- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Aρνητές της κλιματικής αλλαγής στοχοποιούν την ισπανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Ρεκόρ ξηρασίας στη χώρα που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ερημοποίησης
Ισπανία: Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στόχος επιθέσεων από αρνητές της κλιματικής αλλαγής - Η χώρα πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες και ρεκόρ ξηρασίας.
Η ισπανική κυβέρνηση υπερασπίζεται την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που έχει γίνει στόχος ποταμού ύβρεων και απειλών, κατηγορούμενη για κλιματική «συνωμοσιολογία», την ώρα που η Ισπανία πλήττεται από ασυνήθεις υψηλές θερμοκρασίες και ρεκόρ ξηρασίας.
«Δολοφόνοι», «εγκληματίες», «σας παρακολουθούμε», «θα το πληρώσετε» είναι μερικά από τα ανώνυμα μηνύματα που δέχεται η δημόσια υπηρεσία Aemet τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω mail ή τηλεφώνου.
Οι απειλές συνδέονται με τις προγνώσεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύει η υπηρεσία και κυρίως εκείνες που έχουν σχέση με το πρόωρο κύμα ζέστης που η Ισπανία έζησε την περασμένη βδομάδα κατά την οποία καταγράφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τον μήνα Απρίλιο, που έφθασαν στους 38,8 βαθμούς Κελσίου στην Κόρδοβα.
Αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση της Aemet, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα ζήτησε μέσω του Twitter να μπει φραγμός σε αυτήν την συμπεριφορά. «Ψέματα, τροφοδότηση της συνωμοσιολογίας και του φόβου, ύβρεις...αυτά φτωχαίνουν την κοινωνία μας».
Σε βίντεο που ανήρτησε στις 20 Απριλίου στο Twitter η Aemet κατήγγειλε την αναζωπύρωση της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας «σεβασμό» προς τους υπαλλήλους της. «Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης», αλλά «δεν μπορούν όλα να επιτραπούν», προειδοποίησε.
Με δηλώσεις της στην εφημερίδα El Diario, μία από τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, η Εστρέγια Γκουτιέρεθ, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισπανών Μετεωρολόγων, διευκρινίζει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τέτοιο επίπεδο επιθετικότητας στην διάρκεια της τριακονταετούς καριέρας της.
«Είμαστε δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας, διαθέτουμε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επαγγελματισμό», επιμένει η μετεωρολόγος καταγγέλλοντας τον ποταμό των ψεύτικων πληροφοριών και τον αρνητισμό απέναντι στην κλιματική αλλαγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Η τελευταία έκθεση του GIEC (IPCC, Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος), και άλλων οργανισμών πριν από αυτόν, συμπεραίνει ότι η κλιματική αλλαγή μάς προκαλεί επεισόδια υψηλότερων θερμοκρασιών, και αυτό διαπιστώνουμε αυτήν την στιγμή».
Στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης, η Ισπανία γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια πολλαπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα και όλο και λιγότερες και ακανόνιστες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 75% της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.