Κοσμος

«Καμπάνα» 635 εκατομμυρίων δολαρίων στην British American Tobacco επειδή πούλησε τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα

Μεταξύ 2007 και 2017

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ ζήτησε να εκτοξευθεί ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της χώρας - Αμφισβητούν οι ειδικοί την τεχνολογική ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν © EPA/KCNA

British American Tobacco: «Καμπάνα» 635 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή πούλησε τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα - Μεταξύ 2007 και 2017

Η British American Tobacco πρόκειται να καταβάλει πρόστιμο 635 εκατ. δολαρίων συν τόκους στις αμερικανικές αρχές, αφού μια θυγατρική της παραδέχθηκε ότι πωλούσε τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα κατά παράβαση των κυρώσεων.

Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι ο διακανονισμός αφορά τη δραστηριότητα της BAT στη Βόρεια Κορέα μεταξύ 2007 και 2017. Ο επικεφαλής της BAT, Τζακ Μπόουλς, δήλωσε ότι "λυπούμαστε βαθύτατα για το παράπτωμα".

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τις δραστηριότητές της στον τομέα των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων.

Η BAT είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες καπνού στον κόσμο και μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτει σημαντικές μάρκες τσιγάρων, όπως Lucky Strike, Dunhill και Pall Mall.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γνωστό ότι είναι φανατικός καπνιστής. Πέρυσι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές καπνού στη Βόρεια Κορέα, αλλά η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο.

«Μεταξύ του 2007 και του 2017 αυτές οι τρίτες εταιρείες πούλησαν προϊόντα καπνού στη Βόρεια Κορέα και έλαβαν περίπου 428 εκατομμύρια δολάρια».

Αποκαλύφθηκαν επίσης κατηγορίες εναντίον του Βορειοκορεάτη τραπεζίτη Σιμ Χιόν-Σοπ, 39 ετών, και των Κινέζων διαμεσολαβητών Qin Guoming, 60 ετών, και Han Linlin, 41 ετών, για τη διευκόλυνση των πωλήσεων καπνού στη Βόρεια Κορέα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη ή την καταδίκη του Σιμ επικηρύχθηκε με 5 εκατ. δολάρια (4,4 εκατ. στερλίνες) και 500.000 δολάρια (402.905 στερλίνες) για καθέναν από τους άλλους δύο υπόπτους.

Κατηγορήθηκαν ότι αγόραζαν φύλλα καπνού για τις κρατικές εταιρείες παραγωγής τσιγάρων της Βόρειας Κορέας και ότι παραποιούσαν έγγραφα για να εξαπατήσουν τις αμερικανικές τράπεζες ώστε να διεκπεραιώσουν συναλλαγές αξίας 74 εκατ. δολαρίων. Οι βορειοκορεατικοί κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στον στρατό, έβγαλαν περίπου 700 εκατ. δολάρια χάρη σε αυτές τις συμφωνίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ