Κοσμος

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Γαλλία - Φυλακίστηκε 19χρονος που ζήτησε να δολοφονηθεί αστυνομικός

Τον κατονόμασε ως τον δράστη της δολοφονίας του Ναέλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία - Επεισόδια για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ
© EPA / MOHAMMED BADRA

Γαλλία: Ένα έτος φυλάκισης σε 19χρονο διότι ζήτησε να δολοφονηθεί αστυνομικός - Τον κατονόμασε ως τον δράστη της δολοφονίας του Ναέλ

Δεκαεννιάχρονος καταδικάστηκε χθες Δευτέρα από τη γαλλική δικαιοσύνη να εκτίσει δυο χρόνια φυλάκιση, το ένα με αναστολή, εξαιτίας αναρτήσεών του στο Twitter με τις οποίες κάλεσε να δολοφονηθεί αστυνομικός που κατονόμασε –άδικα– ως τον δράστη του πυροβολισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή στον δεκαεπτάχρονο Ναέλ, ο θάνατος του οποίου κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ την 27η Ιουνίου αποτέλεσε έναυσμα ταραχών για αλλεπάλληλες νύχτες απ’ άκρου σ’ άκρο της Γαλλίας.

Την 28η και την 29η Ιουνίου, ο Κορεντέν Σ. μεταφόρτωσε στο Twitter φωτογραφία αστυνομικού, υποστηρίζοντας αδίκως πως ήταν ο δράστης κι υποσχόμενος διάφορες αμοιβές: 550 ευρώ αν κανείς του έκοβε το χέρι, 1.200 ευρώ αν του έκοβε και τα δυο, 2.000 ευρώ αν τον σκότωνε.

Ο νεαρός, που συνελήφθη την Πέμπτη, ανήρτησε επίσης μηνύματα με τα οποία καλούσε να γίνει επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κρετέιγ, παρισινό προάστιο.

Το εμπορικό κέντρο μετατράπηκε πράγματι σε στόχο ταραχοποιών την 30ή Ιουνίου, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν εκεί. Η αστυνομία προχώρησε σε 21 προσαγωγές.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Κρετέιγ, ο Κορεντέν Σ. εξέφρασε μεταμέλεια, τόνισε πως αισθάνεται πως οφείλει να επανορθώσει. «Αναγνωρίζω τη ζημιά που προκάλεσα, είναι αλήθεια πως το παρατράβηξα», είπε στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως σκοπός του με αυτές τις αναρτήσεις ήταν να κερδίσει χρήματα.

Η δικηγόρος του αστυνομικού κατήγγειλε τον γολγοθά του εντολέα της μετά την ανάρτηση των απειλητικών tweets. «Πρέπει να μιλήσω εξ ονόματος ενός ανθρώπου η ζωή του οποίου έχει τεθεί σε αναστολή», είπε η Σαντρά Σιράκ Κολαρίκ, προσθέτοντας πως την καθημερινότητά του είναι σαν «να την πάτησε οδοστρωτήρας».

Η Σαρά Ικαουί, η συνήγορος του Κορεντέν Σ., στάθηκε στη «βαθιά ανωριμότητα» του νεαρού, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως είχε λευκό ποινικό μητρώο. Απηύθυνε έκκληση στους δικαστές να μην «του κρατήσουν το κεφάλι κάτω από το νερό» στέλνοντάς τον φυλακή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ