Κοσμος

Ο βιασμός και η δολοφονία της 15χρονης Μαρί Ντέιβις

Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία. Ο βιαστής είχε αποφυλακιστεί μόλις 9 μήνες πριν, όταν βρήκε το επόμενο θύμα του, τη φίλη της ανιψιάς του.

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βιασμός και η δολοφονία της 15χρονης Μαρί Ντέιβις
© New Zealand Police Association

Μαρί Ντέιβις: Ο βιασμός και η δολοφονία της από τον Ντιν Κάμερον

Η Μαρί Ντέιβις ήταν μια 15χρονη κοπέλα που ζούσε με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Ο πατέρα της οικογένειας είχε πεθάνει όταν η Μαρί ήταν παιδί, αλλά η οικογένεια των τριών γυναικών παρέμενε δεμένη κι αγαπημένη. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 2008 η μητέρα Τζάνετ Ντέιβις θα έλειπε εκτός πόλης και θα άφηνε για πρώτη φορά μόνες τις κόρες της. Η ανήλικη Μαρί είχε μια καλή φίλη που έμενε σχετικά κοντά, έτσι είχε την άδεια της μητέρας της να φιλοξενηθεί εκεί την Παρασκευή το βράδυ. Το Σάββατο 5 Απριλίου το απόγευμα η μητέρα της φίλης της άφησε τη Μαρί στο σπίτι της στις 6μμ. Γύρω στις 8μμ, η μεγαλύτερη αδερφή η Έιμι θα πήγαινε σε ένα πάρτι κι έστειλε μήνυμα στη Μαρί ότι θα επέστρεφε το πρωί της Κυριακής.

Την Κυριακή όμως που η Έιμι επέστρεψε στο σπίτι, η Μαρί δεν ήταν εκεί. Το σπίτι ήταν τακτοποιημένο, οι πόρτες ήταν κλειδωμένες, τα παράθυρα κλειστά, αλλά με μια πρώτη ματιά η Έιμι διαπίστωσε ότι έλειπαν μερικά κλινοσκεπάσματα. Πέρασε όλη την Κυριακή προσπαθώντας να στείλει μήνυμα ή να τηλεφωνήσει στη Μαρί και έβγαινε ο τηλεφωνητής, ενώ την έψαχνε τηλεφωνώντας στους φίλους της. Όλοι μαζί οι φίλοι αποφάσισαν ότι αν δεν είχαν νέα από τη Μαρί μέχρι το βράδυ, θα πήγαιναν στην αστυνομία. Η Μαρί ήταν σοβαρή και αξιόπιστη έφηβη, δεν θα φερόταν ποτέ τόσο ανεύθυνα και δεν θα εξαφανιζόταν ποτέ χωρίς να ενημερώσει, παρά μόνο αν κάτι σοβαρό της είχε συμβεί. Όταν στις 10μμ η Μαρί δεν είχε δώσει σημεία ζωής, ενημερώθηκε η αστυνομία. Το πρωί της Κυριακής επέστρεψε η μητέρα της Έιμι από το ταξίδι της. Η Έιμι με δάκρυα στα μάτια την ενημέρωσε ότι η Μαρί είχε εξαφανιστεί.

Το κρεβάτι της Μαρί ήταν άθικτο, σαν να μην είχε κοιμηθεί εκεί. Ωστόσο έλειπαν ένα πάπλωμα και ένα σεντόνι από τον ξενώνα, καθώς και το πορτοφόλι, το κινητό της Μαρί και τα κλειδιά του σπιτιού - αντικείμενα που φύλαγε σε ένα μικρό σακίδιο μαζί με είδη μακιγιάζ. Κανένα ίχνος παραβίασης δεν υπήρχε στις πόρτες και τα παράθυρα. Ένα άδειο μπουκάλι λικέρ ήταν δίπλα στο κρεβάτι στο δωμάτιο της Μαρί. Συγγενείς και φίλοι τοιχοκόλλησαν στην περιοχή αφίσες με τη φωτογραφία της αγνοούμενης, ενώ η αστυνομία ρωτούσε γείτονες, δασκάλους και φίλους. Έμαθε από το σχολείο της ότι δεν είχε κανένα λόγο να το σκάσει για να αποφύγει κάτι -ήταν καλή μαθήτρια, αγαπούσε τη μάθηση κι έκανε σχέδια να σπουδάσει- ούτε είχε μοιραστεί με τους φίλους της κάτι που την ανησυχούσε. Οργανώθηκαν αστυνομικές ομάδες έρευνας της περιοχής με την αρωγή πολιτών. Αλλά δεν απέδωσαν, τα ίχνη της Μαρί είχαν χαθεί.

Τη δεύτερη μέρα της εξαφάνισης, οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν τις κλήσεις της Μαρί στο κινητό της και στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού. Το τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει στην καλύτερη φίλη της ήταν στις 8.30μμ το βράδυ του Σαββάτου και μετά δεν χρησιμοποίησε ξανά το τηλέφωνο. Το πρωί της Κυριακής εστάλη ένα μήνυμα και έγινε μια κλήση στο κινητό της - που η Μαρί δεν απάντησε. Από την κεραία που στάλθηκε το πρώτο σήμα φάνηκε ότι το κινητό της ήταν δέκα λεπτά βόρεια του Κράιστσερτς και από το δεύτερο 20’ βόρεια. Άρα η Μαρί ή το κινητό της μεταφερόταν βόρεια της πόλης. Για την αστυνομία το ερώτημα ήταν αν επρόκειτο για εκούσια ή ακούσια μετακίνηση, αν η Μαρί είχε απαχθεί.

Τρεις ομάδες με 6 αστυνομικούς η καθεμιά και τρεις σκύλους άρχισαν να ερευνούν την περιοχή που υποδείκνυε το σήμα του κινητού της -κοντά στον ποταμό Γουαμακαρίκι- έχοντας φωτογραφίες της και περιγραφή των ρούχων που φορούσε, καθώς και των σεντονιών που έλειπαν. Μετά από πέντε μέρες ερευνών δεν είχε εντοπιστεί κανένα ίχνος της Μαρί.

Στο σπίτι της Μαρί οι εγκληματολόγοι εντόπισαν πολύ μικρές κηλίδες αίματος στο πάτωμα του σαλονιού, στην πολυθρόνα μπροστά στο κομπιούτερ και στο δωμάτιό της. Υποψιαζόμενοι σεξουαλική επίθεση, ερεύνησαν για την ύπαρξη σπέρματος, αλλά δεν βρέθηκε σπέρμα μέσα στο σπίτι. Μια από τις κλήσεις στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού είχε γίνει στις 8.15μμ το Σάββατο από το σπίτι της φίλης που είχε φιλοξενηθεί την Παρασκευή. Η κλήση είχε διαρκέσει ελάχιστα, ούτε ένα λεπτό. Η κλήση ξάφνιασε τους αστυνομικούς, γιατί οι έφηβες κάτοικοι των δυο σπιτιών επικοινωνούσαν με μηνύματα ή με κλήσεις από τα κινητά τους. Η έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι η φίλη της Μαρί και η μητέρα της έλειπαν από το σπίτι εκείνη την ώρα, καλεσμένες σε μπάρμπεκιου φίλων. Στο σπίτι έμενε και ο θείος της φίλης της Μαρί, ο 38χρονος Ντιν Κάμερον, αλλά απαντώντας στις ερωτήσεις της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι είχε βγει με φίλους και δεν είχε κάνει εκείνος την κλήση.

Forensic links cited at Marie Davis murder trial

Δέκα μέρες είχαν περάσει από την εξαφάνιση της Μαρί και ένας πολίτης κάλεσε την αστυνομία και δήλωσε ότι ο γιος του είχε δει στον ποταμό Γουαμακαρίκι, εννιά χιλιόμετρα πιο βόρεια από εκεί που είχαν οι έρευνες, πεταμένα κλινοσκεπάσματα. Δύτες βούτηξαν στο σημείο και ανέσυραν το σεντόνι και το πάπλωμα που έλειπαν από το σπίτι της Μαρί, το σουτιέν της, το πορτοφόλι της και κομμάτια από σκοινί. Συνολικά 15 αντικείμενα είχαν μείνει βυθισμένα μέρες στο νερό, μειώνοντας την αξία που θα είχαν ως τεκμήρια. Στο σεντόνι και το πάπλωμα υπήρχαν κηλίδες αίματος και τρίχες που στάλθηκαν για εξέταση, όπως και ένα κομμάτι από γάντι λάτεξ που είχε μείνει δεμένο σε ένα κομμάτι σκοινί. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να ανιχνευθεί DNA σε κανένα από τα αντικείμενα, αλλά οι στραβωμένες κόπιτσες στο σουτιέν της Μαρί έδειχναν ότι είχε αφαιρεθεί βίαια. Η αστυνομία υπέθετε ότι σύντομα θα έβρισκε και το πτώμα της Μαρί.

Η έρευνα στράφηκε ξανά στην κλήση από το σπίτι της φίλης της Μαρί και στον θείο της Ντιν Κάμερον. Την ώρα που ισχυριζόταν ότι ήταν με φίλους, λάμβανε κλήσεις από τους φίλους του, ενώ λίγο μετά τις 8.30μμ το σήμα του κινητού του έδειχνε ότι πλησίαζε το σπίτι της Μαρί. Το πρωί του Σαββάτου το κινητό του και το κινητό της Μαρί έκαναν την ίδια διαδρομή, βόρεια του Κράιστσερτς.

Ερευνήθηκε το αμάξι του, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος DNA της Μαρί -ίσως επειδή είχε μεταφερθεί με το όχημα, όντας ήδη νεκρή. Μερικές κάμερες που υπήρχαν στη διαδρομή ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ η εξέταση χόρτων και λουλουδιών από το αμάξι έδειξε ότι ήταν συνηθισμένα φυτά, κοινά σε όλη τη Νέα Ζηλανδία. Βρέθηκαν ωστόσο μάρτυρες που είχαν δει το αμάξι του Κάμερον να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του ποταμού την Κυριακή 6 Απριλίου.

Στις 17 Απριλίου ένας αγρότης είδε κάτι που έμοιαζε με ανθρώπινο σώμα στον ποταμό Γουαμακαρίκι και κάλεσε την αστυνομία. Ήταν το γυμνό πτώμα της Μαρί, βυθισμένο εν μέρει μέσα στο νερό. Το νερό είχε αλλοιώσει πολλά στοιχεία. Η αιτία θανάτου πιθανό να ήταν πνιγμός ή στραγγαλισμός, οι εξετάσεις για σπέρμα ήταν πολλές και περίπλοκες, αλλά τελικά το σπέρμα στον κόλπο της Μαρί μπόρεσε να ταυτοποιήσει τον Κάμερον ως τον βιαστή και δολοφόνο της. Ο Ντιν Κάμερον καταδικάστηκε σε ισόβια με δυνατότητα αναστολής μετά 19 χρόνια για φόνο και 10ετή προληπτική κράτηση για τον βιασμό της Μαρί Ντέιβις. «Της έκλεψες τη ζωή, της έκλεψες το μέλλον», είπε ο δικαστής καθώς επέβαλε την ποινή. Είπε ότι θεωρούσε απεχθές το γεγονός ότι ο Κάμερον δεν είχε δείξει μεταμέλεια. 

Η μητέρα της Μαρί που μίλησε στο δικαστήριο μετά την επιβολή της ποινής περιέγραψε την κόρη της ως για μια όμορφη, έξυπνη και τρυφερή 15χρονη που ήταν καλή μαθήτρια και ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο. Για τον δολοφόνο είπε: «Έχει καταστρέψει την οικογένειά μου χωρίς λόγο». Η εισαγγελέας είπε ότι ο βιασμός και η δολοφονία συνέβησαν στο σπίτι της ίδιας της Μαρί όπου θα έπρεπε να ήταν ασφαλής. Οι άνθρωποι που αξιολόγησαν τον Κάμερον δεν προσδιόρισαν τον κίνδυνο που αποτελούσε όταν αποφυλακίστηκε.

Ο βιαστής Ντιν Κάμερον είχε βγει από τη φυλακή μόλις εννέα μήνες πριν. Άκουσε τη συνομιλία της ανιψιάς του με τη φίλη της, την 15χρονη Μαρί Ντέιβις, που ανέφερε ότι θα ήταν μόνη στο σπίτι το Σαββατοκύριακο. Ο Κάμερον τηλεφώνησε στο σπίτι της Μαρί για να βεβαιωθεί ότι ήταν εκεί, στη συνέχεια πήγε στο σπίτι, τη βίασε και τη δολοφόνησε, τύλιξε το γυμνό της πτώμα σε κλινοσκεπάσματα και το πέταξε στον ποταμό Γουαμακαρίκι.

Ώσπου να βρεθεί το πτώμα της, τις 12 ημέρες των ερευνών, όχι μόνο οι φίλοι και συγγενείς της, αλλά όλοι οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας αγωνιούσαν για την τύχη της Μαρί και η δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης ήταν συνεχής. Πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεταινίες βασίστηκαν στην υπόθεση δολοφονίας της Μαρί Ντέιβις.

Family, friends mark first anniversary of Marie Davis's death (file footage)..

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ