Κοσμος

Τέλος εποχής: Ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού για τον κορωνοϊό

Μετά από τρία χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την πανδημία του κορωνοϊού στην Αθήνα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορωνοϊός: Σε ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας, ο ΠΟΥ ήρε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19

Το τέλος του παγκόσμιου συναγερμού για την Covid-19 κήρυξε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θανάτους», αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό των 6,9 εκατομμύρια νεκρών του ΠΟΥ.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, η οποία στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19, ήρε σήμερα αυτό το επίπεδο συναγερμού.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

H αντίδραση της Ε.Ε.

«Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε ανάρτησή της στο Twitter. 

Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε: «Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ