Κοσμος

Ρόμπερτ Τσέιμπερς: Το κολεγιόπαιδο δολοφόνος που έμοιαζε με σταρ του σινεμά

«Ήταν ατύχημα, ήθελε σκληρό σεξ και την απώθησα επειδή με πονούσε» ήταν η υπερασπιστική γραμμή του δολοφόνου

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρόμπερτ Τσέιμπερς: Το κολεγιόπαιδο δολοφόνος που έμοιαζε με σταρ του σινεμά
© Bettmann / Getty Images

Υπόθεση Ρόμπερτ Τσέιμπερς: «Ο στραγγαλιστής του Σέντραλ Παρκ» και η πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας της Τζένιφερ Λέβιν στη Νέα Υόρκη

Στις 26 Αυγούστου 1986, στις 6.15 το πρωί, ένας ποδηλάτης βρήκε το ημίγυμνο πτώμα μιας κοπέλας μέσα στο Σέντραλ Παρκ, πίσω από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης κοντά στην Πέμπτη Λεωφόρο. Το πτώμα ήταν τοποθετημένο γύρω από τον κορμό ενός δέντρου με το σουτιέν και το μπλουζάκι της κοπέλας τραβηγμένα προς τα πάνω. Το σώμα και το πρόσωπό της ήταν γεμάτα γρατσουνιές και δαγκωματιές. Βαθιά κόκκινα σημάδια υπήρχαν στον λαιμό της, το αριστερό μάτι ήταν πρησμένο και τα νύχια της μελανιασμένα, φανερώνοντας ότι στις τελευταίες στιγμές της ζωής της προσπαθούσε να απομακρύνει ό,τι την έπνιγε. Οι ερευνητές της αστυνομίας βρήκαν το εσώρουχο της κοπέλας 50 μέτρα μακριά. Σύντομα διακριβώθηκε η ταυτότητα της νεκρής. Ήταν η 18χρονη Τζένιφερ Λέβιν και η νεκροψία έδειξε ότι είχε στραγγαλιστεί και είχε πεθάνει γύρω στις 5.30 το πρωί.

Όσο οι αστυνομικοί ερευνούσαν τον τόπο του εγκλήματος, ένας νεαρός βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και τους παρακολουθούσε χωρίς να γίνει αντιληπτός. Το όνομά του ήταν Ρόμπερτ Τσέιμπερς και οι αστυνομικοί θα μάθαιναν γι’ αυτόν αμέσως μόλις άρχιζαν τις έρευνες για τη δολοφονία της Λέβιν. Αρκετοί από τους θαμώνες του μπαρ Ντόριαν, που βρισκόταν εκεί κοντά, είπαν στην αστυνομία ότι είχαν δει τελευταία φορά τη Λέβιν να φεύγει με τον Τσέιμπερς. Αστυνομικοί ντετέκτιβ πήγαν στο σπίτι του και αμέσως πρόσεξαν τις φρέσκες και ματωμένες γρατσουνιές που είχε και στις δύο μεριές του προσώπου του. Ο ίδιος εξήγησε ότι τον είχε γρατσουνίσει η γάτα του, αλλά σύντομα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τα νύχια της γάτας του είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά. Ο Τσέιμπερς αφού παραδέχτηκε το ψέμα του, συμφώνησε να ακολουθήσει τους αστυνομικούς στο Τμήμα.

Κατά την ανάκριση ρωτήθηκε αν έφυγε από το Ντόριαν με τη Λέβιν, πράγμα που αρχικά αρνήθηκε, ώσπου ενημερώθηκε για τις μαρτυρίες πολλών θαμώνων του μπαρ που τον είχαν δει να φεύγει με τον Λέβιν, και παραδέχτηκε ότι έφυγε μαζί της. Είπε όμως ότι η Τζένιφερ έφυγε αμέσως μετά για να αγοράσει τσιγάρα. Οι ντετέκτιβ επεσήμαναν ότι η Λέβιν δεν κάπνιζε και o Τσέιμπερς παραδέχτηκε ότι δεν είχε πάει για τσιγάρα, αλλά τον δελέασε να πάνε στο Σέντραλ Παρκ για σεξ, ισχυριζόμενος τελικά ότι ο θάνατος της Λέβιν προκλήθηκε τυχαία, όταν την απώθησε από πάνω του επειδή του προκάλεσε πόνο στη διάρκεια του «σκληρού σεξ». Πριν προφυλακιστεί, ο Τσέιμπερς είχε την άδεια να δει τον πατέρα του, στον οποίο είπε: «Η γ@μημένη σκύλα! Γιατί δεν με άφηνε ήσυχο;» Στη διάρκεια της προφυλάκισής του καταγράφηκε από το βίντεο ασφαλείας να στρίβει το κεφάλι μιας κούκλας Μπάρμπι και να λέει: «Ουπς, νομίζω ότι τη σκότωσα».

Ο Ρόμπερτ Τσέιμπερς κατά τη σύλληψή του φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο
Ο Ρόμπερτ Τσέιμπερς κατά τη σύλληψή του φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο © NY Daily News Archive via Getty Images

Ρόμπερτ Τσέιμπερς: Ποιος είναι ο δολοφόνος της Τζένιφερ Λέβιν

Ο Ρόμπερτ Τσέιμπερς, γεννημένος το 1966, έμενε ένα σχετικά φτωχικό κομμάτι του Κουήνς, στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν διανομέας βιντεοκασετών και η μητέρα του νοσοκόμα (κάποτε φρόντισε τον νεαρό Τζον Κένεντι, όταν αυτός υπέφερε από βρογχίτιδα). Όταν οι γονείς του χώρισαν, μετακόμισε με τη μητέρα του στην ακριβή περιοχή Upper East Side της Νέας Υόρκης, δίπλα στο Μανχάταν. Αν και δεν ήταν εύπορη, η μητέρα του Τσέιμπερς δούλευε για να πληρώνει τη φοίτησή του σε διάσημα σχολεία προετοιμασίας για το κολέγιο στο Upper East Side, αν και οι υποτροφίες βοηθούσαν. Το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε πολύ λιγότερα χρήματα από τους συμμαθητές του δημιούργησε κοινωνικά προβλήματα και δυσκολία στην συναναστροφή με τους συμμαθητές του. Όταν έφτασε στο κολέγιο, ο Τσέιμπερς είχε ήδη μπλέξει σε μικροκλοπές, αλκοολισμό και χρήση ναρκωτικών.

Ο Τσέιμπερς έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αλλά του ζητήθηκε να φύγει μετά από ένα εξάμηνο επειδή, ανάμεσα σε άλλα, είχε χρησιμοποιήσει κλεμμένη πιστωτική κάρτα. Αργότερα διέπραξε και άλλες μικροκλοπές και διαρρήξεις σε σχέση με την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Ένα βράδυ, όταν έφευγε από το μπαρ Ντόριαν όπου είχε λάβει κλήτευση για ανάρμοστη συμπεριφορά να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, κατέστρεψε την κλήτευση ενώ οι αστυνομικοί έφευγαν, φωνάζοντας: «Γ@μημένοι δειλοί, θα ’πρεπε ν’ ασχολείστε μόνο με τους νέγρους!»

48 Hours: The Preppy Killer

Η ποινή του Ρόμπερτ Τσέιμπερς για τον φόνο της Τζένιφερ Λέβιν 

Στον Τσέιμπερς ασκήθηκε δίωξη για φόνο εξ αμελείας. Η υπερασπιστική του γραμμή ήταν ότι ο θάνατος της Λέβιν είχε προέλθη στη διάρκεια του «σκληρού σεξ». O συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι η Λέβιν ήταν ερωτικά ασυγκράτητη, λέγοντας ότι είχε ένα ημερολόγιο σεξ και το σεξουαλικό της ιστορικό ήταν αποδεικτικό στοιχείο. Αυτό προκάλεσε σκανδαλοθηρικούς τίτλους στις εφημερίδες (η εφημερίδα Daily News της Νέας Υόρκης είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Πώς η Τζένιφερ φλέρταρε με τον θάνατο»). Η εισαγγελέας δήλωσε: «Σε περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτή είναι η πρώτη στην οποία ένας άνδρας ανέφερε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από γυναίκα».

Όταν οι ένορκοι δε μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία μετά από εννέα ημέρες διαβούλευσης, η εισαγγελία έκανε μαζί του μια συμφωνία. O Τσέιμπερς ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η οποία επέφερε ποινή από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Του ζητήθηκε επίσης να παραδεχτεί ότι απέβλεπε στο να τραυματίσει τη Λέβιν, πράγμα που προκάλεσε τον θάνατό της. Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του τον Απρίλιο του 1988 δήλωσε στο δικαστήριο: "Μου ραγίζει η καρδιά που πρέπει να το πω αυτό. Η οικογένεια Λέβιν έχει βιώσει μια κόλαση λόγω των πράξεών μου και λυπάμαι". Ο Τσέιμπερς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών.

Ο Τσέιμπερς αποφυλακίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2003, αφού είχε εκτίσει πλήρως την ποινή του λόγω των πολυάριθμων παραβάσεων του. Η αποφυλάκισή του ήταν ένα τσίρκο, με τους δημοσιογράφους να περιμένουν απέναντι από τη φυλακή δεκατρείς ώρες πριν από την ώρα αποφυλάκισής του στις 7.30 πμ. Την ίδια μέρα, οι δημοσιογράφοι της εκπομπής Dateline του NBC πήραν συνέντευξη από τον Τσέιμπερς, ο οποίος συνέχιζε να ισχυρίζεται ότι στραγγάλισε κατά λάθος τη Λέβιν σε μια προσπάθεια να την εμποδίσει να τον πονάει στη διάρκεια του σκληρού σεξ. Επίσης, αρνήθηκε ψευδώς ότι είχε σωφρονιστεί στη φυλακή.

Μια αγωγή για άδικο θάνατο, την οποία ο Τσέιμπερς δεν αμφισβήτησε, προβλέπει ότι πρέπει να πληρώνει όλα τα ποσά που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εισοδημάτων από συμφωνίες για βιβλία ή ταινίες, συν το δέκα τοις εκατό του μελλοντικού εισοδήματός του (έως 25 εκατομμύρια δολάρια), στην οικογένεια Λέβιν. Η οικογένεια Λέβιν είπε ότι όλα τα χρήματα που λαμβάνει από τον Τσέιμπερς θα πάνε σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των θυμάτων. 

Το 2005 ο Τσέιμπερς συνελήφθη για ναρκωτικά, ομολόγησε την ενοχή του για το πλημμέλημα και δεν φυλακίστηκε. Το 2007 κατηγορήθηκε για πώληση ελεγχόμενης ουσίας και αντίσταση κατά τη σύλληψη. Σχολιάζοντας τη νέα του σύλληψη, η πρώην βοηθός εισαγγελέα η οποία του είχε ασκήσει τη δίωξη για το θάνατο της Λέβιν, είπε: «Δεν με εκπλήσσει. Πάντα πίστευα ότι το πρόβλημά του με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ θα τον έβαζε ξανά σε μπελάδες. Είχε την ευκαιρία στη φυλακή να αποτοξινωθεί και να παρακολουθήσει μαθήματα στο κολέγιο, να φτιάξει τη ζωή του, αλλά αυτό σαφώς δεν τον ενδιαφέρει. Δεν έχει μάθει τίποτα τα τελευταία 20 χρόνια». 

Ο Ρόμπερτ Τσέιμπερς συνελήφθη ξανά για ναρκωτικά το 2007
Ο Ρόμπερτ Τσέιμπερς συνελήφθη ξανά για ναρκωτικά το 2007 © Ken Murray/NY Daily News Archive via Getty Images

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2008 ο Ρόμπερτ Τσέιμπερς καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση και η τελευταία πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισής του είναι η 25η Ιανουαρίου 2024.

Η υπόθεση δολοφονίας της Τζένιφερ Λέβιν από τον Ρόμπερτ Τσέιμπερς έχει εμπνεύσει πολλά τραγούδια (όπως, «Eliminator Jr» των Sonic Youth, «Jenny Was a Friend of Mine» των The Killers), ενώ ήταν η βάση της τηλεταινίας «The Preppy Murder» με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμ Μπώλντουιν και επεισοδίων της σειράς Law&Order («Kiss the Girls and Make Them Die», «Monster»). Το 2019 προβλήθηκε επίσης η μίνι τηλεοπτική σειρά «The Preppy Murder: Death in Central Park». Στο μυθιστόρημα «American Psycho» ο πρωταγωνιστής που είναι κατά συρροή δολοφόνος αναφέρει την προσπάθεια δημιουργίας ενός ταμείου για τη νομική υπεράσπιση του Τσέιμπερς!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ