Κοσμος

Ντάρεν Μακ: Ο γοητευτικός εκατομμυριούχος, φονιάς και φυγάς

Όταν η σύζυγος θέλησε διαζύγιο και γονική επιμέλεια της κόρης τους, στο στόχαστρό του μπήκε η ίδια και ο δικαστής

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντάρεν Μακ: Ο γοητευτικός εκατομμυριούχος, φονιάς και φυγάς

Υπόθεση Ντάρεν Μακ: Η επαγγελματική επιτυχία, ο γάμος, το ιδιόμορφο ερωτικό λάιφ στάιλ και το φονικό διαζύγιο

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2006 ένας αγαπητός εκατομμυριούχος επιχειρηματίας στην κοινωνία της Νεβάντα, ο 45χρονος Ντάρεν Μακ, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την εν διαστάσει σύζυγό του Τσάρλα και στη συνέχεια επιχείρησε να σκοτώσει τον δικαστή του οικογενειακού δικαστηρίου που επέβλεπε το διαζύγιό του. Ο δικαστής Τσακ Γουέλερ επέζησε. Η σύζυγος, Τσάρλα Μακ, βρέθηκε πεσμένη μπρούμυτα σε μια λίμνη αίματος στο γκαράζ του σπιτιού του τη Δευτέρα που πήγε να παραλάβει την κόρη του ζευγαριού. Ο Ντάρεν Μακ εξαφανίστηκε και το FBI ξεκίνησε αμέσως ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Η 7χρονη κόρη του ζευγαριού που ήταν στο σπίτι παρέμεινε ασφαλής με συγγενείς, όπως και τα δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του Ντάρεν. 

Ο Ντάρεν Μακ είχε θυμώσει με μια προσωρινή διευθέτηση στη δίκη για το διαζύγιό του. Εκτός από τη διατροφή των παιδιών, που ορίζεται από τον νόμο στα 849 δολάρια τον μήνα, ο Ντάρεν Μακ θα έπρεπε να πληρώνει 10.000 δολάρια τον μήνα για τη διατροφή της συζύγου συν τα έξοδα του νοικοκυριού. Το ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα του Ντάρεν Μακ ήταν περίπου 44.000 δολάρια (528.000/έτος), ενώ η γυναίκα του δεν είχε εισόδημα. Ξεκίνησε έτσι μια ιστορία που οι δημοσιογράφοι άρχισαν να εξετάζουν από πολλές οπτικές: από την οπτική της επιμέλειας του παιδιού, από την οπτική της βίας κατά των δικαστών και από την οπτική του εκκεντρικού ερωτικού λάιφ στάιλ του ζευγαριού.

Η άμεση διάγνωση των μέσων ενημέρωσης ήταν ότι ο δικαστής τα είχε βάλει όχι μόνο με τον Ντάρεν Μακ, αλλά και με πολλούς άλλους γονείς και ότι κατά κάποιο τρόπο οδήγησε τον Μακ στο να ξεπεράσει τα όριά του. Ο Μακ θεωρούσε τον εαυτό του εξαιρετικό πατέρα -ένα διάστημα, το 1998, μια διαφημιστική πινακίδα στο Ρίνο έγραφε: «Ντάρεν Μακ, πατέρας/σύζυγος της χρονιάς». Ήταν από τους άντρες που η πατρότητα καθορίζει τη δημόσια εικόνα τους και ήταν φυσικό να απογοητευθεί από το δικαστικό σύστημα. Αφέθηκε στα χέρια του συστήματος για να σώσει αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς του. Ο γάμος του είχε τελειώσει, αλλά εξακολουθούσε να είναι βέβαιος ότι μπορούσε να γίνει ο πατέρας της χρονιάς. Και κάτι ακόμη καλύτερο: Θα έσωζε την κόρη του από τον πόνο του χωρισμού. Μόνο που το νομικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι φτιαγμένο για να κάνει τους γονείς να μοιράζονται το τρόπαιο της γονικής μέριμνας. Και ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, ο εξαιρετικός πατέρας έγινε πατέρας του Σαββατοκύριακου.

Ο Μακ ήταν ανταγωνιστικός σε όλα τα πεδία. Ήταν το είδος του ατόμου που ήθελε απεγνωσμένα να χρησιμοποιήσει το δικαστήριο για να συντρίψει τον αντίπαλό του. Τα δικαστήρια διαζυγίων τείνουν να αφήνουν αυτή την επιθυμία ανικανοποίητη. Οι δικαστές του οικογενειακού δικαστηρίου δεν ενδιαφέρονται να συντρίψουν κανέναν, επομένως υπάρχουν λίγες επικές νίκες στο οικογενειακό δικαστήριο.

Η Τσάρλα είχε γεννηθεί στην Καλιφόρνια στις 15 Αυγούστου 1966 και σύμφωνα με τη μητέρα της είχε μια εξαιρετική ικανότητα να αγαπά και να φροντίζει τους ανθρώπους. Τον Μάιο του 1994, η 28χρονη τότε Τσάρλα ήταν επικεφαλής σεμιναρίων διατροφής για περισσότερα από 200 άτομα. Συνάντησε τον Ντάρεν Μακ σε ένα μεγάλο δείπνο που παρέθεσαν οι διοργανωτές για τους συμμετέχοντες και τους επικεφαλής των μαθημάτων και η έλξη ήταν ακαριαία.

Ο Ντάρεν καταγόταν από το Ρίνο της Νεβάντα, όπου διατηρούσε ένα οικογενειακό φημισμένο ενεχυροδανειστήριο. Ζήτησε από την Τσάρλα να μετακομίσει στο Ρίνο και να βοηθάει στη διαχείριση της επιχείρησης και το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάιο του 1995. Ο Ντάρεν είχε δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του και στη συνέχεια αυτός και η Τσάρλα απέκτησαν μια κόρη τα Χριστούγεννα του 2001. Σύμφωνα με φίλους και συγγενείς ήταν η τέλεια αμερικανική οικογένεια, ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Ωστόσο, ο γάμος του Ντάρεν και της Τσάρλα στην πορεία είχε προβλήματα που με τα χρόνια επιδεινώθηκαν και το ζευγάρι βίωνε ένα θυελλώδες διαζύγιο.

Ο Ντάρεν και η Τσάρλα Μακ
Ο Ντάρεν και η Τσάρλα Μακ

Στις 12 Ιουνίου 2006, κάποιος κάλεσε την αστυνομία και ανέφερε πιθανή ανθρωποκτονία στην πολυτελή κλειστή κοινότητα όπου νοίκιαζε διαμέρισμα ο Ντάρεν. Οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν αμέσως, έσπευσαν στο σημείο και βρήκαν σταγόνες αίματος μπροστά από το γκαράζ. Άνοιξαν την πόρτα και βρήκαν το πτώμα της 39χρονης Τσάρλα στο πάτωμα μέσα σε μια λίμνη αίματος. Είχε αμυντικά τραύματα, πολλά σημάδια στην πλάτη και βαθιές τομές στο λαιμό και τον αυχένα. Η αυτοψία έδειξε ότι η Τσάρλα είχε μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου.

Ο γάμος του Ντάρεν και της Τσάρλα αντιμετώπισε προβλήματα μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια και το ζευγάρι ζούσε χωριστά από το καλοκαίρι του 2004. Η Τσάρλα έμενε στο σπίτι της οικογένειας με την κόρη τους, ενώ ο Ντάρεν νοίκιαζε διαμέρισμα στο νότιο Ρίνο. Σύμφωνα με φίλες της Τσάρλα, ο Ντάρεν πίεζε τη γυναίκα του να έχουν άνοιχτό γάμο και εκείνη αρχικά υποχώρησε θέλοντας να σώσει τον γάμο της. Η ανταλλαγή ερωτικών παρτενέρ ανάμεσα σε ζευγάρια ήταν ένας τρόπος ζωής που είχαν υιοθετήσει, αλλά η Τσάρλα τελικά έχασε το ενδιαφέρον της μετά τη γέννηση της κόρης της. Ήθελε να ζήσει τη ζωή μιας κανονικής μητέρας. Ωστόσο, ο Ντάρεν δεν ήθελε να χωρίσουν τόσο εύκολα και αυτό οδηγούσε συχνά το ζευγάρι σε καυγάδες, ιδιωτικά και δημόσια. Το 2004 που οι καυγάδες άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, χώρισαν. Δεδομένου ότι η Τσάρλα ήταν άνεργη εκείνη την εποχή είχε πολλά προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών του σπιτιού. 

Τον επόμενο χρόνο, ο Ντάρεν νοίκιασε ένα πολυτελές διαμέρισμα σε μια κλειστή κοινότητα, μαζί με έναν παλιό του φίλο. Αλλά δε μπορούσε να ξεκολλήσει από την Τσάρλα. Είχε εισβάλει ακόμη και στο διαμέρισμά της μια φορά και έκλεψε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, όταν εκείνη ήταν εκτός πόλης. Τον Φεβρουάριο του 2005, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και πήγαν στο δικαστήριο για τον διακανονισμό. Ο δικαστής του Οικογενειακού Δικαστηρίου Τσακ Γουέλερ αποφάσισε ότι ο Ντάρεν έπρεπε να πληρώνει 10.000 δολάρια τον μήνα στην Τσάρλα, χρήματα που εκείνος ισχυριζόταν ότι δεν είχε.

Παρ’ όλα αυτά, ο δικαστής Γουέλερ αποφάσισε υπέρ της Τσάρλα, κάτι που εξόργισε τον Ντάρεν, που λέγεται ότι είπε: «Αυτό είναι οικογενειακό δικαστήριο για τον δικαστή Γουέλερ; Θυμίζει μάλλον ναζιστική Γερμανία». Έτσι, ο Ντάρεν έγινε κύριος ύποπτος όταν ο δικαστής Γουέλερ πυροβολήθηκε στις 12 Ιουνίου 2006, ενώ καθόταν στο γραφείο του στα δικαστήρια. Μόλις ο δικαστής μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κρίσιμη κατάσταση σε τοπικό νοσοκομείο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει ένα τουφέκι 0,223 με διόπτρα για να τον πυροβολήσει από ένα πάρκινγκ απέναντι. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ο Ντάρεν ήταν κυνηγός και αθλητής και είχε ένα πιστόλι Smith & Wesson και ένα ημιαυτόματο τουφέκι Bushmaster. Διαπίστωσαν επίσης ότι διέθετε ομοσπονδιακή άδεια οπλοφορίας.

Καθώς οι αστυνομικοί είχαν αποκλειστεί στο κέντρο του Ρίνο, έλαβαν την κλήση από τον συγκάτοικο του Ντάρεν σχετικά με μια υποψία για ανθρωποκτονία στο γκαράζ του διαμερίσματος, όπου βρήκαν το πτώμα της Τσάρλα μαχαιρωμέν. Η Τσάρλα είχε έρθει το πρωί για να αφήσει την κόρη τους όταν ο Ντάρεν της ζήτησε να πάνε στο γκαράζ. Ο συγκάτοικος άκουσε τον σκύλο της οικογένειας να γαβγίζει και κατέβηκε, αλλά τον βρήκε αιμόφυρτο. Την ίδια στιγμή, ο Ντάρεν πήρε την κόρη του και έφυγε από το σπίτι.

Οι ερευνητές έψαξαν το διαμέρισμα και βρήκαν πυρομαχικά, υλικά βόμβας, μια λίστα με όπλα και έναν ανατριχιαστικό οδηγό βήμα προς βήμα για το τι έπρεπε να γίνει - τα αιματηρά γεγονότα της ημέρας. Με τον Ντάρεν Μακ να συνδέεται πλέον τόσο με τη δολοφονία της Τσάρλα όσο και με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικαστή Γουέλερ, η τοπική Αστυνομία και το FBI άρχισαν να τον αναζητούν. Ο Μακ απέφευγε την αστυνομία για 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκε στη δημοφιλή εκπομπή για καταζητούμενους από τον νόμο «America’s Most Wanted». Τελικά, παραδόθηκε στις μεξικανικές αρχές, αφού ενημέρωσε ο ίδιος ότι βρισκόταν στην πισίνα ενός θέρετρου, στο Πουέρτο Βαγιάρτα, στις 22 Ιουνίου 2006. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο Ντάλας του Τέξας για κράτηση και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ρίνο. 

Στις 5 Νοεμβρίου 2007 ομολόγησε την ενοχή του για φόνο πρώτου βαθμού και για απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ο Ντάρεν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 20 χρόνια, για φόνο. Καταδικάστηκε επίσης σε 40 χρόνια με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 16 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο 61χρονος σήμερα Ντάρεν Μακ παραμένει στη φυλακή.

Η ιστορία του γάμου, του διαζυγίου και του φονικού ξεσπάσματος του Ντάρεν Μακ ήταν υλικό για πολλές τηλεταινίες. Ξεχωρίζουν από τη δημοσιογραφική σειρά 48 Hours: «Cought in the Crossfire», από τη σειρά His Case: «Reckless Abandon», από τη σειρά Deadly Sins: «The Business of Divorce», στο NBC «Αίμα και χρήμα» και από τη σειρά Ιnvestigation Discovery το επεισόδιο «Right Before Your Eyes».

Caught in the Crossfire Part 1 | Full Episode
Caught in the Crossfire Part 2 | Full Episode

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ