζεται, ενώ το FBI προσπαθεί επίσης να αναγνωρίσει δύο γυναίκες που απεικονίζονται σε φωτογραφίες που βρέθηκαν στη συλλογή του Τζον Σμιθ κατά τη σύλληψή του το 2000).

Ο Σμιθ οδηγήθηκε σε δίκη το καλοκαίρι του 2001 και τον Ιούλιο του 2001 κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Τζάνις Χάρτμαν. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους σε 15 χρόνια. Άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του το 2002, η οποία όμως απερρίφθη. Η ημερομηνία αποφυλάκισής του ήταν το 2011, μετά από επίμονες αιτήσεις των δικηγόρων του. Η οικογένεια της Τζάνις Χάρτμαν έκανε αίτηση για αστική αποζημίωση κατά του παππού και του αδελφού του Τζον Σμιθ για την εικαζόμενη συμμετοχή τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος του Σμιθ για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Δυστυχώς οι αξιώσεις των συγγενών δεν ικανοποιήθηκαν.

Από το 2019 ο Σμιθ παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Μάριον. Εκεί, στις 28 Νοεμβρίου 2019 πληροφορήθηκε ότι η Εισαγγελία είχε ασκήσει δίωξη εναντίον του για τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του Μπέτυ Φραν. Το 2021, ένας δικαστής έκρινε ότι το γεγονός ότι ο Τζον Σμιθ είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της πρώτης του συζύγου του δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του. Ο Τζον Ντέιβιντ Σμιθ θα είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση υπό όρους το 2029.

Ο Σμιθ και τα εγκλήματά του είναι θέμα της τηλεταινίας «Murder in Pleasant Drive» και επεισοδίων των τηλεοπτικών σειρών Cold Case Files, Forensic Files και Deadly Matrimony. Τα βιβλία «Stranger in my Bed» και «My Sister Is Missing: Bringing a Killer to Justice» που έγιναν μπεστ σέλερ ασχολούνται επίσης με την υπόθεση του Σμιθ. Η υπόθεση παρουσιάστηκε επίσης στις τηλεοπτικές σειρές Medical Detectives, Who The Bleep Did I Marry («Η τρίτη κυρία Σμιθ») και I lived with a killer (σεζόν 1, επεισόδιο 13).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ