Κοσμος

Νέες φωτογραφίες του νεκρού Τσε Γκεβάρα

Βρέθηκαν 47 χρόνια μετά τη δολοφονία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79968-161518.jpg

Στη Σαραγόσα της Ισπανίας, μέσα σε ένα κουτί πούρων, βρέθηκαν φωτογραφίες του νεκρού Τσε Γκεβάρα λίγο μετά τη δολοφονία του.

Τι φωτογραφίες είχε τραβήξει ο Μαρκ Χουτέν, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, και είχε δώσει αντίγραφά τους στον Ισπανό παπά Λουίς Κουαρτέρο επειδή φοβόταν ότι ίσως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία. Το υλικό ανακαλύφτηκε από τον ανιψιό του παπά, τον κ. Ιμάνολ Αρτεάγα, και κατέληξε να δημοσιευτούν τώρα στην έγκυρη ισπανική «Ελ Παΐς».

Ορισμένες φωτογραφίες είναι γνωστές ή/και αναγνωρίσιμες κι άλλες όχι, ενώ στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες αποτυπώσεις της Ταμάρας Μπούνκε, συμπολεμίστριας του Τσε. Οι περισσότερες προέρχονται από την επίδειξη του νεκρού Τσε, όπως τον είχαν εκθέσει οι αρχές ασφαλείας στη Βολιβία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής επαναστάτης και στη συνέχεια υπουργός στην Κούβα. Διαφώνησε με τον Φιδέλ Κάστρο κι έφυγε για να διαδώσει την παγκόσμια επανάσταση σαν αντάρτης, αρχικά στο Κονγκό. Αργότερα βρέθηκε στη Βολιβία, στα βουνά της οποίας τραυματίστηκε στη μάχη, πιάστηκε αιχμάλωτος και δολοφονήθηκε (Οκτώβρης 1967).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.