Κοσμος

Ρέιμοντ Ρόου: Ο ασύλληπτος για χρόνια βιαστής και δολοφόνος

Ο DJ που βίασε και σκότωσε την 25χρονη δασκάλα Κρίστι Μιράκ το 1992, πιάστηκε όταν η αδελφή του ανέβασε DNA σε γενεαλογικό ιστότοπο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρέιμοντ Ρόου: Ο ασύλληπτος για χρόνια βιαστής και δολοφόνος

Ρέιμοντ Ρόου: Η δολοφονία της Κρίστι Μιράκ και η «παγωμένη» υπόθεση που διαλευκάνθηκε μετά από 26 χρόνια

Στις 21 Δεκεμβρίου 1992, η 25χρονη δασκάλα Κρίστι Μιράκ δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της. Ο διευθυντής του σχολείου καλούσε επίμονα το διαμέρισμά της, όπου έμενε μόνη, αλλά έβγαινε ο τηλεφωνητής. Αφού άφησε πολλά μηνύματα λέγοντάς της ότι ανησυχεί και έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί του, ο διευθυντής πήγε στο σύμπλεγμα κατοικιών, στο ισόγειο του οποίου έμενε η Κρίστι, και αμέσως μόλις είδε το αυτοκίνητό της παρκαρισμένο από έξω, πανικοβλήθηκε και κάλεσε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί βρήκαν την Κρίστι νεκρή, γυμνή από τη μέση και κάτω. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε ξυλοκοπηθεί, είχε στραγγαλιστεί και είχε βιαστεί. Η Κρίστι Μιράκ είχε υποστεί τραύμα από αμβλύ όργανο στο πρόσωπο, στον λαιμό και την πλάτη κατά την καταδίωξή της μέσα στον χώρο που της προκάλεσε κάταγμα της γνάθου και μώλωπες. Το διαμέρισμά της ήταν αναστατωμένο, με κηλίδες αίματος παντού. Αιτία θανάτου ήταν ο στραγγαλισμός. Σπέρμα υπήρχε πάνω στη μοκέτα. Αυτό το κομμάτι της μοκέτας με το δείγμα σπέρματος αφαιρέθηκε και φυλάχθηκε στα αρχεία της αστυνομίας. Δυστυχώς, η ταυτοποίηση βάσει DNA δεν ήταν ακόμη εφικτή και η υπόθεση θα έμενε άλυτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Οι γείτονες περιέγραφαν την Κρίστι ως πολύ ευγενική, πάντα χαμογελαστή και πολύ αγαπητή στους γύρω. Μια γειτόνισσα ανέφερε ότι αντιλήφθηκε έναν άντρα να φεύγει από το διαμέρισμά της εκείνο το πρωί και με βάση την περιγραφή η αστυνομία έφτιαξε και δημοσιοποίησε ένα σκίτσο του υπόπτου -η Κρίστι συνήθως έφευγε γύρω στις 7.30-7.45 το πρωί από το σπίτι για τη δουλειά. Η αστυνομία ανέκρινε γύρω στα 1.500 άτομα, 60 από τα οποία δεν είχαν τελικά καμιά σχέση με τη δολοφονία.

Ρέιμοντ Ρόου: Πώς διαλευκάνθηκε η δολοφονία της Κρίστι Μιράκ

Η υπόθεση απασχόλησε τους ερευνητές για περισσότερο από 25 χρόνια, αλλά δεν είχαν κανένα στοιχείο εκτός από το DNA του δράστη. Μέχρι τις 31 Μαΐου 2018 που οι ντετέκτιβ ανέβασαν DNA από τον τόπο του εγκλήματος σε μια δημόσια βάση δεδομένων γενεαλογίας. Ήταν μια κίνηση που ταυτοποίησε την ετεροθαλή αδερφή του υπόπτου, ο οποίος λεγόταν Ρέιμοντ Ρόου. Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ότι ο Ρόου υπήρξε δημοφιλής DJ που έπαιζε μουσική σε διάφορα κλαμπ. Αποφεύγοντας τη δικαιοσύνη, έγινε κάτι σαν τοπική διασημότητα και είχε ζήσει λίγα μόλις μίλια από το σημείο που συνέβη η δολοφονία.

Μυστικοί ντετέκτιβ το 2018, ενώ ο Ρόου έπαιζε μουσική σε ένα δημοτικό σχολείο, μάζεψαν το πλαστικό μπουκάλι νερού από όπου είχε πιει και τις τσίχλες του. Το DNA του ταίριαζε με αυτό που βρέθηκε στη μοκέτα του σπιτιού της Μιράκ και ο Ρέιμοντ Ρόου συνελήφθη. Ο Ρόου είχε σελίδες Instagram και Facebook για την «Freez Entertainment», την εταιρία του, που αφαιρέθηκαν όταν η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψή του.

Using genetic genealogy to convict Raymond Charles Rowe

Η αστυνομία είπε ότι η προσοχή της δεν στράφηκε στον Ρόου για πιθανή σύλληψη έως ότου το DNA ταυτίστηκε με στενό συγγενή του στο Λάνκαστερ. «Ειλικρινά, δεν ξέραμε ότι είχαμε άλλα βέλη στη φαρέτρα μας», δήλωσε  ο εισαγγελέας της κομητείας και ανήγγειλε ότι θα ζητούσε τη θανατική ποινή για τον Ρόου. Ο Ρόου είχε ζήσει μόλις τέσσερα μίλια από τον τόπο του εγκλήματος και ήταν πολύ αγαπητός. Οι γείτονές του έπεσαν από τα σύννεφα! Ένας γείτονάς του που τον γνώριζε δέκα χρόνια είπε: «Ήταν ο ωραιότερος τύπος που έχω γνωρίσει ποτέ. Θα εμπιστευόμουν τα παιδιά μου μαζί του, είναι πολύ στοργικός πατέρας». 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας κατά τη σύλληψη του Ρόου δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που πέρασε, ορισμένες συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το κίνητρο ενδέχεται να μην απαντηθούν ποτέ δημόσια. Μπορώ ωστόσο να πω, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία –συμπεριλαμβανομένου του DNA που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος- ότι αυτός ο κατηγορούμενος βίασε και δολοφόνησε βάναυσα την Κρίστι Μιράκ.

«Αν δεν υπήρχε η σύγχρονη τεχνολογία και η θεϊκή παρέμβαση, πιθανότατα θα είχατε μείνει στο Λάνκαστερ και θα είχατε απολαύσει τη φήμη σας», είπε ο αδελφός της δασκάλας στον κατηγορούμενο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Είπε ότι η δολοφονία, η οποία συνέβη τέσσερις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, κατέστρεψε το αίσθημα ασφάλειας της οικογένειάς του και την αγάπη τους για την περίοδο των Εορτών. «Αλλά πάνω από όλα πήρες την Κρίστι μας», πρόσθεσε.

Wife of Raymond 'DJ Freez' Rowe enters Lancaster County Courthouse

Σχετικά με το κίνητρο της δολοφονίας που εξακολουθεί ως σήμερα να είναι ασαφές, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Ρόου εργαζόταν σε ένα γραφείο κοντά στο σπίτι της Μιράκ τη στιγμή της δολοφονίας. Το όχημα που είχε τότε, ένα λευκό Toyota, ταίριαζε με αυτό που είχαν δει μάρτυρες στο συγκρότημα διαμερισμάτων εκείνο το πρωί. Ενώ η Μιράκ συνήθιζε να πηγαίνει σε κλαμπ όπου ο δολοφόνος της εργαζόταν ως DJ, με το όνομα DJ Freez, δεν ήταν σαφές εάν οι δυο τους γνωρίζονταν, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ο ιστότοπος που χρησιμοποιήθηκε από τους αξιωματικούς για να ταυτοποιήσουν τελικά τον Ρόου, GEDmatch, έχει κερδίσει μεγάλη φήμη ως εργαλείο καταπολέμησης του εγκλήματος στις ΗΠΑ. Τα μέλη του κοινού στέλνουν εθελοντικά το DNA τους στη βάση δεδομένων, την οποία οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να αναζητήσουν για να συγκρίνουν την ποσότητα του DNA που μοιράζονται δύο άτομα. [Το GEDmatch χρησιμοποιήθηκε από ντετέκτιβ της Καλιφόρνιας που ερευνούσαν την υπόθεση του δολοφόνου Golden State, ο οποίος είχε διαπράξει τουλάχιστον 13 φόνους και περισσότερους από 50 βιασμούς σε όλη την πολιτεία μεταξύ 1974 και 1986. Οι συγκρίσεις DNA στον ιστότοπο οδήγησαν τελικά τους ερευνητές στον πρώην αστυνομικό Τζόζεφ ΝτιΆντζελο που βρίσκεται τώρα στη φυλακή (Athens Voice, Criminal Minds 8.3.2020 Τζόζεφ ΝτιΆντζελο)].

Ο πρώην DJ Ρέιμοντ Ρόου παραδέχτηκε τον Ιανουάριο του 2019 ότι σκότωσε την 25χρονη Κρίστι Μιράκ στο διαμέρισμά της στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνιας τον Δεκέμβριο του 1992. Ο Ρόου καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς αναστολή μετά από συμφωνία που έκανε με την Εισαγγελία ώστε να αποφύγει τη θανατική ποινή για την οποία πίεζαν αρχικά οι εισαγγελείς. «Ζητώ συγνώμη, κύριε, ζητώ συγνώμη και από όλη την οικογένεια. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάτε», είπε ο 50χρονος τότε Ρόου στον αδερφό της Μιράκ, κατά την επιβολή της ποινής.

'DJ Freez' Admits Killing Teacher in 1992 Cold Case

Πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές ασχολήθηκαν με τη δολοφονία της Κρίστι Μιράκ το 1992 σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα (ABC, NBC, CBS) και τοπικά κανάλια της Πενσυλβάνιας, το Fox και το CNN, ενώ μετά τη σύλληψη του δολοφόνου το 2018 πολλά ντοκιμαντέρ («Dateline» ABC, Oxygen κ.ά.) ασχολήθηκαν εκ νέου με την «παγωμένη» υπόθεση και τη βάση DNA σε γενεαλογικό ιστότοπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ